75 jaar synagoge Dordrecht – De Dordtse kille

Bij de viering van het 75-jarige bestaan van de synagoge op de Varkenmarkt in Dordrecht kwam het Nieuw Israëlietisch Weekblad op 28 augustus 1931 met een speciaal nummer waarin er veel aandacht aan dit gebeuren werd besteed.

De Dordtse kille
Veel is dezer dagen over Dordrecht en haar Joodse bevolking geschreven. En op velerlei wijze. Van vroeger en nu. Wat mij steeds heeft getroffen, is de grote saamhorigheid en offervaardigheid. Niet alleen nu, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan der synagoge, maar bij elke gelegenheid. Gedenkdagen en feestelijke herinnering gaven hen, altijd weer, een rede om der gemeente en sjoel iets te schenken. Immer bereid zowel persoonlijk als financieel op den bres te staan voor de belangen van de Kehillo.
De laatste tijd kwam ik herhaaldelijk in contact met verschillende andersdenkenden en het was mij een openbaring met hoeveel eerbied en respect over de rabbijn en gemeenteleden werd gesproken, zonder uitzondering. En welk een goede verstandhouding er heerst, leerde ik door verschillende gesprekken. Men is trots op de Joodse bevolking in Dordrecht.

Hartog van Beugen
Hartog van Beugen (Den Haag, – Amsterdam, ) was godsdienstonderwijzer, voorzanger, leraar Hebreeuws en sinds 1920 rechterhand van rabbijn Samuel Dasberg en na 1 mei 1932 de rechterhand van dienst opvolger, Barend Josua Katan. Samuel was gehuwd met Roosje Monasch (Gouda, – Sobibor, ) en zij hadden de volgende kinderen: Betje (Wildervank, – Auschwitz, ), Dina (Wildervank, – Auschwitz, ), Louis (Veendam, – Sobibor, ), Leonard (Veendam, – Auschwitz, ), Henriëtte Francina (Onstwedde, – Auschwitz, ) en Elias (Onstwedde, – Sobibor, ). Aan het begin van de oorlog woonde het gezin op de Varkenmarkt 7rood.

Zelfs zij, wier levensbeschouwing niet is die van het orthodox Jodendom, voelen zich Jood zodra het betreft hun Kehillo en hun sjoel. En zij weten ook hen, die niet in Dordrecht geboren zijn, maar zich hier vestigen, door hun voorbeeld op te wekken om mede te werken aan den bloei der Kehillo. Evenwel blijven zij zich altijd als Dordtenaren superieur voelen en laten zich daarop gaarne voorstaan. Moge zij die liefde voor gemeente en hare instellingen behouden tot in hoge ouderdom en ze inprenten aan hun kinderen.

H. VAN BEUGEN,
Voorzanger Nederlands Israëlitische Gemeente Dordrecht.

 

bron:
“Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 28-08-1931, p. VI. Geraadpleegd op Delpher op 10-08-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874715:mpeg21:p016

illustratie:
“Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 28-08-1931, p. VI. Geraadpleegd op Delpher op 10-08-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874715:mpeg21:p016

gepubliceerd:
10 augustus 2022

laatst bijgewerkt:
12 augustus 2022