Zwanesteeg (Zandstraatbuurt)

Hoewel er een Zwanesteeg was bij de Goudsesingel was er ook een Zwanesteeg in de Zandstraatbuurt bij de Coolvest (Coolsingel). De steeg liep daar parallel aan en volgens de kaart uit 1836 was het een verbinding tussen de Hofstraat en de Peperstraat. Met twee stegen met deze naam is het zoeken naar de sporen minder eenvoudig, hoewel de Goudsesingel-Zwanesteeg Zwanensteeg genoemd werd. Deze Zwanesteeg bevond zich in de meest Joodse buurt van de stad. Dat de straat bestaan heeft wordt bevestigd in het boek van M.J. Brusse, Het rosse leven en sterven van de Zandstraat (Rotterdam 1917) 118.

In de kranten wordt de Zwanesteeg niet genoemd, en de adresboeken in het Stadsarchief Rotterdam geven niet aan welke Zwanesteeg er bedoeld wordt.  Het is mogelijk dat de naam na het maken van de kaart in 1836 gewijzigd is, het is mogelijk dat het zo’n onbeduidend steegje was dat er niets over te melden viel. Maar dat deze steeg heeft bestaan is duidelijk, maar waarschijnlijk is het dezelfde steeg die voorkomt onder de naam Zwaanstraat.

Zwanensteeg 36 – Salomon Bloch
Bij de naamsaanneming van 1811 nam Salomon Abraham Levie de naam Salomon Bloch aan.

 

 

 

 

bron:
Stadsarchief Rotterdam, stratennamen Zwanesteeg
M.J. Brusse, Het rosse leven en sterven van de Zandstraat (Rotterdam 1917) 118.
Naamsaanneming en -behoud Rotterdam, Hillegersberg en Kralingen 1811-1812, Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, 1995; Salomon Abraham Levie, 11

laatst bijgewerkt:
12 september 2020