Van der Schellingstraat

De Van der Schellingstraat is een straat die parallel loopt aan de Spoorsingel in de Provenierswijk. De straat is vernoemd naar Pieter van der Schelling, 1692-1750, remonstrants predikant te Gorinchem en Gouda.

Van der Schellingstraat 2a – gezin Haagman
Hier woonde het gezin Haagman, bestaande uit vader Louis (Rotterdam, – Auschwitz, ), moeder Rebecca Fierlier (Rotterdam, – Auschwitz, ) en hun kinderen Jozua (Rotterdam, – Auschwitz, ) en Sara Lea (Rotterdam, – Auschwitz, ). In juli 1941 werd door Louis een kamer in zijn huis aangeboden.

Van der Schellingstraat 3a – Samuel Katan
Hier woonde Samuel Katan (Rotterdam, – Auschwitz, ) en zijn dochter Sophia (Rotterdam, – Auschwitz, ). De zoon Barend Josua Katan (Rotterdam, – Auschwitz, ), de broer van Sophia, was godsdienstleraar en woonde in Dordrecht.

Van der Schellingstraat 12a – gezin Bierschenk
Aan het begin van de oorlog woonde het gezin van koopman Jacob Bierschenk (Amsterdam, – Auschwitz, ) en zijn vrouw Johanna Levy (Amsterdam, – Auschwitz, ) en hun kinderen Nathan (Rotterdam, – Auschwitz, ), Josephine (Rotterdam, – Auschwitz, ) en Abraham (Rotterdam, – Auschwitz, ) hier. Josephine was ondanks haar jonge leeftijd al gehuwd, met Benjamin Aandagt (Rotterdam, – Auschwitz, ).

Van der Schellingstraat 24a – gezin Van Dam
Hier woonden de succesvolle antiekhandelaar Andries van Dam (Groningen, – Mauthausen, ) en zijn vrouw Rachel (Chelly) Ketellapper (Amsterdam, – Auschwitz, ). Andries en Chelly hadden geen kinderen maar namen aan het einde van de jaren dertig twee Duitse kinderen in huis. Met het bombardement verloren ze het huis en de zaak niet. De Stolpersteinen werden in 2019 geplaatst.

Van der Schellingstraat 30b – gezin Moses
Hier woonden Julius Friedrich Moses (Rotterdam, – Auschwitz, ) en zijn vrouw Elisabeth Fuld (Den Haag, – Auschwitz, ).

Van der Schellingstraat 38a – gezin Pappie
Hier woonden koopman Abram Pappie (Rotterdam, – Sobibor, ) en zijn vrouw Maria Polak (Rotterdam, – Sobibor, ).

 

bron:
“Advertentie Haagman”. “Rotterdamsch nieuwsblad”. Rotterdam, 08-07-1941. Geraadpleegd op Delpher op 24-03-2019, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011002869:mpeg21:a0102
www.joodsmonument.nl, lemmata Van der Schellingstraat

illustratie:
“Advertentie Haagman”. “Rotterdamsch nieuwsblad”. Rotterdam, 08-07-1941. Geraadpleegd op Delpher op 24-03-2019, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011002869:mpeg21:a0102
foto Stolpersteinen met dank aan Regina Philip

laatst bijgewerkt:
2 september 2019