Hester van blonde Mietje – synopsis

door Maaike van Arend

In de eerste helft van de negentiende eeuw wordt Hester geboren, een gewoon Joods meisje in Leeuwarden. Ze is nog heel klein als haar vader overlijdt en daarna veranderen de levensomstandigheden van haar moeder, en dus de hare, drastisch. Als ook haar moeder jong overlijdt besluit ze, zoals veel jonge vrouwen en mannen van haar tijd, naar de grote stad te verhuizen.

Eenmaal in Amsterdam lijkt haar leven een stuk makkelijker te worden maar een misdrijf gooit roet in het eten en maakt dat ze haar hebben en houwen in een grote koffer pakt en naar Rotterdam vertrekt waar een zus van Hester in de beruchte Zandstraatbuurt woont. Wat in principe een negatieve draai van haar bestaan lijkt te zijn blijkt anders uit te pakken als ze Daniel leert kennen.

Het bijzondere aan dit boek is dat het helemaal geschreven is uit het oogpunt van de verschillende vrouwen die de wereld van Hester vormen, ieder met haar eigen karakter en levensvisie, en met Hester als middelpunt. Het is een familiegeschiedenis verteld door gewone vrouwen die verre van saaie levens hebben en ons meenemen naar Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Middelburg, Parijs en New York.

“Hester van blonde Mietje” is fictie gebaseerd op echte mensen en waargebeurde verhalen. Samen met de geschiedkundige feiten die in het boek voorkomen geven ze de lezer het gevoel dat deze vrouwen deel uit zouden kunnen maken van zijn of haar eigen familie.

Bestellen?

Het boek bestellen kan op meerdere manieren, via de auteurswebsite van Maaike van Arend (paperback + e-book):
of via sites van boekhandels die aangesloten zijn bij de centrale boekhandel zoals (alleen paperback):
Of via bol.com:
gepubliceerd:
11 augustus 2021