Canadahotel

Het Canadahotel is een van de hotels die in Rotterdam gebruikt werden door de landverhuizers. Het hotel was gevestigd op de Wijnbrugstraat 8 en werd in het begin van de vorige eeuw uitgebaat door Jacob Schusterowitz.

Schusterowitz (Sebastopol, 9 juli 1859 – Leiden, 5 juni 1918) woonde in 1910 in Rotterdam op de Wijnbrugstraat 8b. In dat jaar overleed zijn eerste echtgenote Rosa Galoen (Zemle, 2 maart 1863 – Apeldoorn, 17 november 1910). Jacob baatte niet alleen dit hotel uit, hij was ook lid van de directie van de bioscopen Americain en Imperial op de Hoogstraat en was daarmee een van de vele Joden uit het oosten van Europa die de filmindustrie in Rotterdam op de kaart zette.

Zijn ondernemerschap in Rotterdam begon bij zijn hotel. Dit hotel was een van de vele locaties waar landverhuizers in Rotterdam konden verblijven. Een groot aantal van deze locaties waren ronduit slecht. De gasten verbleven er tot ze een passage naar, meestal, de Verenigde Staten hadden geregeld en kwamen in principe nooit meer terug. Er waren daarom genoeg hotelondernemers die het niet nauw namen met de basisvoorzieningen. Het is ook de vraag of de grote hoeveelheid Joodse emigranten in deze hotels hun basisvoorzieningen konden krijgen, zoals koosjere maaltijden.

Stadsarchief Rotterdam, beeld en geluid. Foto 1975-107. Ontsmettingsvaartuig van de ontsmettingsdienst der gemeente Rotterdam. 1900. Collectie vroege foto’s, inventarisnummer 4187.

De onderneming van Schusterowitz komt voor in de kranten uit die tijd. In maart 1912 moest het hotel onmiddellijk sluiten toen er bij een van gasten vlektyphus geconstateerd was. De gemeentelijke ontsmettingsdienst bracht de 100 gasten van het hotel eerst over naar een afzonderlijke barak aan de Maashaven, de ontsmettingsboot van de dienst werd gestationeerd in de Scheepmakershaven. In groepen van twaalf werden de gasten en hun kleding op die boot ontsmet waarna ze naar de observatie-inrichting aan het Achterklooster werden overgebracht. Daar werden ze opgenomen tot hun vertrek of een tiental dagen mocht dat vertrek langer duren.

Of de onderneming van Schusterowitz behoorde tot de louche hotels in de Maasstad is niet waarschijnlijk. Er werd bij hem in het hotel geconstateerd dat een gast vlektyphus had, en maatregelen werden genomen. Vlektyphus heeft een incubatietijd van 1 tot 2 weken en de gast nam deze ziekte mee naar het hotel, iets waar de ondernemer weinig aan kan doen. Dit bericht was de enige keer dat de onderneming in de pers verscheen, maar dan wel in 13 verschillende kranten in Nederland.

 

 

bron:
BINNENLAND. Vlektyphus.. “Arnhemsche courant”. Arnhem, 05-03-1912. Geraadpleegd op Delpher op 28-04-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB08:000101175:mpeg21:p001.

illustratie:
Stadsarchief Rotterdam, beeld en geluid. Foto 1975-107. Ontsmettingsvaartuig van de ontsmettingsdienst der gemeente Rotterdam. 1900. Collectie vroege foto’s, inventarisnummer 4187.

gepubliceerd:
28 april 2023

laatst bijgewerkt:
28 april 2023