stoelen van Mak & Van Engers

Mak & Van Engers was een bijzondere onderneming in Rotterdam, gevestigd op de Schoutenstraat. Het bedrijf was een samenwerking tussen een christelijke en een Joodse ondernemer. Ze fabriceerden bijzondere meubelen waaronder meubilair voor synagoges en kerken. Bij de onderhandelingen bij een kerk deed de christelijke ondernemer dit, bij de synagoges de Joodse.
Op de unieke filmbeelden van de inrichting van de synagoge Hamerkaz in Rotterdam is een vrachtauto van Mak & Van Engers te zien. Het archief van Mak & Van Engers ging waarschijnlijk verloren bij het bombardement van 14 mei 1940.

Er zijn nu een aantal stoeltjes van deze meubelmaker opgedoken. Het verhaal is dat ze uit een synagoge zijn gered. En misschien kwamen ze niet uit een synagoge, maar uit een kerk. Ze zijn waarschijnlijk voor 1940 gemaakt. Maar welke synagoge, dat vertelt het verhaal niet. Wie herkent ze, mail svp. Het zou uit een van de Rotterdamse synagoges kunnen zijn, maar Mak & Van Engers leverde ook buiten de stad. (foto’s A. Mercer, KADER design).