boekenpagina

Deze boeken zijn te koop bij de betere boekhandel én via deze pagina. Door de boeken hier te bestellen ondersteunt u deze website.
Het verhaal van Erica van Beek is niet meer te koop. De uitgever is failliet gegaan en na navraag bij de Stichting Lira blijkt Erica op grond van de auteurswet de rechthebbende. Deze website heeft van Erica de toestemming om het boek als pdf op te nemen. Toestemming foto’s Erica van Beek (10 feb 2017), toestemming foto achterzijde Chris Pennarts (10 feb 2017). De copyrights op het werk berusten bij Erica van Beek en het werk is uitsluitend voor persoonlijk gebruik van lezers van deze website en mag niet verder verspreid worden, in welke vorm dan ook.   zandstraatboekDe Zandstraatbuurt en zijn Joodse Inwoners is ook direct te bestellen via de uitgever. Meer informatie via deze pagina. De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners is in maart 2014 verschenen en geeft een compleet verhaal over deze roemruchte Rotterdamse buurt en al haar facetten.
Carry Ulreich schreef in Rotterdam gedurende de oorlog een indrukwekkend dagboek. Ze wordt dan ook al de Rotterdamse Anne Frank genoemd. Carry overleefde de oorlog en woont in Israël.
In “Zeeburg” verhaalt historicus Bart Wallet over de Joodse begraafplaats op Zeeburg, waar tussen 1714 en 1914 begraven werd.

Guus Luijters schreef dit boek over de Joodse Rapenburgerstraat. Het boek kwam in februari 2017 uit en Luijers maakte gebruik van vele bronnen, waaronder de website www.joodsamsterdam.nl
Mama, waarom hebben we geen opa’s?” In deze vraag komt het verhaal over twee families samen. Het Indische verhaal en het Joodse verhaal. Een aanrader! Hier een recensie.
“Voedt Bila op tot een trotse Jodin, en laat haar niet vergeten waarom ze als wees op de wereld is gebleven, ” schrijft Mau als hij moedeloos in 1943 in Amsterdam wacht op wat komen gaat.

Bila is de dochter van Mau Hanemann en zijn vrouw Gerty. Mau’s familie komt uit het dorpje Memel, dat voor de oorlog in Litouwen ligt. Zijn familie heeft een houthandel en dat maakt dat hij kan gaan studeren en de wereld mag ontdekken. Gerty Kelemen komt uit wereldstad Wenen, waar haar uit Hongarije en Moravië komende ouders elkaar hebben leren kennen. Eind jaren 30 komen de twee elkaar tegen in Amsterdam.

Alweer een boek met een liefdesgeschiedenis die wreed verstoord wordt door de Tweede Wereldoorlog? Nee, dit keer niet. Vanaf het begin is dit verhaal, geschreven door de jonge journalist en historicus Erik Schumacher, een fascinerende, onbekende geschiedenis, verteld op een intieme, persoonlijke manier (voor bestellen klik foto aan).

Tijdens het nazi-regime begonnen Portugese Joden een groots onderzoek om aan te tonen dat zij niet tot het Joodse, maar tot het mediterrane ras behoorde, om op deze manier deportatie te voorkomen.
Aanbevolen door een lezer van de website: Decennia nadat ze Auschwitz heeft overleefd staat Bronia op het punt om haar man Louis en haar dochter Evelyne iets te vertellen over wat haar in het kamp is overkomen. Iets zo verschrikkelijk dat ze het nooit onder woorden heeft kunnen brengen en dat haar tegelijk slachtoffer maakt én laat lijden aan een onverdraaglijk gevoel van schuld.
 
Hamburg, 13 mei 1939. Negenhonderd en dertig Duitse joden, onder wie Hannelore Klein en haar ouders, schepen zich in aan boord van de St. Louis. Twee weken later, in de vroege ochtend van 27 mei, bereikt het schip Havana, de gedroomde asielhaven – maar de Cubaanse regering weigert de passagiers toe te laten. Er volgen eindeloze onderhandelingen, waar de hele wereld zich mee bemoeit, zonder resultaat. Het schip keert terug en Hannelore zal haar twaalfde verjaardag op zee moeten vieren.
In maart 1944 wordt de Joodse baby Marion Swaab, ondergedoken bij de Zaanse familie Pel, door de buurman verraden. Moeder Greetje Pel vindt net op tijd nog een veilig onderkomen voor Marion. Greetje gaat de gevangenis in, Marion wordt met haar na de oorlog herenigd.
   
