kamp Vught

kampvughtaankomst
bron: Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught, door de Duitsers Kamp Herzogenbusch genoemd, was een bijzonder kamp. Het was het enige concentratiekamp van de SS buiten Duitsland. Kamp Vught stond onder direct commando van de SS in Berlijn. Kamp Vught werd in 1942 gebouwd omdat de doorgangskampen Amersfoort en Westerbork de grote hoeveelheid gevangenen niet konden verwerken. Op 13 januari 1943 arriveerden de eerste gevangenen, uit het doorgangskamp Amersfoort (foto rechts).

Kamp Vught was verdeeld in twee kampen, het ene was het JDL, het JudenDurchgangsLager, het andere deel het Schutzhaftlager waar mensen in werden opgesloten als preventieve hechtenis. Dit waren vooral Nederlandse en Belgische politieke gevangen.
Er hebben 31.000 mensen in Kamp Vught opgesloten gezeten. Daaronder waren 12.000 Joden. Zeker 749 kinderen, mannen en vrouwen vonden in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandeling en de doodstraf, wat bij 329 mensen werd uitgevoerd op de fusilladeplaats.
Vanuit Kamp Vught zijn op 5 en 6 juni 1943 1269 Joodse kinderen via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd, de zogenoemde ‘Kindertransporten’ waar deze kinderen vrijwel direct na aankomst vermoord zijn.

Kamp Vught had voor de Duitsers ook een economische betekenis. Vliegtuigen werden er gesloopt en gerecycled en Philips had er werkplaatsen. De directie van Philips heeft ervoor kunnen zorgen dat de leefomstandigheden verbeterden, maar de deportatie van Joden naar de kampen in het oosten heeft Philips niet kunnen voorkomen. De Philips-barak heeft in Vught van februari 1943 tot juni 1944 bestaan.

verder lezen?
website Kamp Vught

gepubliceerd:
28 februari 2016

laatst bijgewerkt:
13 december 2022