oproepen

AW 1943 16-07 _Brechner_Brechner?
In 2001 ontdekte fotohistoricus Simon B. Kool bij het samenstellen van een tentoonstelling over 125 jaar Noordzeekanaal in het Gemeentearchief Amsterdam schitterende havenfoto’s van een zekere Annemie Wolff-Koller. Bij navraag bleek er weinig over deze fotografe bekend te zijn. Na enig speurwerk kwam hij op het spoor van de erfgename van Annemie, Monica Kaltenschnee.

Zij bleek in het bezit van een tienduizenden negatieven en van oude afdrukken, documenten, boeken en camera’s. Bovendien had zij Annemie Wolff zeer goed gekend en tot haar overlijden in 1994 verzorgd. Behalve van de fotografe Annemie Wolff-Koller was er ook een nalatenschap van Helmuth Wolff, architect en fotograaf, overleden op15 mei 1940, die een grote belangstelling gehad had voor de technische kanten van de fotografie. In 2008 deed Simon een kistje open, waarin 100 fotorolletjes bleken te zitten. Er hoorde een kasboek bij met de namen en adressen van Annemie’s klanten die zich in haar studio aan huis hadden laten fotograferen.

Vanaf 2011 zijn Tamara Becker en An Huitzing, in nauwe samenwerking met Monica Kaltenschnee en Simon Kool op zoek naar de mensen die op deze foto’s staan, Het gaat om circa 400 mensen van wie er circa 200 Joods zijn. Van deze 200 hebben er zo’n 100 de oorlog overleefd. Geprobeerd wordt met hen (de jongsten zijn in 2013 70 geworden) en met nabestaanden van alle mensen op de foto’s contact te leggen om voor zover mogelijk het verhaal achter de foto te ontdekken. Dit is detectivewerk, maar dankzij internet en sites als Joods Amsterdam bijvoorbeeld, lukt dat aardig.

Vooral als hele families zijn uitgemoord, is het bijzonder moeilijk om nog iemand te vinden die mensen kan identificeren. Er zijn steeds meer mensen generaties van na de oorlog, of degenen die kind waren in de oorlog, alsnog bezig om hun geschiedenis te achterhalen. Zij koesteren enkele familiefoto’s uit een tijd dat mensen niet veel op de foto gingen en van families die alles kwijt zijn geraakt.

In het kasboek van Annemie Wolff staan bij fotorolletje 16 met foto’s die genomen zijn in februari 1943 twee namen, namelijk Kleerekooper, Beethovenstraat 49 en Brechner, D.Willinkplein 26. En er zijn foto’s van een keurig gekleed echtpaar en van een vrouw met een dochter in circa tienerleeftijd.

Brechner is op dat adres inderdaad terug te vinden in het stadsarchief. Het gaat om Herzsel Szamsza Brechner, geboren in Rusland in 1896 en zijn vrouw Sophia de Wind, die een dochter Hella van 10 jaar hebben. Het meisje oogt oud voor 10 jaar, maar 70 jaar geleden leken mensen ouder dan nu, zo is ons al veel keren gebleken. Het gezin Brechner is helaas geheel uitgemoord in de oorlog.

De vraag is dus of iemand kan bevestigen dat de vrouw op de foto Sophia Brechner-de Wind, geboren in Den Haag in 1898 in Den Haag is en het meisje Hella Brechner, geboren in Amsterdam in 1932?

foto Annemie Wolff, copyright Monica Kaltenschnee


hennydehaasGezocht
Toen wij nog in Amsterdam woonden hadden mijn ouders vrienden, de fam. de Haas. Hennie was de jongste dochter en min of meer mijn vriendinnetje, een paar jaar ouder dan ik. De familie had een keten van broodjeszaken door geheel Amsterdam.

