Joop Walvis

walvisjoop1Joop Walvis werd in Rotterdam geboren op 25 augustus 1905 als zoon van Abraham Walvis (Rotterdam, 7 maart 1880 – Maasoord, Poortugaal, 25 december 1924) en Cornelia Johanna van Rosse (Rotterdam, 25 mei 1889). Naast Joop had het echtpaar nog twee dochters, Duifje en Pauline (Paukje, overleed enkele jaren geleden in Nagele).
Duifje werd violiste en stond bekend onder de artiestennaam Rita del Vano.
Joop Walvis begon al op jonge leeftijd met het artiestenbestaan. In 1946 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als artiest in het Passage Theater in Schiedam, dus hij begon in 1921 en was toen 16 jaar oud.
Hij bespeelde in het Passage Theater het orgel. Hij was een virtuoos op dit orgel, zo verzorgde de AVRO in 1948 een radio-uitzending vanuit de Passage met Joop als bespeler van het orgel. In 1949 vierde Joop zijn volgende jubileum, 25 jaar organist bij het Tuschinki-concern en in juni 1954 nam hij daar afscheid. In datzelfde theater zat Joop ondergedoken in de oorlog.walvisjoop2
De passage in Schiedam werd in 1932 geopend en was ontworpen door de Schiedamse architect P. Sanders. In de Passage was het theater/bioscoop, door Sanders “de schouwburg” genoemd, en die werd, net zoals de Passage, in opdracht van Exploitatie Maatschappij Korsten/Nonius Studio ontworpen. Het prachtige complex werd door de beroemde Abraham Tuschinsky geëxploiteerd.
Vele Schiedammers hebben de bioscoopzaal, toen ze het filmpaleis voor de eerste maal betraden, met ingehouden adem bekeken. De luxe was ongekend voor die tijd, middenin de crisis van de dertiger jaren. Het prachtige Standaartbioscooporgel, gefabriceerd in Schiedam bij Standaart’s Orgelfabrieken, waarop coryfeeën van die tijd zoals Cor Steijn en de vaste organist Joop Walvis speelden, zullen de oudere Schiedammers nooit vergeten.
De Passage en het Passagetheater waren een begrip in Schiedam en zonder meer het meest prestigieuze project dat architect Sanders realiseerde. Het theater bestaat sinds 1994 niet meer.Joop Walvis is 91 jaar geworden. walvisjoop3

met dank aan:
Patty Walvis.
Bron:
genealogiesites,
http://scyedam.delinea.nl/kaleida/pagina.php?id=101
laatst bijgewerkt:
7 september 2019