Schoonhoven

Rond 1750 ontstond er al een Joodse gemeenschap in Schoonhoven door het soepele vestigingsbeleid van het stadsbestuur. De eerste synagogediensten werden gehouden in een woonhuis aan de Nes. In 1767 werd de begraafplaats aangekocht, gelegen naast het woonhuis waar de diensten werden gehouden. De begraafplaats werd later uitgebreid.
In 1817 werd de diensten verplaatst naar de bovenverdieping van een woonhuis aan de Kerkstraat. In 1824 werd er een synagoge gebouwd welke 14 jaar later herbouwd moest worden en in dat jaar, 1838, werd deze synagoge met leslokalen ingewijd. In 1868 werd de voorgevel aangepast en in 1875 werd er een mikwe (ritueel bad) aangebracht in de synagoge. Rond 1865 was er tijdelijk een tweede synagoge in Schoonhoven, dit door een scheuring in de gemeente. Deze synagoge was gevestigd op de Lopikerstraat en het conflict hield een langere periode aan.
Het aantal Joden begon al in de negentiende eeuw af te nemen in Schoonhoven. Waren er in 1890 nog 105 Joodse inwoners, in 1910 waren er nog 55, in 1912 34, in 1923 25, in 1930 25. In 1938 werd al geopperd om de gemeente op te heffen en bij die van Gouda te voegen. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog bestond de Joodse gemeente feitelijk niet meer.

Synagoge
De synagoge die in 1838 werd ingewijd kreeg in 1868 belangrijke verfraaiingen en verbeteringen. Dit werd werd uitgevoerd door aannemer J. H. Littel voor ƒ 1740,-. Het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 6 maart 1868 schreef: ‘Schoonhoven, 24 februari. De voor 44 jaren alhier gebouwde synagoge werd 14 jaren later herbouwd, en heden werden door het kerkbestuur de werken tot belangrijke verbetering en verfraaiing van ditzelfde gebouw aanbesteed voor ƒ 1740, zijnde de laagste inschrijver de heer J. H. Littel.
Als bijzonderheid verdient vermelding, dat de nog in leven zijnde vader van den tegenwoordige aannemer bij de daarstelling en verbouwing, nu 30 jaren geleden, aannemer was, en thans aan het kerkgebouw werkzaam is, alsmede, dat dezelfde schilder, de heer D. Goedhart (Israëliet), woonachtig te Lekkerkerk, die laatstelijk dit werk aannam, ook nu als zodanig optreedt.’

Op 13 september 1868 werd de synagoge heringewijd en het Nieuw Israëlitisch Weekblad schreef: ‘Eenvoudigheid is het kenmerk van het ware. Dit werd gisteren ten volle bewezen bij de inwijding onzer herbouwde synagoge, die thans zulk een prachtig aanzien, zowel in- als uitwendig, heeft, dat het een sieraad van bouwkunst genoemd mag worden, zelfs zodanig, dat planen tekening in het werk voor bouwkundigen zullen worden opgenomen. Alle eer komt hiervoor toe aan den heer A. J. Smits, stads architect.
Het inwijdingsfeest, dat zonder uiterlijk vertoon plaats had, werd opgeluisterd door ene kernachtige en welgemeende rede van onzen voorzanger, de heer H. M. van Beem, die onder andere bedankte de edele geefster van een prachtig voorhangsel (op verzoek verzwijgen wij haar naam), de heer N. A. van Gelder en echtgenoot, van Rotterdam, die een prachtig uurwerk ten geschenke gaven, en ten slotte aan den gever van een sierlijk tapijt, dat de trappen, die naar de heilige arke geleiden, bedekt. Ook aan het geacht kerkbestuur werd door de redenaar dank gebracht, en hij herdacht ook, hoe vóór 30 jaren, bij den eerste bouw onzer kerk, de te vroeg ontslapen, onvergetelijke Löwenstam, z. g , deze plaats ingenomen had, welk geluk hem nu te beurt gevallen was.’

Op 24 september 1886 werd feestelijk een nieuwe wetsrol (Tora) ingewijd in de synagoge. De gemeente had al vier wetsrollen en deze wetsrol werd opgewacht door opperrabbijn Ritter en onder het zingen van Baroech Haba de synagoge binnengedragen.

Schoolgebouw
Weekblad voor Israëlieten, 2 januari 1857: ‘Op 19 januari 1857 had de inwijding plaats van een alhier nieuw gebouwd schoollokaal en onderwijzerswoning, welke plechtigheid door den Weleerwaarde zeer geleerde heer Dr. Isaacsohn werd waargenomen; in een alleszins doelmatige en sierlijke leerrede, de grote redenaar eigen, koos hij de tekst Psalm 84: 8. Deze plechtigheid werd door vele en verschillende corporaties bijgewoond. Ook de heer H. M. van Beem, onderwijzer, kweet zich loffelijk van zijne voordracht, en kon de goedkeuring van alle aanwezigen in ruime mate wegdragen. Het liefelijk en aangenaam gezang der kleine schoolkinderen gaf veel luister aan dit feest bij, hetwelk dan ook lang in Schoonhovens gemeente een aangename herinnering blijven zal.’
H. M. van Beem bleef tot het derde kwartaal van 1880 in Schoonhoven werkzaam, toen vertrok hij naar Hoorn.

Alliance Israëlité Universelle
In 1889 werd er een afdeling van deze organisatie in Schoonhoven opgericht.

Vereniging Dower Tow
In april 1893 werd het eerste bericht gevonden van de damesvereniging Dower Tow. De vereniging hield toen een vergadering ten huize van mejuffrouw I. I. van Klaveren. De vereniging stelde zich verantwoordelijk voor diverse zaken in de synagoge, zoals kleden, lopers en versieringen.
De bestuurderessen waren I. I. van Klaveren, M. Schenk, mejuffrouw Keijzer en mejuffrouw Van Baalen.

Vereniging Thalmoed Thora
De vereniging Thalmoed Thora in Schoonhoven, onder leiding van Hertz van Gelder en M. J. Adelaar, schonk in 1853 tijdens een uitbraak van cholera een aanzienlijke gift die werd gebruikt voor de uitreiking van kledingstukken. De genoemde Hertz van Gelder zou winkelier Hertz van Gelder (Schoonhoven, 1824) geweest kunnen zijn. M. J. Adelaar waarschijnlijk Mozes Adelaar (Schoonhoven, juni 1919), zoon van Joseph Adelaar.

Firma G. J. van den Bergh
De firma Van den Bergh, zilverfabrikanten, adverteerde in het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 5 november 1926 met siertorens (rimoniem) en kronen (keter tora), beide voorwerpen die binnen de synagoge worden gebruikt.