In de familie was ook een hr. Maloïtz, hij trad op als illusionist in theaters. Ik weet niet of hij tot de familie behoorde, aangetrouwd was of vriend, maar was bijna altijd te vinden in de woning van de familie. Ook is mij onbekend of Maloïtz zijn artiestennaam was. In het begin van de oorlog, toen wij al in Vlaardingen woonden, hebben wij hen in 1940 of ’41 nog eens opgezocht. Ook Maloïtz was aanwezig en de stemming was somber vanwege de maatregelen die de bezetter begon te nemen. Mijn moeder heeft nog voorgesteld om Hennie met ons mee te nemen naar Vlaardingen tot na de oorlog maar men wilde bij elkaar blijven. Kort daarna is Malowitz opgepakt en hoorde mijn vader al snel dat hij, in handen van de Duitsers, was overleden. Mijn vader ging er toen al direct van uit dat hij was vermoord. Daarna hebben wij ook van de familie niets meer vernomen.

Na de oorlog is mijn vader op zoek gegaan naar de familie en vernam dat alleen Henny het had overleefd, maar het was niet bekend waar ze zich bevond. In het dodenboek in Westerbork staat, naar onze mening, de hele familie aangegeven, behalve Hennie. Er bestaat een boek over de Jodenvervolging in Nederland waarin een foto van Maloïtz staat. Helaas weet ik de titel niet meer. De foto op deze bijlage is genomen in 1935, een speeltuin in Valkeveen. Op de schommel, van rechts naar links, ikzelf (ca. 5 jaar oud), Henny en tegenover ons een Joodse tweeling, waarschijnlijk ook vriendinnen van Henny. Informatie over Henny, maar ook over de tweeling, is welkom via deze link.

Gevonden
Na twee jaar zoeken kan er geconstateerd worden dat het waarschijnlijk om het volgende gezin gaat:

Vader David de Haas, geboren op 7 april 1893 te Amsterdam trouwde op 12 november 1919 te Amsterdam met Clara Nord, geboren op 10 december 1899 te Amsterdam.
Op de persoonskaart van Clara bij het Stadsarchief van Amsterdam staat exploitant van caféteria’s en tevens blijkt dat Clara Nord de oorlog overleefd heeft.
Het gezin heeft op de volgende adressen gewoond: Nieuwe Kerkstraat 83, Nieuwe Prinsengracht 18 (vanaf 1925) en Nicolaas Witsenstraat 11 huis vanaf juni 1935.
Op 15 december 1943 staat aangetekend op de gezinskaart dat het gezin in Westerbork is ingeschreven.
David de Haas is op 15 januari 1945 te Bergen-Belsen vermoord. Op zijn persoonskaart staat dat hij slager was en medewerker van de vleeschdistributie voor de Joodse Raad.
David en Clara hadden een dochter, Hendrina (Henny) de Haas, geboren op 11 maart 1924 te Amsterdam.

Na de oorlog
Na de oorlog komen moeder Clara en Hendrina terug in Amsterdam, waar ze op de Nicolaas Witsenkade 13hs gaan wonen. Daar wonen ze tot 7 maart 1946, dan gaan ze naar de Amstelstraat 19-2 en op 3 juli 1947 naar de Scheldestraat 70-3. Uiteindelijk vertrekt moeder op 22 juni 1955 naar de Verenigde Staten.
Dochter Henny is al een jaar eerder naar de Verenigde Staten gegaan en ging in San Francisco wonen, de stad waar ze altijd van gehouden heeft. Hendrina trouwde op 14 december 1946 met Hendrik Damen, een huwelijk dat 49 jaar zou duren. Henk overleed in 1994.
Henny en Henk kregen twee dochters, Madeleine en Patty en in 2008 had Henny drie kleinzoons.
Henny overleed op 19 mei 2008.

Slagerij vader
David de Haas had een slagerij en een eethuis. Aan het begin van de oorlog exploiteerde David met zijn broer Jacob de Haas het bedrijfspand aan de Amstelstraat 23 als broodjeszaak. Zij hadden ook zaken op de Ceintuurbaan 274, de Weesperstraat 94, Blasiusstraat 1 en Thorbeckeplein 12.

