Emanuel Cats

Er is een boek geschreven over deze Joodse Rotterdammer. Het boek ‘Emanuel’ , geschreven door Chris Buitendijk en te bestellen op de boekenpagina. Het boek volgt de feiten en is door de roman-vorm hier en daar ingevuld om de fragmenten tot een geheel te maken.

Er zijn niet veel ‘gewone’ Joodse Rotterdammers waarvan het levensverhaal in boekvorm is verschenen. Ondanks het uitstekende stadsarchief in Rotterdam is de informatie vaak te fragmentarisch om er een verhaal van te maken, maar Chris Buitendijk kwam in het bezit van de Thora van Emanuel en dat werd het begin van de zoektocht.

Maar, wat zijn de sporen die over Emanuel gevonden kunnen worden zonder de roman-vorm?

Emanuel Cats werd geboren op 13 februari 1896 te Rotterdam. Hij trouwde op 7 juni 1922 met Sientje Bonavang (Rotterdam, 21 december 1899) en zij kregen op 30 november 1922 hun dochter Antje. Emanuel is volgens de archiefkaart van het stadsarchief reiziger, vertegenwoordiger noemen we dat nu, en staat ook geregistreerd als magazijnbediende en koopman.
Het gezin woont op verschillende locaties in de stad. In 1927 gaan ze op de Goudschestraat 21a wonen waar ze dan wat langer blijven, tot augustus 1935 wanneer ze naar de Van der Werffstraat 57c gaan. Daar wonen ze nog in de 2e Wereldoorlog.

Het gezin Cats komt al in 1942 in Westerbork terecht, en ze worden in oktober 1942 gedeporteerd naar Auschwitz. Daar worden Sientje en Antje op 19 oktober vermoord. Emanuel werd, ondanks dat hij toch al 47 jaar oud was, geselecteerd om te werken. Hij moest naar de staalfabriek van Malapane waar bij op 31 augustus 1943 omkwam.

 

Bron:
GAR, gezinskaart Emanuel Cats

laatst bijgewerkt:
9 september 2019