Abraham Lopes de Pinto

Abraham Lopes de Pinto (ook wel Abraham Pinto) ligt sinds 1668 begraven op de begraafplaats aan de Jan van Loonslaan. Hij werd geboren in 1588 in Lissabon als Don Gyl Pinto. Hij trouwde in Antwerpen met Ines Lopes Ribeira.
Zij kregen de volgende kinderen: Antonio Pinto, Dona Violante Rachel Abraham de Pinto (Antwerpen, 1629 – Den Haag, maart 1703), Jacob Abraham de Pinto (Antwerpen, 1630 – Antwerpen, 1651), Isaac Abraham de Pinto (1631- ?), Rodrigo Alvares de Pinto (Antwerpen, 1636 – ?). Hij woonde in Rotterdam op de zuidzijde van de Wijnhaven / hoek Bierstraat in een huis dat hij voor het toen astronomische bedrag van ƒ 36.000,– kocht van Hendrik Rammelman.

De De Pinto’s waren een geslacht van oude Portugees-Joodse priesteradel. Deze familie kwam eerst in Antwerpen terecht, maar In 1646 vluchtte deze rijke Portugees-Joodse familie van handelaren en bankiers naar Rotterdam. Het geloof van de voorouders, het Joodse geloof, werd weer aangenomen. Samen met zijn broer, David Pinto, richtte hij de Portugese gemeenschap in Rotterdam op. De twee broers stichtten ook een school (Jesiba de los Pintos) in het huis op de hoek van de Wijnhaven / Bierstraat, en na het stichten van deze jesjive werd daar Chacham Joshuahu Pardo benoemd als rector en rabbijn.

De De Pinto’s deden het goed in Rotterdam. In 1665 was – volgens de belasting – Abraham de Pinto de rijkste inwoner van de stad. In 1669, na de dood van Abraham, werd de jesiba verplaatst werd naar Amsterdam en ook vertrok de hele familie samen met de rabbi naar deze stad. Isaac de Pinto kocht een oud koopmanspand aan de Breestraat waar ook de jesiba gevestigd werd. Zijn zoon David Emanuel de Pinto liet het huis in 1686 ingrijpend verbouwen en gaf het de imposante voorgevel in de stijl van het Hollandse classicisme. Het pand bleef tot in de negentiende eeuw in het bezit van de familie. Dit pand staat nu bekend als het De Pintohuis aan de Sint Anthoniesbreestraat 69.

 

bron:
Jac. Zwarts, De 17de eeuwsche Rotterdamsche leerschool ,,Jesiba de los Pintos” in Rotterdamsch Jaarboekje, reeks 02, jaarjang 10, 1922, 46-66.

illustratie:
Jac. Zwarts, De 17de eeuwsche Rotterdamsche leerschool ,,Jesiba de los Pintos” in Rotterdamsch Jaarboekje, reeks 02, jaarjang 10, 1922, 46-66. Foto Van Blitz.

gepubliceerd:
5 maart 2016

laatst bijgewerkt:
11 juli 2023