Een foto spreekt vaak meer dan tekst en het boek ‘De Jodenvervolging in foto’s, Nederland 1940-1945′ toont hoe deze jaren verliepen in Nederland. De hele vernietigingsmachinerie van de nazi’s is in beeld gebracht met vele bekende en nog meer onbekende foto’s. Het zijn foto’s die altijd met Nederland te maken hebben. Bij een aankomst in Auschwitz zijn twee van de mannen die op het perron moeten werken Nederlanders. Het jongetje dat na de bevrijding in Bergen-Belsen langs lijken loopt, is een zevenjarig Nederlandse jongen.
Maar ook de rellen op het Amstelveld in Amsterdam, de opmaat tot de Februaristaking, zijn in beeld gebracht met foto’s die mij onbekend waren. De foto’s tonen wat al jaren in woorden bekend was, ze maken het tot de rauwe werkelijkheid. Soms met haastig gemaakte foto’s van een ss-parade, of van een groep Joden die uit hun huis worden gehaald, soms haarscherp gemaakte foto’s die in hun fotografische perfectie deze weerzinwekkende gebeurtenissen onderstrepen.
Het boek hoort bij de gelijknamige tentoonstelling in het Holocaustmuseum i.o. aan de Plantage Middenlaan 27. Deze tentoonstelling is te zien van 28 januari 2019 – 6 oktober 2019. In de huidige tijd is het een boek dat heel erg nodig is.
U kunt het boek kopen bij het Holocaustmuseum i.o. in Amsterdam en bij de betere boekhandel.