begraafplaats Crooswijk

De begraafplaats op de Jan van Loonslaan was in 1695 vol en er moest naar een andere begraafplaats worden uitgezien.

Daniël de la Penja en anderen kochten in Crooswijk een stuk grond aan in 1696. In 1696 werd Rachel Cohen Henrique(s) er begraven en verder Samuel, het kind van Ymanuel Curiel (1698), Sara de Nisse (1700) en Jacob in 1700. Deze graven werden in 1867 teruggevonden toen de Rooms Katholieke gemeente daar een kapel wilde bouwen op de huidige Rooms Katholieke begraafplaats.

Om onduidelijke redenen was deze begraafplaats niet geschikt voor de Joodse gemeente en is er niet verder begraven. Al 1696 werd de begraafplaats aan de Oostzeedijk aangekocht door Joseph de la Penja.

Daniël (Anthony Alexandro) de la Penja
Daniël, een van de personen die de begraafplaats had aangekocht, werd geboren in 1649 in Cordoba (Spanje) en overleed op 9 januari 1718 te Amsterdam. Hij werd twee dagen later begraven op Beth Hajim in Ouderkerk aan de Amstel.

Daniel was consul van Spanje in Rotterdam. Hij trouwde twee keer, de eerste keer met Hester de Moses Gabay Henriques. Hester kwam uit Cordoba en overleed in 1697. Het tweede huwelijk, in 1698 was met Judith de Abraham Henriques de Castro. Judith werd in Amsterdam geboren en woonde daar op de Sint Anthoniesbreestraat.

Uit het eerste huwelijk zijn zes kinderen bekend, uit het tweede huwelijk zeven kinderen. Alle kinderen uit het eerste huwelijk werden in Rotterdam geboren en grotendeels in Amsterdam overleden, die uit het tweede huwelijk werden in Amsterdam geboren, de woonplaats van Judith.

bron:
Hausdorff, D, Jizkor, Platenatlas van drie en halve eeuw geschiedenis van de joodse gemeente in Rotterdam van 1610 tot 1960 (Baarn 1978) 83

laatst aangepast:
6 september 2019