De echtgenote van David, Clara Nord, wilde na de oorlog in de Amstelstraat haar zaak heropenen. Dat werd geweigerd omdat de vergunning van degene die er na De Haas een café had geëxploiteerd niet was ingetrokken. In ruil voor haar vier oude vergunningen moest Clara Nord genoegen nemen met een nieuwe vergunning voor een (1) zaak in de Leidsestraat. Die vergunning verpachtte zij vervolgens.

Nog meer foto’s.

Meer informatie, onder meer over de cafetaria’s en over de tweeling, blijft welkom via deze link.

bron:
Met dank aan M Stoffelen
stadsarchief Amsterdam, gezinskaart David de Haas, Clara Nord
www.joodsmonument.nl (geraadpleegd 3 maart 2015)
Arnoldussen, Paul en Jolande Otten, De borrel is schaarsch en kaal geworden (Amsterdam 1994) p. 155, informatie over de slagerij en de broodjeszaken
Marin Independent Journal, 25 mei 2008, obituary Hendrina “Henny” Damen.

foto:
met dank aan Kees Wind


Izaac Sealtiel
Er is vooralsnog nog geen foto van Izaak Sealtiel te vinden. Een van de lezers van onze site vraagt hulp om sporen te vinden.

“Ik ben op zoek naar personen naar  fotos of verhalen van Izaak Sealtiel, geboren in  de Lepelstraat 10 te Amsterdam op 4 oktober 1917.
Izaak was in 1938 gehuwd met Theodora Leon en zij kregen 1 zoon Sammie die nu in Canada woont. Izaak werd vermoord in Vught op 16 mei 1943, Theodora Leon in Sobibor op 9 juli 1943.

Sam Sealtiel is destijds naar Canada  geëmigreerd en woont daar nog steeds. Voor hem zoek ik een foto of een verhaal over wat voor persoon zijn vader was.
Het kleermakersatelier van vader was gevestigd op de Nieuwe Prinsengracht 68-3 en hij had veel werk aan de Diamantbeurs in de Weesperstraat te Amsterdam. Zij waren vlak na de geboorte van hun zoon Sam naar dit adres verhuisd.
Izaak werd ook wel Sjaak genoemd en op het zelfde adres woonde ook de zus van Izaak Sealtiel, Clara.
Clara Sealtiel was gehuwd met Meijer Blitz en Meijer had al een kind uit een vorige relatie  Clara en Meijer kregen een dochtertje.
De naam van dit dochtertje is Anna. In de oorlog zijn Anna, haar moeder Clara en Meijer Blitz   vermoord. Volgens mij is Izaak  opgepakt  en naar Vught gebracht waar hij is doodgeschoten. Veel kan ik hier niet zoveel over zeggen omdat ik deze personen niet zo goed kende,  wel weet ik dat hij via het CABR SYSTEEM berecht werd.
Samuel Sealtiel heeft mij gevraagd om eens te gaan informeren naar zijn vader.
Er is van zijn moeder Theodora Leon een foto op joodsmonument.
Van zijn vader is er geen foto en omdat hij nu ook ouder wordt zou hij heel graag een foto van zijn vader willen hebben.
De vraag is dus wie in bezit is van een foto of  andere verhalen over Izaak.

Maar misschien zijn er  mensen die langs deze  mij daar antwoord op kunnen geven.
Het zou toch geweldig zijn om hem via  lezers een foto te kunnen overhandigen.”

bettie huizinga

foto’s kunnen worden gestuurd naar deze link, we sturen alle informatie door.


20150226-kindervakantiehuis

Van Alphensschool

Een prachtige klassenfoto van een klas van de Van Alphenschool. Geen Joodse school maar wel een school in de Joodse buurt. De foto is gemaakt op 26 juni 1933 en het “vacantie-kinderhuis” is het Vacantie-kinderhuis “Jan Willem Roskamhuis” aan de Eperweg 46 in Nunspeet.
Dit huis, van de Stichting Vacantie Kinder Feest organiseerde vanaf 1925 driedaagse schoolreizen voor kinderen van de zesde klas. Waarmee de kinderen op de foto circa 12 jaar zijn, en rond 1921 geboren moeten zijn.
Het huis in Nunspeet is afgebroken, op dit adres is nu NH Veluwe Conference Centre Sparrenhorst gevestigd.

