begraafplaats dijkstraat

dijkstraatdijkstrverl1Aan de Dijkstraat was een kleine begraafplaats gevestigd die in 1737 in gebruik werd genomen. In 1773 was deze begraafplaats al te klein en er werd regelmatig een stuk grond bijgekocht.
De begraafplaats is tot 1895 gebruikt en daarna werden er nog wel kinderen begraven op een kindergedeelte van de begraafplaats en er werd begraven vlak voordat Joodse feestdagen begonnen, dan was namelijk de afstand naar het Toepad te groot en de gelovigen mogen tijdens de feestdagen niet autorijden.
Vanwege verschillende redenen, onder andere een grote lekkage, werd deze begraafplaats verplaatst in 1965. De overschotten werden herbegraven op de begraafplaats aan het Toepad. dijkstrverl2Het deel van de Dijkstraat waar deze begraafplaats lag was door het bombardement verdwenen, daar staat nu een flatgebouw, een parkje, een metrostation (Gerdesiaweg) en een vijver.
Deze vijver (foto’s rechtsonder) ligt min of meer op de plaats van de begraafplaats en wordt wel Jodenslootje genoemd.

kaart-rotterdam-kralingen-1
Plattegrond 1920. Begraafplaats Dijkstraat ongeveer in het centrum van de afbeelding.

Het verplaatsten van de begraafplaats werd in 1965 niet gewaardeerd. Ingezonden brieven in het NIW van 15 mei 1965 wijzen erop dat er geen enkele verkeerstechnische reden bestond om deze begraafplaats te verplaatsen.dijkstraatsloot

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron:
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 14 mei 1965, Piëteit
Hausdorff, D, Jizkor, Platenatlas van drie en halve eeuw geschiedenis van de joodse gemeente in Rotterdam van 1610 tot 1960 (Baarn 1978) 84

illustraties:
© joodserfgoedrotterdam.nl
artikel Rotterdamsch Nieuwsblad, 7 maart 1892
uitsnede plattegrond Rotterdam 1920

laatste aanpassing:
1 september 2016