hendrik ido ambacht

Heerjansdam was tot 1 januari 2003 een zelfstandige gemeente, sterk gericht op Barendrecht. Na die datum werd deze plaats ingelijfd bij Zwijndrecht.
Een grote Joodse gemeenschap heeft Heerjansdam nooit gehad, het grootste Joodse gezin van deze plaats was de familie Den Hartog. Juist deze familie liet Joodse sporen na in deze plaats.

De familie Den Hartog was een familie van slagers. In de opeenvolgende generaties zijn er meerdere leden van deze familie die dit bedrijf in Heerjansdam uitoefenen.
De familie nam in 1811 in Giessendam de familienaam Den Hartog aan nadat de familie in 1765 met de naam Gompus vanuit Duitsland naar Nederland was getrokken.
De eerste slager in de familie was Elias Benjamin den Hartog. Hij was nog in Duitsland geboren, in 1762, trouwt Stijntje Davids en vestigt zich in Hendrik Ido ambacht en wordt daar slager. Hij overlijdt in 1836. Zijn zoon Jacob, geboren in 1796, neemt de zaak over. Jacob trouwt twee keer, de eerste keer met Lena van Amerongen en de tweede keer met Fiona Hymans. Hij krijgt twee kinderen, Elias en Arie en Elias, geboren in 1844 wordt daarna de slager in Hendrik Ido Ambacht. Elias trouwt ook twee keer, beide keren met een nicht die tevens zussen van elkaar waren; Elizabeth Salomon den Hartog en daarna met Anna Salomon den Hartog. Elias krijgt 3 kinderen, 2 dochters en een zoon, Jacob. Hij was de eerste van de familie die in Heerjansdam terecht kwam.