Firma Gebroeders Schenk
De firma Gebroeders Schenk bestond uit Alexander Schenk (Schoonhoven, 1 mei 1854 – Schoonhoven, 18 mei 1916), Eliazer Schenk (Schoonhoven, – Almelo, ) en Marcus Elias Schenk (Schoonhoven, ). Op 9 januari 1880 werd de vennootschap aangegaan. In het Weekblad voor Israëlietische Huisgezinnen werd het volgende geschreven: ‘Blijkens acte, verleden den 9. januari 1880, voor den Notaris D. TEIJINCK te Schoonhoven is tussen MARCUS ELIAS SCHENK, ELIAZER SCHENK en ALEXANDER SCHENK, allen kooplieden, wonende te Schoonhoven, een VENNOOTSCHAP aangegaan, onder de firma van GEBROEDERS SCHENK ten doel hebbende de handel in huiden, lompen, oud ijzer, benen en hetgeen daarmede gewoonlijk gepaard gaat. Deze vennootschap, welke gevestigd is te Schoonhoven, wordt gerekend te zijn ingegaan de eerste januari 1880 en te zullen eindigen zes maanden na opzegging van de Vennootschap, waartoe elk der Vennoten met de eerste januari van ieder jaar het recht zal hebben of met de eersten juli volgende op het overlijden van een der vennoten. De vennoot MARCUS ELIAS SCHENK zal alleen bevoegd zijn tot de ondertekening der firma, doch uitsluitend wegens handelingen direct de vennootschap betreffende en geenszins tot het aangaan van geldleningen, het verlenen van borgstelling en andere soortgelijke operatiën, als waartoe ene schriftelijke machtiging van de overige vennoten of wel hun persoonlijke medewerking wordt vereist. Geschiedende hiervan aankondiging in voldoening van artikel 28 Wetboek van Koophandel.

Alexander Schenk (Schoonhoven, 1 mei 1854 – Schoonhoven, 18 mei 1916) was gehuwd met Francina van Brink (Lienden, – Sobibor, ) en zij hadden twee kinderen; Maartje (Schoonhoven, – Amsterdam, ) en Hijman (Schoonhoven, – Sobibor, ).

Nutsgebouw
in het nutsgebouw in Schoonhoven werd op 18 april 1907 een concert gegeven waarbij violist Maurice Pienas uit Rotterdam een belangrijke bijdrage leverde. Hij werd genoemd in het Weekblad voor Israëlietische Huisgezinnen.

Christelijke zending vanuit Schoonhoven
Op 24 januari 1873 verscheen in het Nieuw Israëlietisch Weekblad het volgende bericht: ‘Onder het postmerk Schoonhoven is dezer dagen aan vele Israëlitisch ingezetenen alhier een boekje toegezonden, getiteld : “Aan de kinderen Israëls in alle landen, waarin zij verstrooid zijn.” De strekking van het werkje is geen andere, dan om de Israëlitische lezers te bewegen, het geloof hunner vaderen vaarwel te zeggen en zich tot het christendom te bekeren. Wij kennen onzen lezers echter te veel gezond verstand toe, dan dat wij het nodig zouden achten, hen voor de verderfelijke strekking van dat geschriftje te waarschuwen.
Christelijke zending over Joden was een veelvoorkomend verschijnsel.

Achter de kerk B148 – Joseph Barend van Klaveren en Mietje Judith Frijda
Salger Joseph Barend van Klaveren (Schoonhoven, 13 juli 1813 – Schoonhoven, 20 mei 1906) en Mietje Judith (Maria) Frijda (Veenendaal, 14 juni 1812 – Schoonhoven, 12 september 1896) vierden op 29 oktober 1887 hun 50-jarig huwelijk. Zij waren de ouders van Joseph Joseph van Klaveren.

Albrecht Beijlinggracht B456  (nu 40) – Salomon Israël Michael Mogendorff
Dierenarts Salomon Israël Michael Mogendorff (Borne, 20 mei 1872 – Auschwitz, 8 april 1944) was rond 1921 een inwoner van Schoonhoven. Salomon was gehuwd met Rachele (Reintje) Frankenhuis (Oldenzaal, 4 juni 1866 – Arnhem, 24 juni 1926), op 16 juni 1927 hertrouwde hij met Anna Rippe. Na hun inschrijving woonden ze op de Albrecht Beijlinggracht. Salomon was rijksveearts en directeur van de Keuringsdienst voor Vee en Vleesch in Schoonhoven en hij kwam op voor de rituele slacht toen deze ter discussie kwam. Op 5 december 1920 kwam er een Koninklijk Besluit dat verplichtte dat de rituele slacht alleen uitgevoerd mocht worden door slagers die daardoor door de Joodse geestelijk waren aangewezen. Het hoofdbestuur van de Vereniging tot Bescherming van Dieren probeerde invloed hier op uit te oefenen na een rapport van Prof. Van Oyen. Men had gaarne de slachtmethode willen verbieden. Een onderzoek voor Prof. Salomon Lieben uit Praag stelde dat de rituele slacht tot het volgende leidde: de bloeddruk in de hersenen stopte onmiddellijk na de snede en dat zou erop duiden dat de dood vrijwel direct na de halssnede was ingetreden. De rituele methode ging daardoor met minder stress voor het dier gepaard.

Dam 5 – Ziena Morisco – Frankenhuis
Ziena Morisco Frankenhuis (Enschede, – Schoonhoven, ) was gehuwd met Levie Morisco (Numansdorp, – Schoonhoven, ), sigarenfabrikant uit Numansdorp. Ziena overleed in Schoonhoven en werd daar op de Joodse begraafplaats begraven. Ook Levie overleed in Schoonhoven en ook hij werd begraven op de Joodse begraafplaats aldaar. Ziena en Levie hadden twee zoons, beiden horlogemakers; David Heiman (Numansdorp, – Auschwitz, ) en Heiman David (Numansdorp, – Auschwitz,

Haven 15 – Heiman Meijer van Beem
Rond 1869 was Heiman van Beem (5 juli 1830 – 1919) godsdienstonderwijzer in Schoonhoven. Hij werd later godsdienstleraar en voorzanger in Middelburg. In 1901 werd hij onderscheiden met de gouden eremedaille in de orde van Oranje-Nassau.  Op 15 december 1871 overleed Sara Abraham Vedder (Amsterdam, 22 juli 1836), de echtgenote van Van Beem. Ze was 34 jaar oud en liet vijf kinderen achter. Sara werd begraven op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Op 19 juni 1872 hertrouwde Heiman te Amsterdam met N. G. Dusseldorp.
Rond 1908 verhuisde Van Beem naar Amsterdam. Van 1856 tot 1880 woonde en werkte Heiman Meijer van Beem op de Haven 15 als leraar van de Joodse school.

