Ellen Blazer

Ellen Blazer werd als Esther Clara Blazer op 3 december 1931 geboren als dochter van Isaac Carel Blazer (5 maart 1905) en Rosa van der Sluijs (18 april 1908). Het gezin had ook een zoon, de oudere broer van Ellen, Andries Isaac (11 januari 1929) en een jongere broer, Robbie.
Het gezin was een Rotterdams-Joods gezin, ze woonden onder andere op de Vijverhofstraat, de Willebrordusstraat, de Aleidisstraat, de Schieweg 182 en de Hoogstraat 216. Vader was handelsreiziger, moeder was cheffin van een hoedenzaak.

Vertrek uit Rotterdam
Het bombardement in Rotterdam trof het centrum en ook de Hoogstraat. Het bleef in Rotterdam na het bombardement onrustig en vader en de zwangere moeder Blazer besloten Rotterdam te verlaten. Ze gingen naar Utrecht en kwamen daar in het najaar van 1940 in de wijk Tuindorp wonen. De naam Esther was te Joods in de oorlog en ze werd vanaf dat moment Ellen genoemd. Het is zo gebleven. Na enkele maanden bij de zus van moeder en haar man, tante Seer en oom Max, gewoond te hebben huurde vader een huis op de Dr. H. J. Lovinklaan 20.
Ellen merkte steeds meer van de oorlog. Joodse kinderen mochten niet meer na 8 uur ’s avonds op straat, het zwembad en de film werden verboden en uiteindelijk ook de school. Joodse kinderen kregen een eigen school in Utrecht, in de wijk Ondiep. Daar fietste ze heen, tot ze ook haar fiets moest inleveren.

Onderduik
Het gezin besloot, nadat men het huis uit moest, om in onderduik te gaan. Ellen en Andries kwamen in Friesland terecht, bij een gereformeerd gezin, Robbie op 16 verschillende adressen. Vader en moeder zaten in de Rivierenbuurt in Utrecht ondergedoken. Het werd mei 1945 en alle gezinsleden hadden de oorlog overleefd. In het huis op de Lovinklaan had een hoge NSB-er gewoond die op Dolle Dinsdag (5 september 1944) gevlucht was. De bij de buren in bewaring gegeven spullen kwamen terug, de meubels waren ze wel kwijt. Maar vader kon meubels uitzoeken in een opslagplaats waar de meubels stonden van gevluchte NSB’ers. Het gezin bleef in Tuindorp wonen, Ellen ook, tot haar twintigste. Toen kreeg ze haar eerste baan bij de Wereldomroep.

Ellen kwam later in haar televisiecarrière, vanaf 1956, bij de VARA terecht. In de jaren vijftig was ze er scriptgirl. Vanaf 1961 werd ze regisseur en werkte mee aan bekende programma’s als Per Seconde Wijzer. Ze bedacht de quiz Twee voor Twaalf. Vanaf 1978 werkte ze samen met Sonja Barend. Met Sonja maakte ze twintig jaar succesvolle praatprogramma’s. Toen Ellen besloot om met pensioen te gaan, in 1996, stopte Sonja met haar programma’s.
Ellen Blazer overleed op 22 januari 2013. Ze was van groot belang voor de Nederlandse televisiegeschiedenis. Ze werd 81 jaar. Ellen werd begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg.

 

bron:
stadsarchief rotterdam,
tuindorps belang,
wikipedia,
televizier.nl,
vara.nl

gepubliceerd:
28 februari 2016

laatst bijgewerkt:
22 juni 2023