oproepen

Foto fotografie Strauss

Het is een prachtige foto die gemaakt werd door Fotografie Strauss op de Hoogstraat in Rotterdam en komt uit het familiealbum van de familie Dénis-Vorsterman-van Oijen. Waarschijnlijk is de foto aan het einde van de 19e of begin 20e eeuw gemaakt. Wanneer u een idee heeft, mail ons dan.

 


Gezocht
hennydehaasToen wij nog in Amsterdam woonden hadden mijn ouders vrienden, de fam. de Haas. Hennie was de jongste dochter en min of meer mijn vriendinnetje, een paar jaar ouder dan ik. De familie had een keten van broodjeszaken door geheel Amsterdam.

In de familie was ook een hr. Maloïtz, hij trad op als illusionist in theaters. Ik weet niet of hij tot de familie behoorde, aangetrouwd was of vriend, maar was bijna altijd te vinden in de woning van de familie. Ook is mij onbekend of Maloïtz zijn artiestennaam was. In het begin van de oorlog, toen wij al in Vlaardingen woonden, hebben wij hen in 1940 of ’41 nog eens opgezocht. Ook Maloïtz was aanwezig en de stemming was somber vanwege de maatregelen die de bezetter begon te nemen. Mijn moeder heeft nog voorgesteld om Hennie met ons mee te nemen naar Vlaardingen tot na de oorlog maar men wilde bij elkaar blijven. Kort daarna is Malowitz opgepakt en hoorde mijn vader al snel dat hij, in handen van de Duitsers, was overleden. Mijn vader ging er toen al direct van uit dat hij was vermoord. Daarna hebben wij ook van de familie niets meer vernomen.

Na de oorlog is mijn vader op zoek gegaan naar de familie en vernam dat alleen Henny het had overleefd, maar het was niet bekend waar ze zich bevond. In het dodenboek in Westerbork staat, naar onze mening, de hele familie aangegeven, behalve Hennie. Er bestaat een boek over de Jodenvervolging in Nederland waarin een foto van Maloïtz staat. Helaas weet ik de titel niet meer. De foto op deze bijlage is genomen in 1935, een speeltuin in Valkeveen. Op de schommel, van rechts naar links, ikzelf (ca. 5 jaar oud), Henny en tegenover ons een Joodse tweeling, waarschijnlijk ook vriendinnen van Henny. Informatie over Henny, maar ook over de tweeling, is welkom via deze link.

Gevonden
Na twee jaar zoeken kan er geconstateerd worden dat het waarschijnlijk om het volgende gezin gaat:

Vader David de Haas, geboren op 7 april 1893 te Amsterdam trouwde op 12 november 1919 te Amsterdam met Clara Nord, geboren op 10 december 1899 te Amsterdam.
Op de persoonskaart van Clara bij het Stadsarchief van Amsterdam staat exploitant van caféteria’s en tevens blijkt dat Clara Nord de oorlog overleefd heeft.
Het gezin heeft op de volgende adressen gewoond: Nieuwe Kerkstraat 83, Nieuwe Prinsengracht 18 (vanaf 1925) en Nicolaas Witsenstraat 11 huis vanaf juni 1935.
Op 15 december 1943 staat aangetekend op de gezinskaart dat het gezin in Westerbork is ingeschreven.
David de Haas is op 15 januari 1945 te Bergen-Belsen vermoord. Op zijn persoonskaart staat dat hij slager was en medewerker van de vleeschdistributie voor de Joodse Raad.
David en Clara hadden een dochter, Hendrina (Henny) de Haas, geboren op 11 maart 1924 te Amsterdam.

Na de oorlog
Na de oorlog komen moeder Clara en Hendrina terug in Amsterdam, waar ze op de Nicolaas Witsenkade 13hs gaan wonen. Daar wonen ze tot 7 maart 1946, dan gaan ze naar de Amstelstraat 19-2 en op 3 juli 1947 naar de Scheldestraat 70-3. Uiteindelijk vertrekt moeder op 22 juni 1955 naar de Verenigde Staten.
Dochter Henny is al een jaar eerder naar de Verenigde Staten gegaan en ging in San Francisco wonen, de stad waar ze altijd van gehouden heeft. Hendrina trouwde op 14 december 1946 met Hendrik Damen, een huwelijk dat 49 jaar zou duren. Henk overleed in 1994.
Henny en Henk kregen twee dochters, Madeleine en Patty en in 2008 had Henny drie kleinzoons.
Henny overleed op 19 mei 2008.

