synagoge beth tephilla

hangenkarresteeg1865
De Hang loopt parallel aan de Noordblaak, iets ten noorden daarvan. De Karresteeg iets ten noord-westen van de Leuvehaven bij de Schiedamsedijk

Beth Tephilla was een Sefardische gemeente. Deze vereniging ontstond in de 19e eeuw. De sefardiem waren in Rotterdam niet zo sterk vertegenwoordigd en tussen 1610 en 1722 hadden ze wel een aantal keren een huissjoel gehad, en eigenlijk ook nog wel meer, want toen Abraham de Pinto in Rotterdam woonde was er een volwaardige synagoge aan de Wijnhaven en een wereldberoemde jesjive (leerschool), die later naar Amsterdam werd verplaatst..

 

Tot 1868 werden de diensten gehouden in de Peperstraat 75, ten huize van operazanger E M Brandon. De Peperstraat, in de Zandstraatbuurt, liep ongeveer waar de huidige Stadhuisstraat ligt.
In 1868 neemt men de synagoge van Beth Jacob over op de Hang 25. Beth Jacob verhuist dan naar de Baan.

 

De vereniging van Beth Tephilla bezit een eigen begraafplaats van 16,5 x 8,25 meter bij de dan nieuwe ingang van de begraafplaats van Crooswijk.
In 1875 verhuist de synagoge weer, dan naar de Karrensteeg 15. De vereniging wordt op 1 jan 1889 ontbonden en de genoemde begraafplaats gaat over naar de Nederlands Israëlitische Gemeente. Foto: oproep tot een collecte, die toch niet doorgaat…..

 

 

 

 

bron:
stadsarchief rotterdam, kaart 1875,
info collecte in foto met dank aan R. Vis,
collectefoto’s uit Weekblad voor Israëlitische Huisgezinnen.