achtergrond

Het bombardement op Rotterdam heeft veel weggevaagd. De hele binnenstad verdween en Rotterdam heeft na de oorlog lang nodig gehad om een antwoord te geven op deze vernietiging. Dat antwoord is er nu, de stad heeft een andere sfeer, maar is weer een stad.
Voor de oorlog waren er 13.000 Joodse Rotterdammers. Dat was een flinke gemeenschap die mee bouwde aan de stad en de stad mede haar allure gaf. Een groot deel van deze Rotterdammers zou de oorlog niet overleven, hun sociale structuur zou vernietigd worden. Naoorlogs Rotterdam had door de wederopbouw wel andere sores dan hier uitgebreid bij stil te staan. Goed, er waren synagoges vernietigd, maar wat was er nou niet weg….

Het is tijd om een stuk van het Joodse Rotterdam een plaats te geven. Deze site is een aanzet daartoe. Het Joodse leven voor, tijdens en zeker na de oorlog.
De Joodse geschiedenis van Rotterdam is er altijd geweest, maar nooit zo uitgebreid als van Amsterdam of Antwerpen. Een aantal belangrijke Joodse industrieën, waarvan de diamantindustrie een voorbeeld is, ontbraken in Rotterdam. Daarbij zijn de sporen van het vroegere Joodse leven van Rotterdam, mede door het bombardement op Rotterdam, rigoureus vernietigd. Er zijn echter nog sporen van vroeger en sporen van nu en op deze website wordt hier een plaats aan gegeven.

wie?
Deze site wordt gemaakt door een historicus. 31 jaar stond ik voor de klas in het basisonderwijs om vervolgens na een lastige periode de bakens te verzetten. Weg uit het onderwijs en naar de Universiteit om geschiedenis te studeren. Een bijzondere keuze op mijn 55e. Inmiddels heb ik de bachelor gehaald, en de master Geschiedenis en op dit moment wordt de master Hebrew and Jewish Studies afgerond. Daarmee ben ik een historicus met de specialisatie in Joodse geschiedenis, met name de Joodse geschiedenis van Rotterdam en Amsterdam.

Op deze site wordt zoveel mogelijk informatie samengebracht die belangrijk is in de Joodse cultuur en het Joodse leven van Rotterdam, toen en nu.
Wanneer u informatie heeft, of wanneer u onjuistheden vindt of aanvullingen heeft, dan horen we dit graag. U kunt ons hier mailen