Slagerij vader
David de Haas had een slagerij en een eethuis. Aan het begin van de oorlog exploiteerde David met zijn broer Jacob de Haas het bedrijfspand aan de Amstelstraat 23 als broodjeszaak. Zij hadden ook zaken op de Ceintuurbaan 274, de Weesperstraat 94, Blasiusstraat 1 en Thorbeckeplein 12.

De echtgenote van David, Clara Nord, wilde na de oorlog in de Amstelstraat haar zaak heropenen. Dat werd geweigerd omdat de vergunning van degene die er na De Haas een café had geëxploiteerd niet was ingetrokken. In ruil voor haar vier oude vergunningen moest Clara Nord genoegen nemen met een nieuwe vergunning voor een (1) zaak in de Leidsestraat. Die vergunning verpachtte zij vervolgens.

Nog meer foto’s.

Meer informatie, onder meer over de cafetaria’s en over de tweeling, blijft welkom via deze link.

bron:
Met dank aan M Stoffelen
stadsarchief Amsterdam, gezinskaart David de Haas, Clara Nord
www.joodsmonument.nl (geraadpleegd 3 maart 2015)
Arnoldussen, Paul en Jolande Otten, De borrel is schaarsch en kaal geworden (Amsterdam 1994) p. 155, informatie over de slagerij en de broodjeszaken
Marin Independent Journal, 25 mei 2008, obituary Hendrina “Henny” Damen.

foto:
met dank aan Kees Wind


Izaac Sealtiel
Er is vooralsnog nog geen foto van Izaak Sealtiel te vinden. Een van de lezers van onze site vraagt hulp om sporen te vinden.

“Ik ben op zoek naar personen naar  fotos of verhalen van Izaak Sealtiel, geboren in  de Lepelstraat 10 te Amsterdam op 4 oktober 1917.
Izaak was in 1938 gehuwd met Theodora Leon en zij kregen 1 zoon Sammie die nu in Canada woont. Izaak werd vermoord in Vught op 16 mei 1943, Theodora Leon in Sobibor op 9 juli 1943.

Sam Sealtiel is destijds naar Canada  geëmigreerd en woont daar nog steeds. Voor hem zoek ik een foto of een verhaal over wat voor persoon zijn vader was.
Het kleermakersatelier van vader was gevestigd op de Nieuwe Prinsengracht 68-3 en hij had veel werk aan de Diamantbeurs in de Weesperstraat te Amsterdam. Zij waren vlak na de geboorte van hun zoon Sam naar dit adres verhuisd.
Izaak werd ook wel Sjaak genoemd en op het zelfde adres woonde ook de zus van Izaak Sealtiel, Clara.
Clara Sealtiel was gehuwd met Meijer Blitz en Meijer had al een kind uit een vorige relatie  Clara en Meijer kregen een dochtertje.
De naam van dit dochtertje is Anna. In de oorlog zijn Anna, haar moeder Clara en Meijer Blitz   vermoord. Volgens mij is Izaak  opgepakt  en naar Vught gebracht waar hij is doodgeschoten. Veel kan ik hier niet zoveel over zeggen omdat ik deze personen niet zo goed kende,  wel weet ik dat hij via het CABR SYSTEEM berecht werd.
Samuel Sealtiel heeft mij gevraagd om eens te gaan informeren naar zijn vader.
Er is van zijn moeder Theodora Leon een foto op joodsmonument.
Van zijn vader is er geen foto en omdat hij nu ook ouder wordt zou hij heel graag een foto van zijn vader willen hebben.
De vraag is dus wie in bezit is van een foto of  andere verhalen over Izaak.

