Mijnsherenland – Hof van Moerkerken

Hof van Moerkerken
Mijnsheerenland had voor de 2e Wereldoorlog nauwelijks een Joodse bevolking, maar op 11 augustus 1939 kwam op de Hof van Moerkerken een groepje (waarschijnlijk 51) Joodse vluchtelingen te wonen. Deze jongeren waren naar Nederland gekomen vanuit de door de nazi’s bezette delen van Europa (Duitsland, Oostenrijk, Polen) als vluchteling én ze waren hier gekomen voor de hachsjara. De hachsjara is het voorbereiden op het leven in Palestina. Dat leven zou zich voornamelijk binnen de kibboetsen af gaan spelen, dus er waren voornamelijk landbouwers nodig en de opleiding die gegeven werd richtte zich daarop.
Van deze kinderen was Max er een, en van de 51 kinderen die in de Hof van Moerkerken terecht kwamen hebben er maar zeven de oorlog niet overleefd.
Als vluchtelingenkamp heeft de Hof van Moerkerken tot 16 oktober 1940 dienst gedaan. Nadat de bezetting was begonnen werden de bewoners overgebracht naar Paviljoen Loosdrechtse Rade in Loosdrecht. De Hof van Moerkerken heeft in de oorlog verder dienst gedaan om Tbc-patiënten op te vangen.

hofvanmoerkerken2
Hof van Moerkerken

mijnherenlandhofvanmoerkerken

‘Max – een Joodse vluchteling’ is het verhaal van de Duitse jongen die vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland naar Nederland vlucht om aan de terreur van nationaalsocialisme te ontsnappen. Zijn verhaal staat voor hetzelfde lot – en dezelfde vluchtroute! – van zo’n 10.000 kinderen. Max was een van de kinderen uit Duitsland en Oostenrijk die werden ondergebracht in Nederland en Engeland. De kinderen die naar Engeland gingen hadden geluk: er is hen verder niets overkomen. De kinderen die in Nederland werden opgevangen, wachtte een zeer divers lot: sommigen slaagden er uiteindelijk in om Palestina te bereiken, anderen bleven de hele oorlog ondergedoken, maar er zijn er ook in concentratiekampen geëindigd. Veel van de kinderen die uit Duitsland zijn gevlucht zijn omgekomen. Van de kinderen die op het Hof van Moerkerken hebben gewoond – de vrienden van Max – hebben zeven de oorlog niet overleefd. Max wordt achtereenvolgens in Eindhoven, Amsterdam, Mijnsheerenland, Loosdrecht, weer Amsterdam, Friesland ondergebracht. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in Mijnsheerenland, waar de kinderen werden ondergebracht in het Hof van Moerkerken (de plaats waar Frederik van Eeden een belangrijk deel van zijn oeuvre schreef). Het verhaal is waargebeurd – met andere woorden: Max heeft echt bestaan en is er met veel hulp uiteindelijk in geslaagd om naar Palestina te ontsnappen.

bron:
dutchshop.nl,
De Jeugdalijah van het Paviljoen Hollandse Rade,
joodsmonument.nl,
Max een Joodse vluchteling.

laatst bijgewerkt:
4 september 2019