Haven B50a (nu 58a) – Kaas E. Schenk
E. Schenk verkocht in in 1872 koosjere meikaas. Vermoedelijk was dit Eliazar Schenk (Schoonhoven, 8 januari 1850 – Almelo, 28 april 1836). In maart 1878 werd Schenk lid van het kerkbestuur. Eliazer was gehuwd met Rozette Hartog (Zaltbommel, 25 mei 1860).

Haven 59 – Marcus Elias Schenk en Elizabeth Schenk
Op 20 maart 1909 waren Marcus Elias Schenk (Schoonhoven, ) en Elizabeth Schenk-Schenk (Rotterdam, – Schoonhoven , 1) 25 jaar getrouwd. In 1912 werd een advertentie met het adres geplaatst, dat was Haven 59, ook in latere advertenties werd dit adres gebruikt.
In 1886 kregen zij een zoon Abraham (Schoonhoven, – Heerlen, ) en Elias Willem (Schoonhoven, 20 juni 1887 – Schoonhoven, 17 juli 1887). Op 13 mei 1888 kregen zij weer een zoon.

Haven A297 (nu 15) – Auser Hilfman en Geertruida Breslauer
Auser (Eizor Treitel Monassowitch) Hilfman (Mariampole, – Amsterdam, ) en Geertruida Breslauer (Aalten, – Amsterdam, ) vierden op 3 april 1897 hun 25-jarig huwelijk in Schoonhoven. Auser Hilfman was voorganger en godsdienstleraar. Een van zijn leerlingen schreef in het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 26 oktober 1934 een stuk over Hilfman: ‘Voor velen, die het geluk gehad hebben, hem te kennen, zal de dood van de heer Hilfman herinneringen uit zijn kinderjaren terugroepen. In verscheidene gemeenten van ons land toch heeft hij de Joodse gemeenschap gediend als voorganger. Achtereenvolgens bekleedde hij dit ambt 10 jaar te Aalten, 2½ jaar te Hardenberg, 2½ jaar te Middelharnis, 7 jaar te Vianen, om ten slotte in zijn laatste standplaats Schoonhoven beroepen te worden, waar hij 16 jaar heeft gearbeid. Met recht mag men zeggen, dat hij de Herder was, die niet alleen groot gezag wist te verkrijgen als Joodse geleerde, doch tevens, waar hij ook was, de band wist te bewaren en te versterken tussen de Joden onderling, die nodig was, om de betrekkelijk kleine gemeente in stand te houden: allerlei moeilijkheden, die zich dan voordeden, werden door zijn tact opgelost. Als oud-leerling trof mij steeds zijn heldere betoogtrant en uitleggingsgave, die hem van nature eigen waren, zijn scherpe blik op de Joodse geschiedenis en de humor, die zijn gemoedelijk karakter eigen was; zelfs nu nog, na jaren, herinner ik mij anekdoten, waardoor hij de voor mij zo moeilijk Joodse lessen wist te verzachten. Wie hem daarbij eenmaal als vriend had veroverd, verloor hem zijn ganse leven niet meer als zodanig. Zo heeft deze onovertrefbare ideële leraar grote invloed op de jeugd uitgeoefend.

Toen hij tientallen jaren geleden in Amsterdam kwam, om daar temidden van zijn kinderen een welverdiende rust te genieten, wist hij zich reeds spoedig een naam te verwerven door zijn uitgebreide kennis op Joods gebied. Daarvan getuigden meerdere sprekers, toen hij maandag 15 oktober op zeer hogen leeftijd aan de schoot der aarde werd toevertrouwd. Mij als oud-leerling blijft slechts over een diepgevoelde dank voor alles, wat hij mij gaf.
Auser Hilfman werd begraven in Diemen.

Haven A304 (nu 29) – Jacob Rozendaal en Heintje Rosenthal
Rond 1886 was Jacob Rozendaal (Eibergen, 13 augustus 1840) voorzanger en leraar in de Joodse gemeente van Schoonhoven. Hij was gehuwd met Heintje Rosenthal (Linschoten, 14 september 1843). Ze hadden drie kinderen; Hanna (Montfort, 27 juli 1872), op 15 november 1876 kregen ze in Montfort een zoon Salomon (Sallie), die in 1889 Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig) werd en in 1886 kregen zij een dochter Naatje (Schoonhoven, – Auschwitz, ).

Haven A315 (nu 51) – Hertz van Gelder
Hertz van Gelder, geboren op 13 oktober 1824 als zoon van Abraham Hartog van Gelder (Schoonhoven, 25 november 1778 – Schoonhoven, 14 december 1847) en Rozetta van Wijnbergen (Bodegraven, 27 augustus 1793 – Schoonhoven, 7 maart 1884) was een vooraanstaand persoon binnen de Joodse gemeente van Schoonhoven. Volgens een bericht in het Weekblad voor Israëlieten van 6 december 1867 was Hertz vanaf 1848 onafgebroken kerkbestuurder in Schoonhoven. Hij werd in dat jaar herkozen.
Hertz was gehuwd met Rozetta (Rebecca) Goudsmit (Oud-Beijerland, 30 januari 1828 – Oud-Beijerland, 28 november 1881) en vierde op 17 april 1874 hun 25-jarig huwelijk. Hertz overleed op 13 februari 1893 in Schoonhoven en werd, net zoals zijn vrouw, in Schoonhoven begraven. Hertz en Rozetta hadden een zoon Abraham Hertz van Gelder (Schoonhoven, 20 juni 1850 – Gouda, 19 april 1914).

Haven A322 (nu 65) – Rozetta van Wijnbergen
Rozetta van Wijnbergen (Bodegraven,12 september 1895 – Schoonhoven, 7 maart 1884) was de echtgenote van Abraham Hartog van Gelder. Rozetta werd begraven op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Zij woonde aan het einde van jaar leven bij haar zoon Hertz van Gelder en haat schoondochter Rosetta Goudsmit op de Haven A322.

Haven A323 (nu 67) – Jacques van Dantzig
Jacques (Izak) van Dantzig (Gouda, – Auschwitz, ) had rond 1878 een manufacturenzaak en zocht een winkeljuffrouw. Hij was gehuwd met Betje (Roosje) van Aalst (Gouda, 9 februari 1848) en zij vierden in juni 1893 hun 25-jarig huwelijk.

Kerkstraat – J. J. van Klaveren
Bij J. J. van Klaveren in de Kerkstraat kon men rond 1902 koosjer dineren. Vermoedelijk was dit bij slager Joseph Joseph van Klaveren (Schoonhoven, 15 augustus 1838). Joseph was een zoon van Joseph Barend van Klaveren en Mietje Judith Frijda.