Maar misschien zijn er  mensen die langs deze  mij daar antwoord op kunnen geven.
Het zou toch geweldig zijn om hem via  lezers een foto te kunnen overhandigen.”

bettie huizinga

foto’s kunnen worden gestuurd naar deze link, we sturen alle informatie door.


20150226-kindervakantiehuis

Van Alphensschool

Een prachtige klassenfoto van een klas van de Van Alphenschool. Geen Joodse school maar wel een school in de Joodse buurt. De foto is gemaakt op 26 juni 1933 en het “vacantie-kinderhuis” is het Vacantie-kinderhuis “Jan Willem Roskamhuis” aan de Eperweg 46 in Nunspeet.
Dit huis, van de Stichting Vacantie Kinder Feest organiseerde vanaf 1925 driedaagse schoolreizen voor kinderen van de zesde klas. Waarmee de kinderen op de foto circa 12 jaar zijn, en rond 1921 geboren moeten zijn.
Het huis in Nunspeet is afgebroken, op dit adres is nu NH Veluwe Conference Centre Sparrenhorst gevestigd.

De vraag is eenvoudig: wie herkent iemand van de mensen op deze foto. Uw reactie wordt op prijs gesteld en kunt mailen via deze link.

foto met dank aan L. Wilgenburg.


School

Deze kinderen zaten op de Herman Elte Fröbelschool op de Plantage Muidergracht ter hoogte van de Plantage Badlaan. De meest rechtse jongen in de zandbak is Fred Senator, het jaar is 1941. Wie herkent iemand? Reacties gaarne via deze link


Santcross

De jongen op de foto is Jack Santcross. Hij zat op een Joodse school in de buurt van de Vechtstraat en waarschijnlijk zit hij in de 1e of 2e klas. Hij is 6 of 7 jaar oud. Waarschijnlijk is de foto in augustus 1941 gemaakt.

De vraag: wie kent de opstelling en de illustratie en weet daardoor welke school dit geweest moet zijn? Een schoolplaat werd immers vaak als achtergrond gebruikt, en dan was dit voor veel kinderen zelfde plaat.

Informatie gaarne hier, wij sturen het door.


Boksers

Twee namen zijn bekend van deze 20 mensen. Op de voorste rij, vierde van links, is Nathan Cohen en op de voorste rij, de derde van rechts, is Ben Bril. Maar wie zijn de anderen?

Sonja Cohen vraagt zich dit af, haar vader was de broer van Nathan Cohen.

Informatie gaarne hier, wij sturen het door.

Welke namen hebben we gevonden?
1 dec 2015 – De man in het midden is trainer Jelsma.

bron:
stamboom familie Cohen
foto © Joods Historisch Museum, met dank aan Sonja Cohen
met dank aan:
Bart de Cort, Canada – trainer Jelsma


Familiediner

Een diner in Amsterdam, voor de oorlog. Marga Beesemer heeft deze foto in haar bezit en zou graag willen weten wie de mensen op de foto zijn. Een deel kent ze:

Helemaal links staat Karel Beesemer met voor hem helemaal links zijn vrouw Anna Georg. Dit zijn de oom en tante van mijn vader.
Verder staat, meen ik, bovenste rij derde van rechts Rachel Beesemer, tante van mijn vader en zus van Karel.
Zij hebben alle drie de oorlog overleefd.

Bovenaan derde van links is waarschijnlijk Abraham Neter (zoon van Rebecca Beesemer, ook een zus van Karel. Ik ga er van uit dat de rest ook familieleden zijn maar ik weet het niet zeker. Het zou fijn zijn als er mensen zijn die deze mensen gekend hebben. Herkent u iemand op de foto? Stuur uw reactie aan ons, wij sturen de informatie door.

bron:
familiefoto Marga Beesemer

illustratie
met dank aan Marga Beesemer

laatst bijgewerkt:
1 december 2015


Foto’s familie Akker
Een deel van foto’s uit het familiealbum van de familie Akker (Rotterdam / Den Haag) staat hier.


Foto van Fotografie Strauss
Een nieuwe foto van deze fotograaf staat hier.