boekenpagina

Deze boeken zijn te koop bij de betere boekhandel én via deze pagina. Bestellen van de boeken wordt afgehandeld door Bol.com. Door de boeken hier te bestellen ondersteunt u deze website.
De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners is in maart 2014 verschenen en geeft een compleet verhaal over deze roemruchte Rotterdamse buurt en al haar facetten.
zandstraatboek
De Zandstraatbuurt en zijn Joodse Inwoners is ook direct te bestellen via de uitgever. Meer informatie via deze pagina.
bol_product_links block_id=”bol_57f348e616098_selected-products” products=”9200000060486966″ name=”ulr” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Carry Ulreich schreef in Rotterdam gedurende de oorlog een indrukwekkend dagboek. Ze wordt dan ook al de Rotterdamse Anne Frank genoemd. Carry overleefde de oorlog en woont in Israël. In “Zeeburg” verhaalt historicus Bart Wallet over de Joodse begraafplaats op Zeeburg, waar tussen 1714 en 1914 begraven werd.
Joodse Huizen 1 is een boek waarin over verschillende panden verteld wordt over de vroegere Joodse bewoners. Joodse Huizen 2 is een boek waarin over verschillende panden verteld wordt over de vroegere Joodse bewoners.
Verdoezeld verleden is het waargebeurde verhaal over de Rotterdammer Josua Ossendrijver, die op latere leeftijd achter zijn identiteit komt.  Tijdens het nazi-regime begonnen Portugese Joden een groots onderzoek om aan te tonen dat zij niet tot het Joodse, maar tot het mediterrane ras behoorde, om op deze manier deportatie te voorkomen.
Alsof er niets gebeurd is, is het verhaal over Cobie Frank Het verhaal over Max, een Joodse jongen uit Duitsland die via het Hof van Moerkerken uiteindelijk in Palestina terecht komt.
“Ik ben er nog” is een boek van Debbie Petter over haar moeder Helene Egger. De Tas van Eva is het bijzondere verhaal over een ontsnapping naar Zwitserland.
Aanbevolen door een lezer van de website: Decennia nadat ze Auschwitz heeft overleefd staat Bronia op het punt om haar man Louis en haar dochter Evelyne iets te vertellen over wat haar in het kamp is overkomen. Iets zo verschrikkelijk dat ze het nooit onder woorden heeft kunnen brengen en dat haar tegelijk slachtoffer maakt én laat lijden aan een onverdraaglijk gevoel van schuld. Hamburg, 13 mei 1939. Negenhonderd en dertig Duitse joden, onder wie Hannelore Klein en haar ouders, schepen zich in aan boord van de St. Louis. Twee weken later, in de vroege ochtend van 27 mei, bereikt het schip Havana, de gedroomde asielhaven – maar de Cubaanse regering weigert de passagiers toe te laten. Er volgen eindeloze onderhandelingen, waar de hele wereld zich mee bemoeit, zonder resultaat. Het schip keert terug en Hannelore zal haar twaalfde verjaardag op zee moeten vieren.
 
In maart 1944 wordt de Joodse baby Marion Swaab, ondergedoken bij de Zaanse familie Pel, door de buurman verraden. Moeder Greetje Pel vindt net op tijd nog een veilig onderkomen voor Marion. Greetje gaat de gevangenis in, Marion wordt met haar na de oorlog herenigd. De Zandstraatbuurt was berucht en beroemd en thuis voor menig Joods gezin. Deze Rotterdamse wijk moest verdwijnen voor postkantoor en stadhuis. Het verhaal door Herman Romer vertelt.
Toni Boumans maakte al een documentaire over het leven van Frieda Belinfante, nu heeft ze haar research te boek gesteld. Het is een verhaal over een vrouw die in het verzet zat, half-Joods was, mannenpakken droeg, auto reed en in 1947 het “verontrustende lege” Nederland verruilde voor Californië.  Alles ging aan flarden is het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte – Walvisch.
 
