Heintje Davids

heintjedavidsHendrika David (Heintje Davids) werd geboren op 13 februari 1888 in Rotterdam als jongste in het gezin van Levie David en Francina Terveen. Het gezin had zeven kinderen, drie stierven er op jonge leeftijd.
Hendrika werkte in eerste instantie in pettenfabriek Heystek & Co in de Zandstraat, maar ze wil net zoals haar zus Rika en haar broers Hakkie en Louis aan het toneel. Volgens haar memoires werkte vader niet mee aan haar carrière aan het toneel. ‘”Je bent te lelijk”, had vader gezegd.’

Vanaf 1903 begint ze met figurantenrolletjes en vanaf 1907 werkte ze als een variété-artiest. Ze was in staat om met een blik de halve zaal aan het lachen te krijgen. In de eerste periode werkt ze voornamelijk in de Zandstraat en omgeving en op kermissen in het land. Haar zus Rika vormde een duo met Louis en toen Rika zich met John Weil verloofde had Louis een vervangster nodig. Ten zijn zin in werd Heintje dat, op voorstel van de ouders. Volgens Heintje raasde Louis daar een hele week aan een stuk door over. Het werd een groot succes, vooral ook door het toen nieuwe nummer ‘Een reisje langs de Rijn’.
Ze trouwt in 1914 met tekstschrijver/journalist Philip Pinkhof – die onder het pseudoniem Rido werkt. Hij schreef onder dit pseudoniem volledige revues voor het Flora theater aan de Amstelstraat in Amsterdam.
Tussen 1915 en 1925 trad Heintje veelvuldig op in Flora in de Amstelstraat, ze noemde dat later haar gelukkigste tijd.
Tot aan de oorlog trad ze op in diverse revues, vormt met haar broer Louis een succesvol duo en speelt ze in de eerste Nederlandse speelfilm, De Jantjes. Uit deze film komt het beroemde “Omdat ik zoveel van je hou”, een duet met Sylvain Poons.
Tijdens de oorlog zat Heintje Davids op verschillende plaatsen ondergedoken en ze is de enige van de familie David die de oorlog overleeft. Op 16 juni 1945 begint ze weer met werken.

In 1948 krijgt ze van de gemeente Rotterdam een ring waarmee de erkentelijkheid van de stad aan de familie David kenbaar wordt gemaakt, een ring die sinds die tijd bekend staat als de Louis-Davids Ring.
Heintje Davids neemt in 1954 afscheid van haar werk met een tournee langs 70 steden, maar wanneer haar echtgenoot kort daarna overlijdt begint ze met een van haar vele come-backs, waarbij ze iedere keer zegt dat het de laatste keer is dat ze optreedt. Ze gaat uiteindelijk door met optreden tot 1964. Tijdens haar laatste programma zingt ze, 30 jaar na dato, opnieuw met Sylvain Poons “Omdat ik zoveel van je hou“. Ze overleed op 14 februari 1975.

 

bron:
wikipedia,
historici.nl,
geheugenvanplanzuid.nl
Stadsarchief Rotterdam, Levie David, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten , inventarisnummer 851-094, pagina 99910
Heintje David, Mijn Levenslied (Gouda 1948) 7, 11, 23, 24, 39

gepubliceerd:
28 februari 2016

laatst bijgewerkt:
2 mei 2021