Izak David Meijer

meijeretfilsIzak David Meijer werd op 24 juni 1877 in Borculo geboren en vermoord Sobibor op 2 juli 1943. In het midden van de twintiger jaren verhuisde hij met zijn vrouw Aaltjen Meijer – de Vries (Neede, 15 mei 1886 – Sobibor, 2 juli 1943) en kinderen Manuel Abraham (Bram) (Borculo, 8 juni 1903 – Amsterdam, 1 november 1964), Bertha (Borculo, 15 mei 1908 – Rotterdam, 2 december 1924) en Joseph (Joop) (Borculo, 8 februari 1910) naar Rotterdam.

Izak nam zijn dansschool mee die hij in 1907 in Borculo was begonnen en in het Rotterdamse adresboek van 1924 wordt Meijer et Fils voor het eerste op de Henegouwerlaan 53 genoemd, waarschijnlijk was het jaar van vestiging op dit adres 1923.

Isaac David werd afgekort ID genoemd. De dansschool was oorspronkelijk een reizende dansschool in de Achterhoek. In 1923, vlak voor de de barmitswe van zoon Bram vond de verhuizing plaats van Borculo naar Rotterdam. Het gezin ging op een in die tijd mooie plek in de stad wonen, op de chique Henegouwerlaan 53ab, toen een mooie laan, nu door de Maastunnel een sombere straat.
Op nummer 53 werd het dansinstituut I. D. Meijer et Fils gevestigd, waar de dansschool nu nog steeds, onder dezelfde naam maar met een andere eigenaar, zit. ID was waarschijnlijk aan het einde van de jaren dertig niet meer actief in de dansschool omdat Bram en Joop dat toen al had overgenomen, nadat zij eerst waren opgeleid in Londen en Parijs.

Joseph Meijer
Joseph trouwde in 1934 met Marianne Johanna Cats (Rotterdam, 10 juli 1911) en op 11 mei 1936 kregen zij hun dochter Alice. Marianne was de dochter van Salomon Cats en Reintje Johanna de Roode. Joseph ( Joop) ging verder met het Rotterdamse bedrijf.

Publiek
De dansschool in Rotterdam richtte zich op het chiquere publiek. Dansles hoorde, zoals ook autorijden, bij de opvoeding. De etiquette stond in de dansschool in een hoog vaandel en nieuwe leerlingen werden op een vriendelijke manier daaraan herinnerd. Dus de handen bijvoorbeeld niet op de rug of in de zakken, maar de ene hand over de andere geslagen voor je. Er werd op het taalgebruik gelet. Het was niet “dag”, maar “goedenavond mevrouw of mijnheer”.
Het bedrijf werd voor de oorlog verder ontwikkeld tot een thans niet meer bestaand soort instituut: behalve lessen voor scholierenklassen en rijpe privékoppels, organiseerde men grote bals met variété, grote bands, bekende zangers en cabaretiers. De verlovingen, huwelijken en andere privé feesten van de havenbaronnen werden ook door de dansschool verzorgd.

Zestiger jaren
Veel dansscholen hadden het zwaar in deze periode. Er kwam andere muziek, zoals van de Beatles, en mensen raakten aan de buis gekluisterd. Er werd minder gedanst. Meijer et Fils merkte het ook maar ging met de tijd mee. De pianist werd vervangen door grammofoonplaten met populaire muziek en de danszaal werd aangepast. Door met de tijd mee te gaan kon deze dansschool blijven bestaan.

James Meijer
Manuel Abraham veranderde zijn voornaam op 15 februari 1946 in James bij het gerechtshof te Amsterdam. Hij trouwde op 24 mei 1934 met Sophie Blom (Rotterdam, 7 februari 1908) en zij kregen een zoon Jack op 17 maart 1939. James begon op de De Lairessestraat 155 in Amsterdam zijn dansinstituut James Meijer Fils. Waarschijnlijk was dat al voor de oorlog in 1929, maar in ieder geval vanaf 8 augustus 1935 toen ook Sophia op dit adres woonde.
James was reeds in 1919 actief in de danswereld en reisde toen naar Londen om kennis te maken met een nieuwe rage van die tijd, de jazz. In 1920 richtte hij de James Meijers Jazz Band op. Zoals de Rotterdamse vestiging had ook de Amsterdamse vestiging veel werk aan de gegoede jeugd, voor wie dansles een deel van de opvoeding was.
Vanaf 30 juli 1941 woonde het gezin op de Botticellistraat 36-2 in Amsterdam. James, Sophia en Jack overleefden de oorlog, Jack overleed in 2014.
Na de oorlog, vanaf 19 december 1945, werd de dansschool op de Apollolaan 109 gevestigd. In een uitgave van het Amsterdams Lyceum wordt gemeld dat de dansschool op de eerste verdieping zat van dat pand. James zelf werd geportretteerd als een wat oudere, gezette en vooral norse dansleraar. Erg oud was James echter niet, hij overleed al op de leeftijd van 61 jaar. In de Telegraaf van 3 november 1964 stond het volgende met betrekking tot zijn overlijden:

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, dinsdag.
De bekende Amsterdamse dansleraar, de heer James Meijer, is zondag aan een hartaanval in zijn woning aan de Apollolaan overleden. De heer Meijer is 61 jaar geworden. Naar schatting 25.000 Amsterdamse scholieren hebben bij James Meijer de eerste passen op de dansvloer gemaakt. Op 17- jarige leeftijd zette James Meijer zelf de eerste passen op de vloer. Lagere school, middelbare school en James Meijer; met deze drie opleidingen was men verzekerd van een goede plaats in de maatschappij. Echter niet alleen scholieren, maar ook een groot aantal ouderen had hij tot leerling. Zijn school, die dezelfde naam zal blijven dragen, wordt voortgezet door zijn assistente, mejuffrouw Kras.

Sjoah
In 1945 bleek dat een deel van de familie vermoord was in de kampen. Het deel dat overleefde verkocht de Rotterdamse dansschool aan de familie Lammers. De dansschool, nog steeds onder de naam Meijer et Fils, veranderde verschillende keren van eigenaar tot in 1982 de huidige eigenaar Van der Velden kwam, die al vanaf 1975 de lessen in de dansschool verzorgde.

 

bron:
www.joodsmonument.nl, lemma Izak David Meijer (geraadpleegd 3 juli 2015).
www.dutchjewry.org, lemma Izak David Meijer (geraadpleegd 3 juli 2015).
Stadsarchief Rotterdam, adresboek 1924.
Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Manuel Abraham Meijer.
www.meyeretfils.nl, lemma over ons (geraadpleegd 3 juli 2015).
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 5 december 1924, advertentie Bertha Meijer.
Riem Vis, Bab, Op dansles bij Meijer et Fils, De Oud-Rotterdammer, 8 maart 2011.
Gelders Archief, geboorteakte Manuel Abraham Meijer.
www.geheugenvannederland.nl, lemma dansinstituut James Meijer Fils.
Maters, Petra, Bart Peizel (1887 – 1974) (Groningen 2007) 68.
OLO-Bulletin, Het Amsterdams Lyceum, december 2009, 20.
Nieuwe Rotterdamsche Courant, overlijdensadvertentie Bertha Meijer, 3 december 1924.
www.genealogieonline.nl, lemma Sophia Blom (geraadpleegd 4 juli 2015)
www.levie-kanes.com, lemma Manuel Abraham Meijer (geraadpleegd 4 juli 2015).

illustratie:
Nieuwe Rotterdamse Courant, 3 juli 1923, advertentie Meijer et Fils

gepubliceerd:
3 april 2016

laatst bijgewerkt:
6 januari 2022