Kerkstraat B136a (nu 3a) – Jozeph van Klaveren
Magdalena Haas (Almelo, – Sobibor, verloofde zich met de Schoonhover slager Jozeph van Klaveren (Schoonhoven, – Rhenen, ). Het huwelijk werd gesloten op 4 februari 1902. Zij kregen vijf kinderen; Mozes Jozeph (Schoonhoven, – Midden-Europa, ), Benjamin (Schoonhoven, – Amstelveen, ), Jacob (Rhenen, – Sobibor, ), Abraham (Rhenen, – Birkenau, ) en Kaatje (Rhenen, – Scheveningen, ). In het begin van de oorlog woonde Magdalena op de Dennenweg 7 in Rhenen.

Koestraat B246 (nu 90) – H. A. van Gelder
Rond 1850 werd H. A. van Gelder genoemd als een persoon met een functie binnen de Joodse gemeente van Schoonhoven. Daarnaast bleek bij volgens een advertentie in het Israëlitisch Weekblad leerlooier te zijn én kaas te verkopen. Dit was Hartog Abraham van Gelder (Schoonhoven, 1 mei 1806 – Schoonhoven, 22 mei 1880). Hij was gehuwd met Rijntje van Rees (Nijkerk, 3 juni 1803 – Schoonhoven, 16 oktober 1867).

Lange Weistraat – Debora Belia Levits
Op 10 januari 1926 overleed op dit adres Debora Belia Levits (Amersfoort, 3 november 1860), echtgenote van Jacob van Klaveren.

Lopikerstraat 239 – Abraham van Wijnbergen
Rond 1885 werd koosjere kaas verkocht door Abraham van Wijnbergen (Noordwijk, 9 oktober 1847). De kaas stond onder toezicht van de opperrabbijn van Rotterdam, Dr. Ritter. In mei 1889 verscheen er wederom een advertentie voor koosjere kaas, naast A. van Wijnbergen bleek de onderneming ook gevoerd te worden door Hertz van Gelder (Schoonhoven, 13 oktober 1824 – Schoonhoven, 14 februari 1893). Abraham van Wijnbergen was gehuwd met Hendrika van Dantzig (Leiden, 8 mei 1848). Hertz van Gelder was gehuwd met Rebecca Goudsmit (Oud Beijerland, 1828).

Lopikerstraat A294 – Samuel Willem van Buuren Nzn.
Het eerste krantenbericht in de Joodse media dateert van 4 mei 1866. In dit stukje in het Nieuw Israëlietisch Weekblad wordt gesproken over hulponderwijzer Samuel Willem van Buuren (Gouda, 17 juni 1844) die was benoemd als hulponderwijzer op een openbare school in Schoonhoven.
Van Buren werd tevens godsdienstonderwijzer in het Centraal Israëlitisch Weeshuis te Utrecht, een functie die hij in 1871 beëindigde.

Lopikerstraat A328 – Aron (Arend) Berkl(e)ij en Truitje Schenk
Aron Berklij (Schoonhoven, ) en Truitje Schenk (Schoonhoven, ) herdachten op 7 augustus 1884 hun 12½-jarig huwelijk. Daarnaast vierde op 2 augustus 1884 Elias Schenk en Maartje van Gelder hun 40-jarig huwelijk. Aron en Truitje hadden ten tijde van dit jubileum vier kinderen, Maartje, Philippus (Schoonhoven, – Auschwitz, ), Elias en Rozalina (Rozettha; Schoonhoven, – Sobibor, ).
Later kwam er een zus Francina (Schoonhoven, – Auschwitz, ) bij.
Dit adres was een van de adressen waar het gezin heeft gewoond.

Lopikerstraat A341 (nu 25) – Abraham Berkleij (Berkley) en Mietje van Klaveren
Mietje van Klaveren (Schoonhoven, 3 april 1843) overleed op 5 augustus 1909, 66 jaar oud. Zij was gehuwd met winkelier in manufacturen Abraham Berkleij (Schoonhoven, 16 september 1846). Zij waren ouder van de volgende kinderen; Philippus (Schoonhoven, 3 mei 1870 – Den Haag, 25 november 1942), Esther (Schoonhoven, 11 januari 1872), Rozetta (Schoonhoven, – Auschwitz, ), Mina (Schoonhoven, 17 november 1874), Bernard (Schoonhoven, 1876 – Schoonhoven, 7 januari 1882), Jetje (Schoonhoven, 27 oktober 1877), Leentje (Schoonhoven, 27 augustus 1879) en Francina (Schoonhoven, 13 maart 1884 – Dordrecht, 25 mei 1912).

Lopikerstraat 21 – Slagerij Van Klaveren
Slagerij Van Klaveren werd opgericht door Benjamin van Klaveren (Schoonhoven, 16 september 1850 – Schoonhoven, 2 mei 1915). Benjamin was gehuwd met Elizabeth Soesman (Zwartewaal, 3 februari 1845 – Schoonhoven, 5 maart 1923) en zij hadden een zoon Jacob (Schoonhoven, 28 september 1879) en Benno. Jacob vierde op 8 oktober 1892 zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig). Jacob huwde met Bertha van der Hoek en zij kregen een zoon Benjamin (Schoonhoven, 20 februari 1911).

Lopikerstraat 21 – Benjamin van Klaveren
Op dit adres woonde Benjamin van Klaveren (Schoonhoven, – Rotterdam, ) in het begin van de bezetting. Benjamin was musicus (pianist) van beroep en was niet gehuwd. Hij trok naar Rotterdam en woonde in op de Schiedamsesingel 195, waar bij inwonend was. Zijn officiële adres bleef echter de Lopikerstraat 21.

Lopikerstraat A346 (nu 35) – Benjamin Marcelis
Benjamin Marcelis (Rotterdam, 15 september 1835) overleed in Schoonhoven op 30 april 1895. Hij was gehuwd met Aaltje Keijzer (Gouda, 26 december 1834) . Aaltje Marcelis – Keijzer zocht in 1883 een meid voor huishoudelijke werkzaamheden.

Lopikerweg 391d (nu 26) – Jacob van Klaveren en Debora Belia Levits
Jacob van Klaveren (Schoonhoven, – Zuilen, ) was veehandelaar en trouwde in 1890 met Debora Belia (Betje) Levits (Wijk bij Duurstede, 3 november 1860). Zij kregen de volgende kinderen; Benjamin (Schoonhoven, – Auschwitz, ), Kaatje (Schoonhoven, 9 augustus 1892 – Schoonhoven, 1 april 1899) en Mozes (Schoonhoven, 8 maart 1894 – Herwijnen, 25 juli 1911).

Oude Haven B82 (nu 32) – Mozes van Klaveren en Kaatje van Krevelt
Slager Mozes van Klaveren (Schoonhoven, 10 april 1823) en Kaatje van Krevelt (Krijveld/Kreveld/Creveld) (Naaldwijk, 9 september 1823) vierden op 28 augustus 1897 hun 50-jarig huwelijk. Kaatje werd 81 jaar en overleed op 16 augustus 1905. Zij hadden vier kinderen; Benjamin (Schoonhoven, 10 september 1850), Mietje (Schoonhoven, 5 juli 1851), Joseph (Schoonhoven, 3 februari 1856) en Samuel (Schoonhoven, 26 oktober 1859).

