Morris Tabaksblat

Morris Tabaksblat werd in 1937 in Rotterdam – Schiebroek geboren als zoon van Israël (Srul) Tabaksblat (Kock – bij Lublin, 9 januari 1902) en Dwojra Diesenhaus (Radom, 26 mei 1902). Vader en moeder kwamen uit Polen en hadden de Poolse nationaliteit. Ze trouwden daar en kregen in Radom hun eerste kind, dochter Malina (1926). Ze trokken in het begin van de dertiger jaren naar Schiebroek vanwege het groeiende antisemitisme in Polen en kregen hier nog drie kinderen, Judith Cornelia (Janny) in 1933, Alida in 1935 en Morris.
Hoewel in een Joods gezin geboren bekeerde Srul en zijn gezin zich tot het christendom en Srul werd hervormd predikant. Hij was zendeling voor de christelijke zendingsorganisatie onder Joden ‘Elim‘. Op 31 maart 1948 werd het gezin tot Nederlander genaturaliseerd.

Vader
In de ogen van de nazi’s waren bekeerde Joden ook Joden en het feit dat vader een hervormde predikant was heeft hem niet behoed voor deportatie naar de kampen. Vader kwam met zijn gezin in in Westerbork en Theresienstadt terecht en ze overleefden de oorlog. Dat het overleven van de oorlog voor het gezin gelukt was kwam mede door de overtuigingskracht van vader; toen het gezin in Theresienstadt al klaar stond om naar Auschwitz te vertrekken wist hij de bewakers ervan te overtuigen dat hij in Theresienstadt moest blijven vanwege de geestelijke verzorging van de gevangenen.

Morris
Zoon Morris behaalde na de oorlog het diploma van het gymnasium en ging daarna rechten studeren aan de Universiteit Leiden. In 1964 kwam hij in dienst bij Unilever en tussen 1964 – 1984 bekleedde hij daar verschillende functies. In 1984 werd hij lid van de Raad van Bestuur van Unilever en 10 jaar later werd hij bestuursvoorzitter van deze multinational.
Hoewel hij in de herinnering sterk betrokken is bij Unilever werkte hij ook bij andere bedrijven: Van 1999 – 2005 bij Reed Elsevier (bestuursvoorzitter), van 2000 – 2005 voorzitter Raad van Commissarissen bij AEGON en TNT.
In 2008 kreeg Tabaksblat een eredoctoraat van Nyenrode Bussiness Universiteit.
Morris werd in 1995 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, in 1999 Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau, in datzelfde jaar Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Ethiek
Morris werd in 2003 de naamgever voor de Code Tabaksblat, een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven en hun aandeelhouders. Hoewel hij in Leiden gestudeerd had, en het “old boys network” goed kende, was deze code erop gericht om dat netwerk te doorbreken en paal en perk te stellen aan het aantal commissariaten en nevenfuncties die men mag bekleden.

Persoonlijk
Morris hield zijn persoonlijke leven buiten de publiciteit. Wel bekend is dat hij gehuwd was en twee zoons en een dochter had. Morris overleed op 20 oktober 2011.

 

bron:
stadsarchief rotterdam, gezinskaart
wikipedia,
www.jodeninnederland.nl,
trouw.nl 24 oktober 2011,
managementscope.nl.

gepubliceerd:
4 maart 2016

laatst bijgewerkt:
22 oktober 2022