Hans Boskamp (Johannus Gerardus Hendricus Hoelscher)

Hans Boskamp werd op 7 mei 1932 in Rotterdam geboren en overleed in Dordrecht op 22 maart 2011.
Hij had een Joodse vader, acteur Johan Boskamp (Johan Adriaan Hoelscher) en een katholieke moeder, Anna Christiana Maria de Lange. Hij studeerde rechten, hij werkte op een bank, hij voetbalde bij Ajax. Zijn vader zag een carrière aan het toneel niet zitten voor zijn zoon, maar Boskamp sloeg dat advies in de wind. “Ik ben achter het toneel geboren, tussen de coulissen”, zei hij en ging aan het toneel.
Zijn carrière begon in het begin van de jaren vijftig en kende vele successen. Hij speelde in tv-series als ‘Oppassen!!!’, ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en ‘Floris’ waarin hij Lange Pier speelde. Hij deed mee in films als Turks Fruit en stond 2600 keer op het toneel in Potasch & Perlemoeren produceerde musicals als Anatevka en Hair.

In de jaren vijftig was hij linksback bij Ajax en DWS en kwam vier keer uit voor het Nederlandse elftal. Hij reisde de wereld rond voor het platenlabel Bovema, begeleidde Yoko Ono en John Lennon tijdens hun bedpeace in het Hilton in Amsterdam en begeleidde Diana Ross en The Jackson Five.
Op latere leeftijd trad hij op het Jiddische liederen, was een groot liefhebber van Joodse humor en gebruikte graag Jiddische woorden. Boskamp vond dat hij veel mazzel in het leven gehad had.

gepubliceerd:
28 februari 2016

laatst bijgewerkt:
14 oktober 2022