Oude Haven B82 (nu 32) – Mietje van Klaveren en Salomon Frenk
Mietje van Klaveren (Schoonhoven, 20 juli 1852 – Rotterdam, 1932), dochter van Mozes van Klaveren en Kaatje van Krevelt, verloofde zich in maart 1882 met Salomon Frenk (Zierikzee, 14 november 1845 – Rotterdam, 1929). Zij huwden op 1 augustus 1882 te Zierikzee. Lees verder.

Singel – A. van Gelder
Rond 1881 woonde een gezin Van Gelder op de Singel. Mevrouw Van Gelder zocht in die tijd middels een advertentie in het Weekblad voor Israëlietische Huisgezinnen een ‘zindelijke dienstbode’.

Singel – Alexander Schenk en Francina van Brink
Rond 1915 woonde Alexander Schenk (Schoonhoven, 1 mei 1854 – Schoonhoven, 18 mei 1916) en zijn vrouw Francina van Brink (Lienden, 13 oktober 1868 – Sobibor, 14 mei 1943) op dit adres. In deze woning trouwde hun dochter Tilly (Maartje) (Schoonhoven, – Amsterdam, ) op 31 januari 1915 met Mozes Dwinger (Leeuwarden, – Auschwitz, ) uit Leeuwarden. In het begin van de bezetting woonden Tilly en Mozes op de Eerste Koestraat 21 in Leeuwarden.

Singel B419 – Isaac Keijzer en Sientje van Baalen
Isaac Keijzer (Schoonhoven, 5 november 1853) en Sientje van Baalen (Amsterdam, 20 februari 1856) kregen op 4 juli 1887 een zoon. In het gezin was er al een zoon, Mozes (Schoonhoven, 9 april 1879), op 19 augustus 1884 zoon Jacques die op 14 juni 1885 overleed. Verder, op 5 maart 1890, een dochter. Toen Sientje en Isaac 12½ jaar gehuwd waren, op 6 juni 1891, hadden ze de volgende kinderen: Mozes, Klaartje, Benjamin (Schoonhoven, 22 oktober 1881), Jozef, Abraham, Jacob en Kaatje. Mozes vierde zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig) in april 1892 in Schoonhoven.
Vader Isaac Keijzer was een zoon van Mozes Keijzer (Brussel, 23 december 1823) en Roosje (Rosetta) Marcelis (Rotterdam, 25 september 1830 – Schoonhoven, 15 november 1892). Mozes was manufacturier en woonde met zijn gezin op de Lopikerstraat 271.

Singel B422b – Hendrika Preger en Jacob Marcelis
Hendrika Preger (Rotterdam, 12 mei 1837 – Schoonhoven, 20 juli 1889) was gehuwd met Jacob Marcelis (Rotterdam, 25 april 1828). Zij hadden twee zoons, Izaak (Schoonhoven, 6 juni 1857) en Salomon (Schoonhoven, 24 november 1854).

Stadhuisstraat 6 – Clara de Vries
Trompettiste Clara Johanna Suzanna de Vries (Schoonhoven, 31 december 1915 – Auschwitz, 22 oktober 1942) werd op dit adres in Schoonhoven geboren als dochter van Arend de Vries (Vianen, – Auschwitz, ), textielhandelaar, en Betje Bollegraaf (Groningen, – Auschwitz, ).

Tol A7 (nu 7) – Arend Denekamp
Goud- en zilversmid Arend Denekamp (Schoonhoven, 28 november 1839) werd op 25 december 1878 verkozen tot lid van de Kamer van Koophandel te Schoonhoven. Arend was een zoon van Susanna van Rees en Eliazar Ephraïm Denekamp. Arend huwde op 3 juni 1863 te Amsterdam met Jeannette Catz (5 februari 1839) en zij vestigden zich in Schoonhoven, waar ze zes kinderen kregen.

Voorhaven – Jacques van Gelder
Jacques van Gelder (Schoonhoven, 16 juli 1840 – Utrecht, 3 oktober 1902) trouwde op 11 augustus 1869 te Utrecht met Naatje van Laar (Utrecht, 12 augustus 1842). Volgens het Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen van 26 augustus 1870 werd een Jacques van Gelder benoemd in het bestuur van de synagoge. Vermoedelijk woonde Jacques (J. H.) met zijn gezin rond 1881 aan de Voorhaven.

Voorhaven 20 – Eliazar Ephraïm Denekamp
Eliazar Ephraïm Denekamp (Amersfoort, 23 juni 1811 – Den Haag, 1 oktober 1887) was goud- en  zilverhandelaar en had een zilversmederij. Rond 1868 heette de zilversmederij E. E. Denekamp en Zonen. Eliazar trouwde op 29 augustus 1838 te Nijkerk met Susanna van Rees (Nijkerk, 3 april 1810 – Schoonhoven, 4 april 1883). Eliazar was sinds 1835 voorzitter van de Joodse gemeente en bleef parnas van de Joodse gemeente tot 1875. Op zijn initiatief werden de mikwe (ritueel bad), synagoge, godsdienstschool en onderwijzerswoning gebouwd. Sinds 1851 was hij lid van de gemeenteraad van Schoonhoven, hetgeen hij tot 1884 bleef. Hij  werd in december van dat jaar verkozen tot lid van het armbestuur, waar hij later voorzitter van werd. In 1870 werd Eliazar wethouder in Schoonhoven.
Susanna en Eliazar kregen negen kinderen. Eliazar was eerder gehuwd met Rachel van Noorden (Den Haag, 2 augustus 1804 – Schoonhoven, 27 februari 1838) en zij kregen een dochter Mietje (Schoonhoven, 26 maart 1835 – Rotterdam, 14 maart 1916).
Zoon Eduard (Schoonhoven, 27 juni 1841 – Amsterdam, 9 mei 1892) trouwde op 5 oktober 1869 in Leiden met Julie Speijer (Emmerich, 16 april 1842). Julie en Eduard kregen vier kinderen; Eliazer Ephraim, Clara, Emile en Susanna. Eduard werd op 24 december 1868 gekozen tot bestuurslid van het armbestuur.
Dochter Betsy (Schoonhoven, 18 mei 1850 – Meppel, 26 september 1917) trouwde in mei 1878 met graancontroleur Sallie (Salomon) Spanjaard (Hoogeveen, 23 mei 1846 – Bussum, 26 april 1924).
Na het overlijden van moeder Susanna Denekamp – van Rees in 1883 werd er ƒ 100,– geschonken aan het Gesticht voor Oude Lieden te Rotterdam ter nagedachtenis aan Susanna. Haar zonen Arend en Albert schonken ter nagedachtenis ƒ 250,– aan het Centraal Israëlietisch Weeshuis te Utrecht. Zowel Susanna als Eliazar werden in Schoonhoven op de Joodse begraafplaats begraven.

