begraafplaats Oostzeedijk

uitsnede kaart 1897

bordoostzeedijkDe begraafplaats aan de Oostzeedijk is moeilijk te vinden maar hij ligt aan de rechterkant van de Oostzeedijk vanuit het centrem van de stad gezien, iets voorbij de Infirmeriestraat.

De begraafplaats werd in 1696 aangekocht door Joseph de la Penja en was eerst een begraafplaats van de Portugese gemeente van Rotterdam. In 1710 werd hij deels, en in 1773 geheel, door de Hoogduitse gemeente overgenomen. Er werd begraven tot 1820. Nu staan  er nog een kleine 200 matseiwoth (zerken).
De begraafplaats is te vinden achter een muur, ingebouwd door hoogbouw en een parkeergarage.
Daarmee ligt de begraafplaats er nu, hoewel niet mooi, rustig bij, maar dat was niet altijd zo. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 8 januari 1932 staat een verslag van een vergadering van de Kerkenraad van de Nederlands Israëlitische Gemeente te Rotterdam van 30 december 1931 waarin men zich erover beklaagd dat de omwonenden van de begraafplaats deze gebruiken om alles wat men kwijt wilt er op te werpen. Daar had men de bewoners al regelmatig op gewezen dat dit niet kon, zonder veel resultaat. De omliggende woningen zijn nu verdwenen, de begraafplaats wordt niet meer als vuilnisbelt gebruikt.oostzeedijk3
oostzeedijkbegrpl20160107
Een artikel over een boek over de mensen die hier begraven zijn staat onderaan deze pagina.

Opknappen
De begraafplaats heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig en gelukkig wordt dit ook af en toe gedaan, zoals blijkt uit onderstaand artikel uit het Algemeen Dagblad van 27 november 2009.

artikeljoodsebegraafplaatsoostzeedijk

 

 

bron:
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 8 jan 1932, Vergadering van den Kerkeraad
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 23 dec 1960, Grepen uit de Geschiedenis

illustraties:
© joodserfgoedrotterdam.nl
onderste foto 8 jan 2016 © joodserfgoedrotterdam.nl
Algemeen Dagblad, 27 nov 2009, Joodse zerken achter een muur.

laatste aanpassing:
14 augustus 2020