oostvoorne

indexoostvoorne

 

 

 

 

 

Oostvoorne kent geen Joodse geschiedenis met een eigen gemeente, een sjoel of een Joods-cultureel leven, in tegenstelling tot Brielle. Toch zijn er onlangs (2011) in Oostvoorne Stolpersteinen geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Oostvoorne kent dus wel Joodse inwoners die zijn weggevoerd en vermoord. Over deze mensen gaat dit artikel.

Stationsweg A92 – Familie Wessels
Op Stationsweg A92 woonde het gezin van Izaäk Wessels. Izaak werd op 29 september 1886 in het nabije Zuidland geboren, en trouwde op 25 mei 1921 in ‘s-Hertogenbosch met de op 25 oktober 1887 in Geffen (NBr) geboren Antje van Dijk.

Het echtpaar trok naar Oostvoorne en begon op de Stationsweg een juwelierszaak. Er kwamen 3 kinderen; op 19 april 1922 Nathan Benjamin (Nan), op 28 september 1926 Benjamin Leo (Ben) en op 7 maart 1929 Carolina Clare (Carla). De kinderen worden alle drie in Oostvoorne geboren. Carla is geestelijk gehandicapt.
Jopie van der Voorde herinnert zich het wegvoeren van de familie Wessels: “Op een dag in de oorlog werd de Joodse familie Wessels weggevoerd door de Duitsers. We zagen vader, moeder, Nan, Ben en Carla voor de Duitsers uitlopen op de Stationsweg langs ons huis. Mijnheer Wessels moest zijn broek vasthouden want de bretels, die de mannen toen droegen om de broek niet af te laten zakken, had hij naar beneden moeten laten hangen omdat ze bang waren dat hij zou ontsnappen. Was een triest gezicht, vooral omdat het gezin vlakbij ons woonde. Zo ongeveer waar nu de snackbar is. Daar hadden ze een juwelierszaak. Alleen het meisje Carla is niet weggevoerd. Ze is bij mensen opgenomen in het gezin. Het was een meisje dat geestelijk gehandicapt was.
Over Carla berichtten andere bronnen dat ze in een ziekenhuis terecht kwam in Hilversum, en vandaar werd weggesmokkeld en onderdook. Carla overleeft de oorlog en overlijdt in 2002.
Benjamin was student. 33 briefkaarten en brieven en een tekening van het huis op de Stationsweg van Ben aan zijn vriend Schipper in Oostvoorne; deels uit Amsterdam en deels uit Westerbork, zijn bewaard gebleven en zijn de basis geweest van het boek: Ben’s Story, Holocaust letters with selections from the Dutch Underground Press, K W Bolle, Southern Illinois University Press, 2001.
Izaak, Antje en Nan komen na deportatie naar Amsterdam en Westerbork terecht in Auschwitz . Vader en moeder worden daar vermoord op 27 aug 1943, Nan op 30 sep 1942. Ben komt uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen, waar hij op 22 maart 1945 omkomt.
Het huis van familie Wessels is, zoals zoveel aan de eens zo mooie Stationsweg, gesloopt en op deze plaats staat nu de Kwalitaria. Voor de Kwalitaria liggen bovenstaande Stolpersteinen voor de familie Wessels.

Brielseweg A 468 – Familie Van Dijk
Op Brielseweg A 468 woonde het gezin van Herri Salomon van Dijk (Harry). Herri werd op 24 december 1879 in Zuidland geboren, als zoon van Andries van Dijk en Louise Stibbe.
Hij trouwde op 3 mei 1905 in Zuidland met Saartje Levie, dochter van Levie Pinas Levie en Bethje Wessels. Het echtpaar gaat in Oostvoorne wonen, en eerste instantie in het dorp, en krijgt op 14 feb 1906 een zoon, Andries Levie, en op 20 sep 1909 een dochter, Bethje Louise Hester. Ze verhuizen naar buiten het dorpscentrum, naar de Brielseweg A 468 waar ze in mei 1942 nog wonen.
Harry was veehandelaar. Hij handelde in koeien en paarden en bezat ook een weide met ‘verweiers’. Dat is een weide waar koeien vet kunnen worden voor de slacht.
Saartje was actief binnen de Plattelandsvrouwen. Herri en Saartje worden vermoord in Auschwitz op 19 okt 1942.
Zoon Andries trouwt in 1933 in Sappemeer met Simone Selma de Beer. Zij krijgen een dochter, Sara Ina en het gezin gaat in Dordrecht wonen. In de oorlog gaat het gezin in onderduik in Doorn waar Sara Ina met blondgeverfd haar naar school gaat. Het gezin wordt echter gepakt. Andries komt om in Midden Europa op 30 juni 1944, Simone wordt met haar dochter vermoord in Auschwitz op 11 feb 1944.
De zus van Andries, Bethje, trouwt met Paul Isaac Hertog (1 okt 1909, Maastricht) en voor zover bekend krijgen zij geen kinderen. Paul wordt vermoord in Auschwitz op 1 dec 1944, Bethje in Auschwitz op 30 jun 1944.

Burgemeester Da Silva
Oostvoorne had voor de oorlog een Joodse burgemeester. Hier zijn verhaal.

bron:
stamboom via ancestry.com,
joodsmonument.nl,
communityjoodsmonument.nl,
kwalitaria-oostvoorne.nl

Laatst bijgewerkt:
27 maart 2016