Voorhaven 20 – Maurits Denekamp
Maurits Denekamp (Schoonhoven, 2 maart 1845 – Brussel, 1921), zoon van Eliazer Ephraïm Denekamp was arts en specialiseerde zich in de kindergeneeskunde. In 1870 ging hij naar het front, en het Nieuw Israëlietisch Weekblad berichtte: ‘Vrijdag jl. is de heer M. Denekamp, van Schoonhoven, doctorandus in de genees-, heel- en verloskunde, die zich sinds enigen tijd tot praktische oefening – vaak ten nutte ook der inrichting – te ’s Gravenhage heeft opgehouden, naar het toneel des oorlogs vertrokken, om, aan het hoofd van een lazaret der vereniging Het Rode Kruis, heelkundige hulp aan de lijders te verlenen.’
De oorlog waarover bericht werd was de Frans-Duitse oorlog (19 juli 1870 – 10 mei 1871).
Hij kwam na tien weken in goede gezondheid terug over zijn werkzaamheden in het lazaret voor de Schoonhovense afdeling van het Rode Kruis.
Op 20 december 1870 werd Maurits aan de Hogeschool te Utrecht bevorderd tot doctor in de geneeskunde. Dit adres is van zijn ouderlijk huis.

Philip Heijman van Blankenstein
Philip Heijman van Blankenstein (Lekkerkerk, 13 oktober 1816 – Lekkerkerk, 21 februari 1874) werd op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven begraven. Het Weekblad voor Israëlietische Huisgezinnen van 6 maart 1874 besteedde aandacht aan de lewaaje (begrafenis): ‘Een grote schare belangstellenden, zowel vrienden als familie, was in de zeer vroege ochtendstond van 13 februari alhier samengekomen, om de laatste eer te bewijzen aan het stoffelijk overblijfsel van wijlen de heer Philip Hijman van Blankensteijn, waarvan de meesten tevens de teraardebestelling te Schoonhoven bijwoonden. En inderdaad die eer, was door een waardige en edele levenswandel als Israëliet en mens, in de volste zin door de overledene verdiend. Immers was zijn edelheid de stichter van het uiterst nette en fraaie Bedehuis der gebroeders van Blankensteijn, waaraan hij, hoe zwak steeds naar lichaam, krachtdadig medewerkte tot instandhouding, door in het bijzonder Godsdienst en Godsdienstonderwijs te bevorderen. Eenvoudig, zonder praalvertoning, waren ook zijn pogingen steeds gewijd aan het ondersteunen en bevorderen van bet welzijn van de minder bedeelde geloofs- en natuurgenoot. Niet minder was hij voor zijn familie in de ware zin een vader, en werd hij ook als zodanig geacht. Terecht werd dan ook èn in het sterfhuis èn op de Godsakker door de heren H. van Beem, Israëlitisch onderwijzer te Schoonhoven alsmede door den voormalige onderwijzer van Lekkerkerk, den heer A. R. Hofsteede, thans als zodanig te Hellevoetsluis fungerende, welke door de welwillendheid van het kerkbestuur aldaar als vriend zich herwaarts konde begeven, in korte woorden hulde gebracht aan de nagedachtenis des overledenen.’
Philip Heijman was gehuwd met Rosa Philippina Colijn (Amsterdam, 9 maart 1820 – Lekkerkerk, 3 oktober 1884).

Dierenarts J. van de Hoeden
Volgens het Zionistisch Studentenjaarboek 1918-1919 woonde dierenarts J. van de Hoeden in Schoonhoven.

Samuel Mozes Keijzer
Samuel Mozes Keijzer (Schoonhoven, 23 december 1858) was grossier in zilver in goud en hij zocht eind 1888 een vertegenwoordiger voor Groningen, Friesland en Drenthe. Hij was een zoon van Mozes Samuel Keijzer (Brussel, 25 december 1823) en Rozetta Marcelis (Rotterdam, 20 augustus 1830 !) en had een zus Elizabeth (Schoonhoven, 17 september 1855) en een broer Isaac (Schoonhoven, 5 november 1853).

A. B. de Lange – Herenconfectie en Manufacturen
A. B. de Lange was de uitbater van een herenconfectie- en manufacturenzaak rond 1884.

Albert Schenk en Frieda Keijzer
Albert Schenk werd geboren in Schoonhoven en trouwde op 24 augustus 1920 met Frieda Keijzer (spelling archief Midden Holland) uit Hameln. Frieda was een dochter van de textielkoopman Salomon Keyser, wiens familie afkomstig was uit Schoonhoven. In 1921 werd hun dochter Elisabeth (Schoonhoven, – Auschwitz, ) geboren. Niet lang daarna woonden Albert en Frieda in Hameln, en op 21 juli 1934 vluchtten ze naar Nederland. Ze vestigden zich in Rotterdam.

 

