Miep de Leeuwe werd als Mietje de Leeuwe op 11 maart 1912 geboren als dochter van Jacob Levie de Leeuwe (Rotterdam, 28 december 1871) en Marianna Eijl (Rotterdam, 19 juni 1871). Naast Miep werden er de volgende kinderen in het gezin: Jansje (Rotterdam, 2 mei 1900), Joseph Levie (Rotterdam, 9 januari 1902), Levie Jacob (Rotterdam, 21 december 1903), Rosetta (Rotterdam, 14 december 1905) en Barendina (Rotterdam, 29 februari 1908).
Vader was grossier in manufacturen. Van hem is verder bekend dat hij zong in het synagogaal koor Sjierei Jisroeil, het koor van de synagoge aan de Botersloot. Het gezin waar Miep opgroeide was een vroom Joods gezin. Vader ging naar de synagoge, moeder zorgde thuis voor een koosjere huishouding. Miep was niet erg religieus maar werd wel opgevoed met het idee dat het Joodse volk een eigen land moest hebben. Ze was een enthousiast lid van de zionistische jeugdbeweging en de voorloper van Haboniem.
Als zestienjarig meisje deed ze in 1928 mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam, daarna ging ze een balletopleiding volgen. Ze trouwde met Andries Gritter (Gombong, Nederlands-Indië, 8 september 1913 – Neuengamme, 1 februari 1945) en kreeg een zoon en een dochter.
Verzet
Toen de oorlog was uitgebroken kwamen Andries en Miep in het verzet terecht. Andries werd opgepakt en kwam in een concentratiekamp om het leven. Miep redde zichzelf en haar kinderen en werd voor haar werk in het verzet in 1981 onderscheiden met het Verzets Herdenkings Kruis.
Na de oorlog
Na de oorlog hertrouwde Miep met Willy Rieser (Freiburg, 18 februari 1927). Ze werden beide kunstschilder en het buitenleven was een vaak gebruikt thema. Dat was ook in Zwitserland, waar Willy vandaan kwam. Verder schilderde Miep veel in Israël. Daar verbleef ze dan in de kibboets waarheen een van haar zussen alijah had gemaakt (geëmigreerd was).
Het werk van Miep wordt zeer gewaardeerd. Kunstkenner Ir. I. B. van Creveld beschreef haar werk in het boek “Kunst in Den Haag, drie eeuwen Joodse beeldende kunstenaars” en zei erover: ‘zij toont in haar schilderijen een robuuste persoonlijkheid met temperament. In haar olieverfschilderijen en in haar aquarellen hebben de kleuren meer betekenis gekregen. Een moderne Breitner en een expressioniste van formaat‘. Via deze link een afbeelding van de duinen bij Ashkelon.
Haar zoon Hans Gritter werd ook kunstschilder.
Miep de Leeuwe overleed op 24 juni 2006 in Den Haag.
bron:
Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Jacob Levie de Leeuwe, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-291.
joods.nl (geraadpleegd 18 maart 2016)
gepubliceerd:
18 maart 2016
laatst bijgewerkt:
2 januari 2024