tabakshandel Weinthal – de oproep

weinthalbord

Weinthal Korte Hoogstraat 1908 – 1912. Collectie Stadsarchief Rotterdam 4202_XIV-449-02

OPROEP
Gisteren stuitte ik bij toeval op het verhaal over de familie en het bedrijf Weinthal op de site Joods Rotterdam. Ik ben al geruime tijd tevergeefs op zoek naar leden van deze familie in Nederland. Onze boekhandel in Den Haag is gevestigd in een pand dat voor de oorlog een vestiging van Weinthal & Co was. Bij een verbouwing 14 jaar geleden stuitte ik op een glazen naambord uit die tijd dat tot dan achter het behang heeft gezeten. (fotobewerking bord linksboven). Ik zou het heel prettig vinden dit naambord terug te geven aan een familielid Weinthal. Of als dat niet lukt een andere relevante waardige bestemming. Kunt u mij verder helpen?
reacties via deze link.

Een aantal jaren heeft deze oproep op deze website gestaan. Het naambord was al jaren eerder gevonden bij de verbouwing van kinderboekenwinkel Alice in Wonderland op de Piet Heinstraat 2 in Den Haag. Daar stond het naambord jaren lang, wachtend op een goede bestemming. De eigenaar, Jan Selman, wilde een goede bestemming en wilde het naambord niet weggooien. Ook zo’n naambord is cultureel erfgoed en een spoor van de sigarenhandel Weinthal & Co., die voor de oorlog in vele Nederlandse steden met vele vestigingen te vinden was.

Er kwam lang geen reactie tot Becky Weinthal uit Huntington Beach, Los Angeles, reageerde.
Becky Weinthal had de oproep gevonden en was geïnteresseerd in het naambord. Nu waren we wel inmiddels een paar jaar verder, dus of alle betrokken er nog waren, of de kinderboekenwinkel nog bestond met het oog op de crisis, dat moest eerst worden uitgezocht. En dat was zo, het naambord stond nog steeds te wachten op een goede bestemming.

Dus de boekenwinkel en de familie Weinthal werden in contact met elkaar gebracht en eerst werd er gezocht naar een mogelijkheid om een groot glazen naambord naar Los Angeles te krijgen. De familie Weinthal vond dit alles zeer bijzonder. Een naamplaat van een bedrijf dat ooit in vele steden in Nederland te vinden was, toen was deze plaat verborgen en weer gevonden en nu ging de plaat onderweg naar de familietak die wel door de shoah gekomen was.

Eind december 2014 arriveerde het naambord bij de familie Weinthal in Los Angeles. Nadat het uitpakken enige vertraging opliep, bij de W liet wat goudverf los en hier werd een expert bij gehaald, pronkt het naambord nu in het huis in Huntington Beach, LA. Een fotoverslag staat hier.