bron:
Van Buren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 04-05-1866, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858426:mpeg21:p004.
Armbestuur, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-01-1868, p. 90. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871573:mpeg21:p002.
Synagoge 1868, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 06-03-1868, p. 126. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871582:mpeg21:p002.
Synagoge herinwijding, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 18-09-1868, p. 31. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873070:mpeg21:p003.
Van Gelder – van Laar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 13-08-1869, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873113:mpeg21:p003.
H. M. van Beem, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-10-1869, p. 44. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873121:mpeg21:p004.
Denekamp – Speijer, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-10-1869, p. 43. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873121:mpeg21:p003.
Wethouder Van Gelder, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 25-03-1870, p. 139. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873145:mpeg21:p003.
Maurits Denekamp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-09-1870, p. 22. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873675:mpeg21:p002.
lezing Maurits Denekamp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 04-11-1870, p. 58. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873581:mpeg21:p002.
Bevordering Maurits Denekamp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 23-12-1870, p. 86. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873588:mpeg21:p002.
Centraal Israëlitisch Weeshuis, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 09-06-1871, p. 184. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873612:mpeg21:p004.
Sara Vedder, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 17-11-1871, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873635:mpeg21:p003.
Schenk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 07-06-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873664:mpeg21:p003.
Van Beem – Dusseldorp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-06-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873666:mpeg21:p003.
Zending, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-01-1873, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873555:mpeg21:p003.
Schenk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-03-1878, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871949:mpeg21:p002.
Arend Denekamp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 27-12-1878, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871991:mpeg21:p002.
Susanna van Rees, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 06-04-1883, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860908:mpeg21:p001.
Rosetta van Wijnbergen, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-03-1884, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871483:mpeg21:p003.
Wijnbergen, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 31-07-1885, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872076:mpeg21:p003.
Wetsrol, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 08-10-1886, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000567039:mpeg21:p00002.
Sientje van Baalen, Streekarchief Midden-Holland te Midden-Holland, Bevolkings­register
Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, Deel: 1888, Periode: 1861-1880, Schoonhoven, archief 1012, inventaris­num­mer 1888, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, J – R., folio 21.
Sientje van Baalen, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 08-07-1887, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000558012:mpeg21:p00003.
Hertz van Gelder, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 10-05-1889, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000559058:mpeg21:p00002.
Sientje van Baale, Advertentie. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 07-03-1890, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000559100:mpeg21:p00002.
Keizer – van Balen jubileum, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 29-05-1891, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000561008:mpeg21:p00006.
Mozes Keizer bar mitswa, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 29-04-1892, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000564003:mpeg21:p00006.
Izaak Keijzer, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregisters, 1850-1860 Wijk A, archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1883, blad 280.
Hertz van Gelder, overlijden, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 17-02-1893, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000564062:mpeg21:p00010.
Dower Tow, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 07-04-1893, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000564077:mpeg21:p00005.
Dower Tow, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-04-1893, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858605:mpeg21:p005.
Benjamin Marcellis, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 03-05-1895, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000562004:mpeg21:p00006.
Hilfman – Breslauer, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 26-03-1897, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000562133:mpeg21:p00006.
Van Klaveren – van Krevelt, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-08-1897, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873277:mpeg21:p006.
jozeph van Klaveren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-08-1901, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874118:mpeg21:p005.
J. J. van Klaveren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-01-1902, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874136:mpeg21:p008.
Benjamin van Klaveren, Stadsarchief Rotterdam, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-244.
Benjamin van Klaveren, kaart Joodsche Raad, Arolsen Archives, 130319086 (Benjamin VAN KLAVEREN).
Klaveren-Haas, Familiebericht. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-01-1902, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874136:mpeg21:p006.
Kaatje van Klaveren – Creveld, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 25-08-1905, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871800:mpeg21:p007.
Schenk-Schenk 25 jaar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-03-1909, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872683:mpeg21:p006.
Mietje van Klaveren, Streekarchief Midden-Holland te Midden-Holland, Bevolkings­register, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, Deel: 1914, Periode: 1901-1910, Schoonhoven, archief 1012, inventaris­num­mer 1914, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 2., folio 80.
Mietje Berkleij, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 13-08-1909, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872739:mpeg21:p005.
aantal Joden 1910, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 02-09-1910, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000570026:mpeg21:p00005.
Haven 59, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 10-05-1912, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859380:mpeg21:p007.
Aantal Joden 1912, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 23-08-1912, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000573039:mpeg21:p00005.
Tilly Schenk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 31-12-1915, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859597:mpeg21:p006.
Firma gebroeders Schenk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 26-05-1916, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859618:mpeg21:p007.
Huidenzouterij, Schoonhovensche Courant | 1905 | 18 januari 1905 | pagina 2.
Mogendorff, Dierenbeschermers en de Joodsche slachtmethode.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-04-1921, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860151:mpeg21:p013.
Abraham Berkleij, Bevolkingsregisters, 1890-1900 Deel 1, blad 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1902, blad 335.
Hertz van Gelder, Bevolkingsregisters, 1850-1860 Wijk A, archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1883, blad 225.
Aantal Joden 1923, BINNENLAND.. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 27-07-1923, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000583021:mpeg21:p00005.
Benjamin van Klaveren, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 2., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1914, blad 78.
Benjamin van Klaveren, Streekarchief Midden-Holland, BS Geboorteregister, archiefnummer 1064, inventarisnummer 11, aktenummer 29.
Debora Levits, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-01-1926, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871898:mpeg21:p007.
Siertorens en kronen, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 05-11-1926, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858150.:mpeg21:p004.
Aantal Joden 1930, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 31-01-1930, p. 16. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874401:mpeg21:p016.
A.T.M. HILFMAN z.g.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 26-10-1934, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874542:mpeg21:p001.
Samenvoegen Gouda, Ressort Rotterdam. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-04-1938, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873004:mpeg21:p002.
Mozes Adelaar, Bevolkingsregisters, 1846-1849 Wijk A (Tol en de stad beoosten Haven en Oude Haven)., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1881, blad 78.
Hertz van Gelder, Bevolkingsregisters, 1850-1860 Wijk A, archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1883, blad 225.
Van Gelder / Adelaar, Israëlitisc.h weekblad. 28 oktober 1853. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005582096:00001.
H. A. van Gelder, Israëlitisch weekblad. 16 juni 1854. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005583024:00001.
Hertz van Gelder, Streekarchief Midden Holland, gemeente Schoonhoven, BS Geboorteregister, archiefnummer 1064, inventarisnummer 3, aktenummer 82.
H A van Gelder, Israëlitisch weekblad. 16 juni 1854. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005583024:00001.
Schoolgebouw, Weekblad voor Israëlieten. 2 januari 1857. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005587023:00001.
Denekamp – Catz, Weekblad voor Israëlieten. 5 jujnu 1863. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005593046:00001,
Hertz van Gelder, Weekblad voor Israëlieten. 6 december 1867. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005596073:00001.
Armbestuur, Weekblad voor Israëlieten. 3 januari 1868. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005596077:00001.
Jacques van Gelder, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 26 augustus 1870. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005391031:00001.
A H van Gelder – van Wijnberg, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 22 augustus 1873. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005393030:00001. Geboortedatum gebaseerd op advertentie 80e verjaardag.
Blankensteijn, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 6 maart 1874. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005393058:00001.
Van Gelder / Goudsmit, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 17 april 1874. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005393058:00001.
Jacques van Dantzig, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 11 januari 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005394103:00001.
Spanjaard – Denekamp, Weekblad voor Israëlieten. 31 mei 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005599048:00001.
Keijzer van Baale, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 8 november 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005394146:00001.
Gebroeders Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 30 januari 1880. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005396002:00001.
H. M. van Beem, Israelietische nieuwsbode. 10 september 1880. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005538066:00001.
Van Gelder Voorhaven, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 11 maart 1881. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005397008:00001.
A. van Gelder, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 6 mei 1881. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005397016:00001.
Bernard Berkleij, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 13 januari 1882. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005397052:00001.
Mietje van Klaveren, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 31 maart 1882. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005398011:00001.
Mietje van Klaveren, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 4 augustus 1882. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005398029:00001.
Susanna Denekamp – van Rees, Israelietische nieuwsbode. 20 april 1883. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005539095:00001.
Aaltje Marcelis – Keijzer, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 6 juli 1883. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005399025:00001.
Susanna Denekamp – van Rees, Weekblad voor Israëlieten. 8 februari 1884. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005601033:00001.
Aron Berklij en Truitje Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 1 augustus 1884. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005400029:00001.
Jacques Keijzer, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 19 juni 1886. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005401023:00001.
I. Roozendaal, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 9 oktober 1885. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005401039:00001.
Abraham Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 19 februari 1886. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005402006:00001.
Rozendaal – Rosenthal, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 17 augustus 1886. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005402033:00001.
Elias Willem Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 24 juni 1887. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005403024:00001.
Elias Willem Schenk, Streekarchief Midden-Holland te Midden-Holland, BS Overlijden. Burgerlijke Stand, Deel: 34, Periode: 1883-1892, Schoonhoven, archief 1064, inventaris­num­mer 34, 18 juli 1887, BS Overlijdensregister, aktenummer 60.
Elias Willem Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 22 juli 1887. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005403028:00001.
E. E. Denekamp, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 7 oktober 1887. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005403039:00001.
Van Klaveren – Frijda, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 20 oktober 1887. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005403041:00001.
Reiziger, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 7 december 1888. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005404047:00001.
Samuel Mozes Keijzer, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregisters, 1890-1900 Deel 2, blad 1 – 235., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1903, blad 116.
Hendrika Preger, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 26 juli 1889. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405029:00001.
Alexander Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 2 augustus 1889. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405030:00001.
Sallie Rozendaal, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 8 november 1889. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405044:00001.
Van Klaveren – Levits, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 4., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1916, blad 218.
Van Klaveren – Levits, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 7 februasri 1890. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405057:00001.
Truitje Schenk, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 2 = wijk A nrs. 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1895, blad 102.
Rozetta van Wijnbergen, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, A – I., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1887, blad 184.
Aantal Joodse inwoners, Israëliet. 11 juli 1890. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005574027:00001.
Alliance, Israelietische nieuwsbode. 1 augustus 1890. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005543059:00001.
Jacob van Klaveren, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 30 september 1892. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005406091:00001.
Rosetta Marcelis, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 18 november 1982. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005406098:00001.
Van Dantzig – van Aalst, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 9 juni 1893. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005407023:00001.
Joseph Joseph van Klaveren, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk B, A – Z., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1890, blad 137.
Maurice Pienas, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 19 april 1907. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005417067:00001.
Overlijden Benjamin van KlAVEREN, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 7 MEI 1915. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005420019:00001.
J. v. d. Hoeden, … Zionistisch studentenjaarboek. 1918-1919. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA16:021055001:00001.
Samuel Willem van Buuren, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, A – I., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1887, blad 86.
Abraham van Wijnbergen, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 2 = wijk A nrs. 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1895, blad 110.
Clara de Vries, Streekarchief Midden Holland, BS Geboorteregister, archiefnummer 1064, inventarisnummer 12, aktenummer 1.
Eliazer Schenk, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 3., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1915, blad 66.
Hilfman, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 2., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1914, blad 32.
Benjamin Marcelis, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, J – R., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1888, blad 184.
Jacob Rozendaal, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 2 = wijk A nrs. 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1895, blad 67.
Jacob Rozendaal, Streekarchief Midden Holland, bevolkingsregisters, 1890-1900 Deel 1, blad 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1902, blad 285.
Jacob Marcelis, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 4 = wijk B nrs. 243 – 445., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1897, blad 172.
Mozes van Klaveren, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1850-1860 Wijk A, archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1883, blad 95.
Mozes van Klaveren, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 3 = wijk B nrs. 1 – 242., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1896, blad 80.
Betje van Aalst, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 2 = wijk A nrs. 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1895, blad 97.
Mietje van Klaveren, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, J – R., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1888, blad 29.
Maria Frijda, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 3 = wijk B nrs. 1 – 242., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1896, blad 125.
Eliazer Denekamp, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, A – I., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1887, blad 106.
Magdalena Haas, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1900-1910 Deel 3., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1915, blad 159.
Maurits Denekamp, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, A – I., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1887, blad 106.
Sientje van Baalen, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 4 = wijk B nrs. 243 – 445., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1897, blad 225.
Hertz van Gelder, Bevolkingsregisters, 1880-1890 Deel 2 = wijk A nrs. 226 – 465., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1895, blad 89.
Onnummering Schoonhoven, https://www.archiefman.nl/nt/240hernummering.pdf (geraadpleegd 30 augustus 2024).

