Joseph Zalmann

Joseph Zalmann (Tulcea, 1860 –  Maarssen, 17 november 1924). Zoon van Lea Barisowsky en Bernard Zalmann.

Joseph Zalmann kwam door het werk van zijn vader terecht in Rusland. Zijn vader was toen al voor de tweede keer getrouwd, en Joseph had een halfbroer. Dit broertje kwam om bij een van de pogroms en na zijn huwelijk met Keila Kapusta besloot Joseph in 1883 om naar Amerika te emigreren. Deze emigratie zou via Nederland plaatsvinden, doch hij mistte de boot in Rotterdam.
Toch wilde hij naar Amerika en hij vertrok naar Amsterdam in de veronderstelling dat van daar uit binnen een week hij door zou kunnen reizen naar New York.
In Amsterdam aangekomen kwam Zalmann echter in contact met dominee A.C. Adler van ‘The London Society for promoting Christianity among the Jews‘.

Zalmann en zijn vrouw gingen onder deze invloed in 1886 over tot het christendom. Zijn vrouw keerde na enige tijd weer terug naar het Jodendom en verliet in februari 1888 haar man en emigreerde toen alsnog naar Amerika. Joseph Zalmann hertrouwde met de Nederlandse en christelijke Johanna Quelle (Amsterdam, 19 maart 1863) met wie hij getrouwd was tot haar dood in 1913. In 1918 trouwde hij voor de derde keer, nu met Alida Regina Marda (Schiedam, 19 april 1866).
In 1899 werd Zalmann door de ‘London Society’ benoemd als opvolger van Paulus Julius Bloch die al vanaf 1844 zending had bedreven onder de Rotterdamse joden. In de periode in Rotterdam woonde Zalmann op de Pieter de Raadtstraat 24.
Zalmann richtte zijn bekeringswerk vooral op de vele Joodse landverhuizers die in Rotterdam verbleven. In 1901 richtte hij de ‘Nederlandsche Vereeniging voor Zending onder Israël, genaamd Elim, te Rotterdam‘ op.

Tevens zette Zalmann onder de naam ‘Cordati’ een werkverschaffingsproject voor de joodse emigranten in Rotterdam op. Hier konden de toekomstige emigranten tijdelijk werken in een door Zalmann opgezet sigarettenfabriekje annex drukkerij. Toen na de Eerste Wereldoorlog de Joodse emigratie geheel stil kwam te liggen ging het ook met Zalmanns missiewerk bergafwaarts. Zalmann overleed op 17 november 1924.

bron:
stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Joseph Zalmann

laatst bijgewerkt:
8 september 2019