De vraag is eenvoudig: wie herkent iemand van de mensen op deze foto. Uw reactie wordt op prijs gesteld en kunt mailen via deze link.

foto met dank aan L. Wilgenburg.


Frieda?

Een lezer van de website in Washington vond deze foto in het fotoalbum van zijn moeder. Het was een van de foto’s waar zijn moeder trots op was, en het moet veel voor haar betekend hebben. De vraag is wie de vrouw op de foto herkent, en wellicht ook de man aan het tafeltje. De moeder van de lezer was naaister van beroep en heeft wat werk voor de vrouw verricht. Op de foto staat dan ook geschreven: aan mijn kleine naaistertje, met de naam. De naam is niet goed te lezen. Het lijkt op Frieda van Hessem, Frieda van Messem of Frieda van Hessen. De laatste mogelijkheid zou kunnen, dat betreft een bekende operazangeres, maar deze zangeres meldt dat zij het niet is. Het zou ook kunnen dat zij de gelegenheid niet herkent en dat die context een en ander kan ophelderen. De foto is gemaakt door fotostudio Drukker op de Marcusstraat in Amsterdam.
Wellicht is de gelegenheid te herkennen of een van de personen. Reacties kunt u hier kwijt.


 

 

 

 

 

School

Deze kinderen zaten op de Herman Elte Fröbelschool op de Plantage Muidergracht ter hoogte van de Plantage Badlaan. De meest rechtse jongen in de zandbak is Fred Senator, het jaar is 1941. Wie herkent iemand? Reacties gaarne via deze link


 

 

 

 

 

Santcross

De jongen op de foto is Jack Santcross. Hij zat op een Joodse school in de buurt van de Vechtstraat en waarschijnlijk zit hij in de 1e of 2e klas. Hij is 6 of 7 jaar oud. Waarschijnlijk is de foto in augustus 1941 gemaakt.

De vraag: wie kent de opstelling en de illustratie en weet daardoor welke school dit geweest moet zijn? Een schoolplaat werd immers vaak als achtergrond gebruikt, en dan was dit voor veel kinderen zelfde plaat.

Informatie gaarne hier, wij sturen het door.


Boksers

Twee namen zijn bekend van deze 20 mensen. Op de voorste rij, vierde van links, is Nathan Cohen en op de voorste rij, de derde van rechts, is Ben Bril. Maar wie zijn de anderen?

Sonja Cohen vraagt zich dit af, haar vader was de broer van Nathan Cohen.

Informatie gaarne hier, wij sturen het door.

Welke namen hebben we gevonden?
1 dec 2015 – De man in het midden is trainer Jelsma.

bron:
stamboom familie Cohen
foto © Joods Historisch Museum, met dank aan Sonja Cohen
met dank aan:
Bart de Cort, Canada – trainer Jelsma


Familiediner

Een diner in Amsterdam, voor de oorlog. Marga Beesemer heeft deze foto in haar bezit en zou graag willen weten wie de mensen op de foto zijn. Een deel kent ze:

Helemaal links staat Karel Beesemer met voor hem helemaal links zijn vrouw Anna Georg. Dit zijn de oom en tante van mijn vader.
Verder staat, meen ik, bovenste rij derde van rechts Rachel Beesemer, tante van mijn vader en zus van Karel.
Zij hebben alle drie de oorlog overleefd.

Bovenaan derde van links is waarschijnlijk Abraham Neter (zoon van Rebecca Beesemer, ook een zus van Karel.
Ik ga er van uit dat de rest ook familieleden zijn maar ik weet het niet zeker.

Het zou fijn zijn als er mensen zijn die deze mensen gekend hebben.

Herkent u iemand op de foto? Stuur uw reactie aan ons, wij sturen de informatie door.

bron:
familiefoto Marga Beesemer

illustratie
met dank aan Marga Beesemer

laatst bijgewerkt:
1 december 2015