bioscoop thalia

hoogstraatthalia
Hoogstraat met torentje van bioscoop Thalia

Abraham Tuschinki opende op 20 aug 1911 met behulp van geldschieter Schanzer zijn eerste bioscoop in Rotterdam, Thalia, in een voormalige zeemanskerk aan de Coolvest 44 met 400 zitplaatsen. Abraham is dan 8 jaar in Nederland, hij kwam hier in 1904 aan en was een landverhuizerspension begonnen in de Nadorststraat.
Het eerste Thalia bestaat niet lang, wordt op 30 juni 1912 gesloten. Hoewel de bioscoop goed draaide kon Tuschinski in dat jaar niet held geld van Schanzer terug verdienen. Schanzer gelooft echter niet meer in het project en stapt eruit. Tuschinski betaalt hem met het interieur van de eerste Thalia en duizend gulden. De buurt, en ook deze Thalia werd kot daarna afgebroken voor de bouw van het toen nieuwe stadhuis.

Op 24 augustus 1912 wordt het nieuwe Thalia geopend, op de Hoogstraat 325 met ca 500 zitplaatsen. In dit pand was eerst het manufacturenmagazijn van Gebr A I Polak & Zn gevestigd. Dit theater wordt verwoest door het bombardement op 14 mei 1940. Dit Thalia stond bij de huidige nummering van de Hoogstraat op 169.
Thalia wordt na de oorlog opnieuw opgericht, en opent op 7 juli 1955 op de Kruiskade 55 met 802 zitplaatsen. Daar blijft het als bioscoop gevestigd tot 1997 waarna de bestemming van bioscoop gewijzigd werd in een club.

bioscoopthaliazaal
zaal Thalia Coolvest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron:
cinemacontext.nl,
tv rijnmond