Joodse Huizen 7

Vandaag, 15 april, verschijnt deel 7 in de serie Joodse Huizen. ‘Joodse Huizen gaat niet over steen of specie, het gaat niet over deurposten of raamsponningen, niet over dakpannen of dakkapellen; nee, het gaat over mensen, echte mensen van vlees en bloed. Mensen zoals u en ik.’ ― Kefah Allush bij de presentatie van JH6.

Op donderdag 15 april verschijnt deel 7 in de serie Joodse Huizen: Verhalen over
vooroorlogse bewoners. Het eerste exemplaar wordt vandaag in ontvangst genomen door Salo Muller.
De belangstelling voor het Joodse leven van alledag is groeiende. De serie Joodse Huizen: Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Ook in dit zevende deel spelen de verhalen verspreid over heel Nederland: Amsterdam natuurlijk, maar ook Apeldoorn, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Den Ham, Roermond, Amersfoort, Varsseveld en Zwolle zijn het toneel van deze episode in de vaderlandse geschiedenis. Het gaat over een arts in Amsterdam-Zuid en over een psychiater in het Apeldoornsche Bosch, over een zanger en over een voorzanger, over een hoedenmaakster en over een schoenmaker. Over kunstenares Fré Cohen en over een familie van musici. Over een slager, een poelier, een veehandelaar. Over de stichter van een puddingfabriek. Over doorsnee Nederlanders uit alle lagen van de bevolking.

Onder redactie van Gert Jan de Vries, Frits Rijksbaron en Esther Shaya. Met medewerking van Peter Boer, Nicole Calisch, Claudia Carli, Frans Duivis, Ronald van Gelder, Ron van Hasselt, Deborah Kalkoene, Peter Kropveld, Ruth de Liever, Pauline Micheels, Alexandra Nagel, Roeland Oudejans-Albers, Gerrit Schaafsma, Esther Shaya, Frits Slicht, Rob Snijders, Lion Tokkie, Tjitte de Vries, Suzanne Levy, Gerko Warner, Judith van der Wel, Ivo Weyel en Pieter-Bas van Wiechen.

JOODSE HUIZEN. PAPIEREN MONUMENT VOOR EEN VERDWENEN CULTUUR.
De media over eerder verschenen delen:
– ‘Dat is mooi. Dat maakt het warm. Dit is een warm boek.’ – Hans Goedkoop
– ‘…bloedstollende familieverhalen aan de hand van huizen waar joden woonden of waren ondergedoken…’ – Elsbeth Etty, NRC Handelsblad
– ‘Ontroerende verhalen over vooroorlogse joodse levens’ – Ons Amsterdam

Joodse Huizen 7: Verhalen over vooroorlogse bewoners: ISBN boek 9789064461316,
€ 21,00, ISBN eboek 9789064461361, € 9,95. Vanaf vandaag te koop bij uw lokale boekhandel – steun die.