Israëlietische Gezondheidskolonie Rotterdam – Etten-Leur

Op 16 maart 1896 werd de Israëlietische Gezondheidskolonie opgericht. Het doel van deze organisatie was om de kinderen van de allerarmste Joodse gezinnen naar één van de twee koloniehuizen die de organisatie beheerde te kunnen sturen. Het ene koloniehuis was in Ter Heijde, het andere in Etten-Leur, en daar konden de kinderen een vakantie houden en aansterken. Dit was niet voorbehouden aan Joodse kinderen alleen, zulke vakantiekolonies bestonden in het verzuilde Nederland voor vrijwel alle gezindten.
Er moest wel voor het verblijf betaald worden, ƒ 0,75 per dag, daarvoor werd door de Joodse gemeenschap gespaard.

In Etten Leur vond men aan de westkant van het Liesbosch, op het adres G23 – G24, het gebouw van de Vereeniging voor Gezondheidskoloniën te ‘s-Hage dat in 1894 gebouwd was voor kinderen uit Den Haag. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt voor Belgische vluchtelingen en in 1924 werd het aangekocht, omgedoopt tot Boschhuis en gebruikt voor Joodse kinderen.
Dat duurt tot ca. 1939. Toen werd door de regering besloten welke locaties in Nederland voor de Joodse vluchtelingen uit Duitsland werden aangewezen. Deze gezondheidskolonie werd een van de 25 locaties die voor dit doel werden gebruikt. Overigens werd het andere koloniehuis van de organisatie, in Ter Heijde, ook aangewezen als opvanglocatie.

In Ter Heijde konden de kinderen aansterken met gezonde zeelucht, hier lag het pand pal tegenover het Liesbosch en konden de kinderen met de boslucht aansterken. Verhalen van kinderen die er tussen 1924 – 1939 verbleven zijn tot nu toe niet gevonden.
In 1949 werden hier de straatnamen ingevoerd, en het huis kwam te liggen aan de Moerdijkse Postbaan 18 en werd toen huis “In den Dennen” genoemd.
In 1952 werd het door J. Lauxtermann verbouwd tot confectieatelier en in 1966 werd het door Joodse ondernemer E. Hertzberger uitgebreid. Later komt het bedrijf Bakker Continental in het pand en werden vanuit dit pand spaarzegelacties van o.a. Blue Band en Douwe Egberts gecoördineerd.
Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw werd het pand gesloopt om plaats te maken voor villa’s. Het gebied waar het pand stond krijgt dan de straatnaam Schuilenburg.
Klik hier voor de vestiging in Ter Heijde.

 

gepubliceerd:
29 februari 2016

laatst bijgewerkt:
4 april 2021