Politiebureau Nassaukade

nassuakadeonderduikersJohannes van der Baan werd op 19 juli 1890 in Sommelsdijk geboren. Hij werd op zijn 22e agent bij de politie en in de oorlog werkte hij op Bureau Nassaukade. Hij trouwde met Leentje Doorn (1891 – 1992). Johannes overleed op 28 maart 1946, 55 jaar oud. Hij had 33 jaar bij de politie gewerkt.

Bureau Nassaukade
De Nassaukade in Rotterdam is een zeer kort stukje kade aan de linker Maasoever. Het is het verlengde van de Stieltjesstraat en het politiebureau moet gestaan hebben tussen de brug en de Oranjeboomstraat. Bij de militaire acties rond de verovering van de Maasbruggen lag dit gedeelte van de stad in het centrum van het zuidfront.

Verder lag dit deel van de stad in de buurt van de spoorlijn tussen de Rosestraat en de Oranjeboomstraat met toen nog de houten bielzen. In die hongerwinter werden de bielzen door de omwonenden los gewrikt – met veel lawaai. Zoveel lawaai dat de politie erachter kwam en het hout in beslag nam. Het hout ging vervolgens naar de brouwerij van d’Oranjeboom, werd in stukken gezaagd en naar de politiepost gebracht. Daar was het nodig op de tweede verdieping…..

Onderduikers
Op de tweede verdieping, met een aparte ingang, zat volgens overleveringen een familie van onderduikers. Of dat waar is, is niet te achterhalen. Wel weten we dat Henry (A.) Deutsch, die een bontzaak had in Rotterdam in de buurt van de Schie (maar ook een advertentie gevonden van H. Deutsch, Kruisstraat 57b) , en Eva Brandel, hier ondergedoken hebben gezeten. Zowel Eva als Henry hebben de oorlog overleefd.
Een van de agenten die drie jaar lang heeft gezorgd voor eten voor Eva en Henry was brigadier Johannes van der Baan (samen met brigadier W. Zwiers en majoor M. Roest). De foto onder is van de agenten van bureau Nassaukade, Eva en Henri aan het einde van de oorlog. Johannes van der Baan staat links van Eva. Hij is de man met de snor. In plaats van Eva Brandel wordt ook wel eens de naam M. van Oss genoemd.

Wanneer H. Deutsch klopt is het waarschijnlijk Hermann Deutsch, geboren op 31 mei 1909 in Presburg (Bratislava) in Tsjechoslowakije. Hij kwam in Rotterdam op 28 oktober 1928, was bontwerker en heeft in Rotterdam op de volgende adressen gewoond: Hoogstraat 184a (inwonend), Nieuwehaven 142b (inw), Hoogstraat 184a (inw), Roovalkstraat 13a (inw), Diergaardesingel 96b, Delftschevaart 27a en Kruisstraat 57b.

Graag zouden we willen weten hoe het verder ging met Eva Brandel en Henry Deutsch. Informatie is welkom via deze link. Eva en Henry hadden geen relatie, de schrijfwijze van de naam kan anders zijn. Alle andere informatie, alsmede foto’s, ook over de politiepost, zijn welkom.
Een foto van de onderduikers is al opgedoken. Op het bord staat: Hier waren tijdens de Duitse bezetting Joden verborgen. Politie bureau Nassaukade Rotterdam.

bron:
Informatie met dank aan Thea den Ouden, kleindochter brigadier Van der Baan. Thea den Ouden overleed op 23 september 2014.
Advertentie Rotterdams Nieuwsblad 8 jan 1940.
Stadsarchief Rotterdam, archiefkaart Hermann Deutsch

foto
Riet, van, Handhaven onder de Nieuwe Orde, UvA, hoofdstuk 9.

Laatst bijgewerkt:
3 juli 2020