De Zandstraatbuurt was berucht en beroemd en thuis voor menig Joods gezin. Deze Rotterdamse wijk moest verdwijnen voor postkantoor en stadhuis. Het verhaal door Herman Romer vertelt.
Toni Boumans maakte al een documentaire over het leven van Frieda Belinfante, nu heeft ze haar research te boek gesteld. Het is een verhaal over een vrouw die in het verzet zat, half-Joods was, mannenpakken droeg, auto reed en in 1947 het “verontrustende lege” Nederland verruilde voor Californië. 
 
Alles ging aan flarden is het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte – Walvisch.
 
De jonge Joodse Sara gaat alleen met haar zus op transport, maar dan verdwijnt ook haar zus. Hoe gaat het met haar in het vreemde land en zal ze haar familie ooit terugzien? Een ontroerend verhaal over de Kindertransporten van 1939.
 

Van Kleermaker tot Kapo vertelt het verhaal van de Duits-Joodse vluchteling Heinrich Bontscheck die in Westerbork trouwt met de Amsterdamse Rebecca de Groot. Rebecca en Heinrich komen in Auschwitz terecht waar Heinrich Kapo wordt en niet kan voorkomen dat zijn vrouw naar de gaskamer gaat.

Ernst Verduin vertelt over zijn leven als Joodse jongen vóór de 2e Wereldoorlog en over zijn tijd in de kampen.
   
Inmiddels de derde versie van Joods Amsterdam, de gids die is samengesteld door Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno
Eind maart 2017 kwam dit boek uit met het herontdekte werk van Annemie en Helmut Wolff. Ze zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fotografie.
 
Op de foto in oorlogstijd gaat over een deel van het oeuvre van Annemie Wolff waarbij deze uitstekende fotograaf haar Joodse buurtgenoten portreteerde (Rivierenbuurt), vaak vlak voordat ze zich moesten melden voor transport.
Eind jaren dertig woonden in een huizenrij op het Waterlooplein, waar nu de ingang van het stadhuis is, 26 Joodse gezinnen, 125 mensen in totaal. Wie waren de bewoners van deze huizen? Ze waren arm, konden vaak niet schrijven, hadden geen geld voor foto’s, lieten bijna niks na. Het is belangrijk deze mensen – voor zover mogelijk – uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Zij waren met velen en ook zij hebben geleefd, gestreden, liefgehad en zijn uitgemoord, maar in de openbaarheid is er niets dat aan hen herinnert. In dit boek stappen de voormalige bewoners uit de mist van het verleden.
 
Een bijzondere onderduik

De gebeurtenissen spelen zich af in een protestantse kerk in de Tweede Wereldoorlog. De koster en de dominee zorgen ervoor dat drie Joodse gezinnen kunnen onderduiken in de kerk, ze verblijven in de ruimtes boven het kerkorgel, 34 maanden lang. In 1944 wordt er een baby geboren, de inmiddels 73 jaar oude Emile Kool. Hij wordt ter wereld geholpen door de Surinaamse oogarts (!) en lid van de kerkeraad Leo Lashley, die zich intensief heeft verdiept in de verloskunde. Bijna gaat het mis als de Duitsers te weten komen dat er wapens zijn verborgen in de Breepleinkerk en een razzia uitvoeren. De koster wordt gearresteerd en overgebracht naar het beruchte Oranjehotel in Scheveningen. Hij verraadt hen niet. Allen overleven de oorlog.
Geschiedenis van de Joden in Nederland is in mei 2017 tijdens een bijeenkomst in de Portugese Synagoge gepresenteerd en is het nieuwe standaardwerk, en opvolger van een boek met dezelfde titel dat al jaren niet meer leverbaar is. Het boek is geschreven met nieuwe inzichten over dit stuk van de geschiedenis.
   
 

De tientallen bekende en onbekende foto’s brengen de Jodenvervolging in beeld.
atlas

Atlas van een bezette Stad is de opvolger van de gids die Bianca Stigter in 2005 schreef. Er is zeven jaar aan het boek gewerkt, en dat is aan alle kanten te zien. Het geeft een indrukwekkend en confronterend beeld van de bezetting en Jodenvervolging in Amsterdam.
nn

Het boek Eigenlijk heet ik Tsiwja van Carla van Dokkum.