excursies / tours met gids

Interesse? Neem hier contact op

Het aanbod van tours door Rotterdam stijgt, maar er zijn nog niet veel aanbieders van wandelingen door de Joodse geschiedenis van de stad. Joodserfgoedrotterdam biedt wandelingen aan door de Joodse geschiedenis van de stad.  Wat maakt deze wandelingen anders?
1. U wordt gegidst door een historicus en geboren Rotterdammer die al meer dan negen jaar over de Joodse geschiedenis van de stad schrijft en hier onderzoek naar doet,
2. De wandelingen zijn “off the beaten track“,
3. Maatwerk is mogelijk, u kunt ook wandelingen aanvragen door stukken stad die hier niet vermeld zijn, maar daar is meer voorbereidingstijd voor nodig.
4. In het Nederlands, Engels of Duits

Welke wandelingen kunnen we direct verzorgen?

Tour 1 / Hofplein en omgeving
Deze tour begint bij het goed bereikbare Hofplein en vertelt over de verdwenen geschiedenis. De tour is de verkorte versie van tour 2. Dit deel van de stad werd tussen 1910 en 1940 afgebroken maar heeft belangrijke historische sporen in de Nederlandse geschiedenis achtergelaten.

Tour 1 / digitaal
Wandeltocht 1 is nu ook beschikbaar voor gebruikers van de iPhone en Android toestellen. Dit kan via de app van 7 scenes (instructies onder). 45 min

Tour 2 / Westen en Centrum
Bij deze tour lopen we eerst langs belangrijke locaties uit de geschiedenis van Joods Rotterdam voor we het verhaal vertellen over de verdwenen geschiedenis. 90 minuten

Tour 3 / Joodse ondernemers
Van de Kop van Zuid tot Kralingen. Geschiedenis van de haven, Pincoffs, Loods 24 en Joods Kralingen. 120 min

Tour 4 / ten noorden van CS
De nieuwe buurt in de jaren 30. De traditionele Zandstraatbuurt werd afgebroken en dit deel van de stad werd gebouwd. Met de locatie van de laatste synagoge die voor de 2e Wereldoorlog werd gewijd.

Tour 5 / Joods Katendrecht
Het verhaal van een bijzondere Rotterdamse wijk met verhalen over de Tweede Wereldoorlog en over Joodse ondernemers voor, tijdens en na de oorlog. Eventueel uit te breiden met een bezoek aan Loods 24 en het Kindermonument (lange versie). Duur 1,5 uur – 2 uur.

Tour 6 / De eerste vestiging
De Zandstraatbuurt en omgeving was de locatie van de eerste vestiging, maar ook de straten zoals de Oppert en de Botersloot waren van groot belang voor de stad. Zelfs de eerste Sefardische begraafplaats is niet ver hier vandaan. Duur 1,5 uur, begint Coolsingel bij Hofplein, einde Coolsingel bij Schiedamsedijk. Vanaf 13 mei 2018.

Op maat gemaakt
Met meer voorbereidingstijd kunnen we een tour ook op maat maken. Informeer voor de mogelijkheden.

Wandeling in Zierikzee
Deze verzorgen we niet, maar bevelen we van harte aan. Meer informatie via de link.

Wandeltocht door Amsterdam
Ook door Amsterdam verzorgen we wandelingen en excursies.  Meer informatie via deze link.

Instructies digitale wandeltochten:
Ga naar de appstore (iPhone) of de Play Store (android), download de app van 7 scenes. Start de app, kies een naam en een wachtwoord, vraag de activeercode aan en u kunt hierna de app gebruiken. Voor onze tocht gaat u naar het kanaal “Best Scene in Town” en dan zoekt u naar “Verdwenen geschiedenis
Iedere keer wanneer u een locatie dicht genoeg nadert trilt uw telefoon en verschijnt de nieuwe informatie op uw scherm. De locatie kan soms iets voor of na de plek zijn, afhankelijk van de beschikbaarheid en nauwkeurigheid van de GPS-satellieten.U kunt de route onderbreken en later verder afmaken. Het is wel handig als u via instellingen uw iPhone zo instelt dat deze niet automatisch uitschakelt.

Deze wandelingen kunnen gegidst worden in het Nederlands, Engels en Duits.
Daarnaast is maatwerk mogelijk, maar voorbereidingstijd is daarvoor nodig.
De wandelingen zijn beschikbaar voor geïnteresseerde groepen waarbij u op stap gaat met een historicus en bezienswaardigheden vanuit een historisch perspectief worden geduid. Mail voor meer informatie en voor een prijsopgaaf.

Combinaties van deze tours met een tour met een andere thema is mogelijk. Daarvoor werken we samen met Elisabeth’s Tailormadetours. Door het logo aan te klikken gaat u naar de website.