 De Rotterdamse auteur Chris Buitendijk kreeg enkele jaren geleden een oude Thora in handen en ging op zoek naar de geschiedenis achter de naam die in de oude, Joodse Bijbel stond. Van wie is het boek geweest en hoe zag zijn leven eruit? Het resultaat is Emanuel geworden – een half-fictionele roman over een man in het Rotterdam van vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd wordt hier een verhaal van alle tijden verteld, een verhaal over het opgroeien van een jongen, over liefde en het kwijtraken van de liefde, over schuld en vergeving. Hoe blijf je staande als je wereld wankelt? Dit boek is ook direct bij de uitgever te bestellen via deze link. Het Verhaal van mijn Leven is het bijzondere levensverhaal van Levie de Lange, afkomstig uit het Joodse proletariaat in Amsterdam.
Ida: Hilvarenbeek – Rotterdam – Westerbork – Auschwitz
Onlangs is de historische roman ‘Ida’ verschenen, geschreven door Frank de Jong, over het uitzonderlijke leven van Alida Lion, een jonge joodse vrouw (1917-1943), die verzeild raakte in tal van -zeer herkenbaar- menselijke en zelfs daar ver bovenuit stijgende catastrofes. Een belangrijk deel van het boek speelt zich af in Rotterdam.
Ida is het dramatische levensverhaal van een joods meisje dat geboren is in 1917. Haar vader was slager in het Brabantse dorp Hilvarenbeek. Zijn faillissement, toen Ida 7 jaar oud was, markeert het begin van een turbulent leven. Haar moeder overleed op te jonge leeftijd, en Ida verloor alle contact met haar tekortschietende vader toen zij door een oom naar een Rotterdams weeshuis werd gestuurd. Ida werd verliefd en ging met haar verloofde boven de kaaswinkel wonen van haar schoonouders in het centrum van Rotterdam. Maar toen brak de oorlog uit. Zij belandde midden in het vernietigende bombardement op de stad. Het kon nog erger. De nazi’s wilden uiteindelijk maar één ding: haar om het leven brengen. De roman, gebaseerd op historisch (archief)onderzoek, geeft een impressie van het leven als enig Joods gezin in een katholiek Brabants dorp, van het dramatische begin van de oorlog in Rotterdam en de vreselijke omstandigheden in Westerbork en Auschwitz. Debuterend schrijver Frank de Jong is 33 jaar oud, woont in Hilvarenbeek (de link met Ida) en heeft een poos in Rotterdam gestudeerd. Hij is opgeleid tot accountant en journalist.
De Joodse jongen Hugo van Win (1920) kwam in 1943 voor de keuze te staan waar hij moest gaan onderduiken: in Amsterdam of in Duitsland? Het onderduiken kostte handen vol geld en hij besloot het aanbod, hem gedaan door een medewerker van het arbeidsburo Hengelo, aan te nemen. Tot aan het einde van de oorlog zou Van Win onder de naam ‘Bertus de Witte’ ‘onderduiken’ bij het bedrijf Siemens-Halske, eerst in Balingen in Zuid-Duitsland, maar vanaf juli 1944 in Berlijn waarheen hij werd overgeplaatst. Hij maakte daar niet alleen de ondergang van de stad mee, maar ook het dan nog steeds bloeiende homosexuele nachtleven. Vrijwel geen andere joden overleefden op zo’n bizarre en soms ongelofelijke manier de oorlog. Een zeer spannend geschreven, waar gebeurd oorlogsverhaal. Met foto’s.
(Biblion recensie, A.H.B. de Munnick).
 westerweel
Dit boek beschrijft de fascinerende geschiedenis van de door de links-socialistische onderwijzer Joop Westerweel aangevoerde verzetsgroep, die bestond uit niet-Joodse linkse activisten en zogeheten Palestinapioniers. Dit waren merendeels Duitse Joden die zich voorbereidden op hun vertrek naar Palestina. Beide groepen hadden een marginale maatschappelijke positie, waardoor zij buiten de kaders van het verzuilde Nederlandse bestel konden opereren. Door samen te werken met uiteenlopende religieuze en sociale kringen slaagde de organisatie erin ongeveer 250 Joden in veiligheid te brengen. Het non-conformisme van de groep bleek ook uit de ongebruikelijk oplossingen voor de onderduik. Een tiental pioniers reisde met valse papieren naar Duitsland. Van de 150 Joden die in Frankrijk onderdoken, slaagden er 70 in Spanje te bereiken. De Westerweelgroep betaalde een zware prijs voor zijn werk. Joop Westerweel stierf voor een vuurpeloton. Andere leden kwamen terecht in concentratiekampen, wat van grote invloed was op hun verdere leven. Dit boek is nu ook vertaald in het hebreeuws. De Israëlische uitgever is Hechalutz, de Vereniging van Palestinapioniers.
 
Het boek “Moord op een onderduiker” vertelt het verschrikkelijke verhaal over Erwin Michael Joseph, die in Amsterdam woonde en dacht veilig te kunnen onderduiken. In dit boek geeft Mirjam Bolle een bijzondere inkijk in de Joodsche Raad, waar ze werkte, maar ook in het leven in Amsterdam, Westerbork en Bergen-Belsen tijdens de oorlog.
 
 
De jonge Joodse Sara gaat alleen met haar zus op transport, maar dan verdwijnt ook haar zus. Hoe gaat het met haar in het vreemde land en zal ze haar familie ooit terugzien? Een ontroerend verhaal over de Kindertransporten van 1939. Het verhaal van Erica van Beek is niet meer te koop. De uitgever is failliet gedaan en na navraag bij de Stichting Lira blijkt Erica op grond van de auteurswet de rechthebbende. Deze website heeft van Erica de toestemming om het boek als pdf op te nemen. Toestemming foto’s Erica van Beek (10 feb 2017), toestemming foto achterzijde Chris Pennarts (10 feb 2017). De copyrights op het werk berusten bij Erica van Beek en het werk is uitsluitend voor persoonlijk gebruik van lezers van deze website en mag niet verder verspreid worden, in welke vorm dan ook.
 
Ernst Verduin vertelt over zijn leven als Joodse jongen vóór de 2e Wereldoorlog en over zijn tijd in de kampen. Inmiddels de derde versie van Joods Amsterdam, de gids die is samengesteld door Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno
Eind maart 2017 kwam dit boek uit met het herontdekte werk van Annemie en Helmut Wolff. Ze zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fotografie. Op de foto in oorlogstijd gaat over een deel van het oeuvre van Annemie Wolff waarbij deze uitstekende fotograaf haar Joodse buurtgenoten portreteerde (Rivierenbuurt), vaak vlak voordat ze zich moesten melden voor transport.