illustratie:
Van Gelder – van Laar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 13-08-1869, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873113:mpeg21:p003.
Denekamp – Speijer, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-10-1869, p. 43. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873121:mpeg21:p003.
Sara Vedder, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 17-11-1871, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873635:mpeg21:p003.
Schenk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 07-06-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873664:mpeg21:p003.
Van Beem – Dusseldorp, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-06-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873666:mpeg21:p003.
Susanna van Rees, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 06-04-1883, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860908:mpeg21:p001.
Hertz van Gelder, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 10-05-1889, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000559058:mpeg21:p00002.
Hilfman – Breslauer, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 26-03-1897, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000562133:mpeg21:p00006.
jozeph van Klaveren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-08-1901, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874118:mpeg21:p005.
J. J. van Klaveren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-01-1902, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 24-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874136:mpeg21:p008.
Benjamin van Klaveren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-01-1904, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871687:mpeg21:p007.
Schenk-Schenk 25 jaar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-03-1909, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 25-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872683:mpeg21:p006.
H. A. van Gelder, Israëlitisch weekblad. 16 juni 1854. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005583024:00001.
H A van Gelder, Israëlitisch weekblad. 16 juni 1854. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005583024:00001.
Denekamp – Catz, Weekblad voor Israëlieten. 5 jujnu 1863. Geraadpleegd op Delpher op 26-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005593046:00001,
Jacques van Dantzig, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 11 januari 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005394103:00001.
Spanjaard – Denekamp, Weekblad voor Israëlieten. 31 mei 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005599048:00001.
Keijzer van Baale, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 8 november 1878. Geraadpleegd op Delpher op 27-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005394146:00001.
Bernard Berkleij, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 13 januari 1882. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005397052:00001.
Mietje van Klaveren, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 31 maart 1882. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005398011:00001.
Aron Berklij en Truitje Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 1 augustus 1884. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005400029:00001.
Sientje Keizer – van Baalen, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 22 augustus 1884. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005400032:00001.
Elias Willem Schenk, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 22 juli 1887. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005403028:00001.
Sallie Rozendaal, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 8 november 1889. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405044:00001.
Van Klaveren – Levits, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 7 februasri 1890. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005405057:00001.
Jacob van Klaveren, Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 30 september 1892. Geraadpleegd op Delpher op 30-08-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005406091:00001.
Arend Denekamp, Bevolkingsregisters, 1860-1880 Wijk A, A – I., archiefnummer 1012, Archief van de gemeente Schoonhoven, 1813-1942, inventarisnummer 1887, blad 106.

gepubliceerd:
30 augustus 2024

laatst bijgewerkt:
30 augustus 2024