Rosetta van Dam en Jacob Sternfeld

damvanrosettaRosetta van Dam werd geboren op 11 maart 1903 als dochter van Isaac van Dam en Jetje Bood. Ze werd vermoord in Auschwitz op 31 oktober 1944. Zij trouwde op 30 juli 1931 met cellist Jacob Sternfeld, geboren te Rotterdam op 10 maart 1903 als zoon van David Sternfeld en Sara Knap. David werd vermoord op 28 januari 1945 in “Midden Europa”.

De roepnaam van Rosetta was Ro. Ze trouwde met Jacob – Jaap – Sternfeld en bij Jaap zijn verschillende beroepen te reconstrueren. Op de gezinskaart in het gemeentearchief van Rotterdam staat dat hij winkelbediende is. Dat is in zijn Rotterdamse tijd. Ro en Jaap verhuizen echter vlak voor de oorlog naar Amsterdam waar ze op de Oude Hoogstraat 1boven gaan wonen. Volgens joodsmonument.nl is David dan makelaar, wellicht was hij makelaar in assurantiën zoals zijn vader David. Daarnaast is Jaap cellist.
Jaap en Ro gaan in de oorlog in onderduik in Bussum. Dat gaat vrij lang goed tot ze door verraad worden opgepakt. Ze komen in 1944 in Auschwitz terecht, waar Ro op 31 oktober vermoord wordt. Jaap overleeft langer en werd vermoord op 28 januari 1945 – vermoedelijk tijdens een van de dodenmarsen.

 

bron:
digitale stamboom gemeentearchief Rotterdam,

foto:
uitsnede, met dank aan L Stein Sorensen, © collectie L. Stein Sorensen

gepubliceerd:
28 februari 2016

laatst bijgewerkt:
18 februari 2022