agniesestraat

agniesestraat1903
Agniesestraat, prentbriefkaart uit 1903

In de Agniesestraat woonden voor de oorlog veel Joden. Op nummer 59b woonden Sander en Grietje Lipschitz. Zij hadden zes kinderen; van deze kinderen hebben er twee, Ies (Isaac) en Alex, de oorlog overleefd doordat Sander en Grietje ze konden laten onderduiken.
Ies was toen 12 jaar, Alex was 2.

Lipschitssander
Sander Lipschitz

Isaac schreef in 2008 het boekje “Onbestelbaar” dat gratis huis aan huis in Rotterdam verspreid werd en is de initiatiefnemer voor de website www.joodsmonument.nl.
De nevenstaande Stolpersteinen werden geplaatst voor het huis op 59b ter herinnering aan de vier personen van het gezin Lipschitz die in 1942 op dit adres woonden.
Sander was een bekend figuur in Rotterdam. Hij verkocht als standwerker bananen op de markt aan de Goudsesingel (foto, links zijn zoon Maurits) en had daar zijn vast plek tegenover het Boschje. Hij werd in 1933 door het weekblad Groot Rotterdam uitgeroepen tot Koning der Standwerkers.

Toen de oorlog uitbrak stopte ook de aanvoer van bananen en hij ging over op druiven. De verkoop hiervan verliep minder goed, destolperagniesestraat druiven waren ook veel kwetsbaarder. Sander kwam in de zwarte handel terecht om zijn gezin te kunnen onderhouden.
Ook Sander en Grietje doken onder toen de razzia’s begonnen en voor de Agniesestraat een de beurt was. De gezinsleden werden verspreid. Een kind ging naar Friesland, een naar Zeeland en zij overleefden de oorlog. De twee andere kinderen overleefden de oorlog niet, Grietje en Sander doken onder in Rotterdam en werden op straat gearresteerd. Zij kwamen in de strafbarak in Westerbork en gingen op transport naar Auschwitz, waar ze werden vermoord.

bron:
joodsmonument.nl

Illustratie
stolpersteinen B C Schipper / Ons Rotterdam,
Stadsarchief Rotterdam, prentbriefkaart uit 1903,
bewerkte foto uit Groot Rotterdam.

laatst bijgewerkt:
28 feb 2016