Hendrik Ido Ambacht

Hendrik Ido Ambacht raakte zijn lange naam (Hendrik Ido Schildmanskinderen Ambacht en de Oostendam) kwijt na een fusie in 1855 en werd toen Hendrik Ido Ambacht genoemd. De belangrijkste industrie van deze plaats was de scheepssloperij, die in Nederland in deze plaats ontstond. De Joodse gemeenschap van ’t Ambacht was klein. Een belangrijke familie was de familie Den Hartog.

De familie Den Hartog was een familie van slagers. In de opeenvolgende generaties zijn er meerdere leden van deze familie die dit beroep uitoefenden. De familie nam in 1811 in Giessendam de familienaam Den Hartog aan nadat de familie in 1765 met de naam Gompus vanuit Duitsland naar Nederland was getrokken.
De eerste slager in de familie was Elias Benjamin den Hartog. Hij was nog in Duitsland geboren, in 1762, trouwde Stijntje Davids (Amsterdam, ca 1768 – Hendrik Ido Ambacht, 5 oktober 1836) en vestigde zich in Hendrik Ido Ambacht en werd daar slager. Hij kreeg twee kinderen, Rachel en Jacob en hij overleed in 1836. Zijn zoon Jacob, geboren in 1796, nam de zaak over. Jacob trouwde twee keer, de eerste keer met Lena van Amerongen en de tweede keer met Fiona Hymans. Hij kreeg twee kinderen, Elias en Arie. Elias, geboren in 1844 werd daarna de slager in Hendrik Ido Ambacht. Elias trouwde ook twee keer, beide keren met een nicht die tevens zussen van elkaar waren; Elizabeth Salomon den Hartog en daarna met Anna Salomon den Hartog. Elias kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Illustraties:
met dank aan Historisch Genootschap Hendrik Ido Ambacht, G van der Straaten en G Plaisier

laatst bijgewerkt:
11 september 2019