louis korijn & co

korijnrott
Korijn Rotterdam – Schiedamsesingel 15b
korijn
Oploop in de hal van Louis Korijn & Co aan het Damrak na de devaluatie van het Britse pond op 22 september 1931.

In 1880 begon Louis Korijn als commissionair in effecten. Zijn zwager, J. Ricardo, werd al snel een compagnon van hem. In de periode na de 1e Wereldoorlog groeide het bedrijf snel door de wissel- en effectenarbitrage.
In eerste instantie was het bedrijf aan de Amstel gevestigd, in 1920 verhuisden ze naar Herengracht 418.
Binnen een paar jaar waren er filialen aan het Damrak in Amsterdam, in Den Haag, in Rotterdam (in 1931 op de Lodewijk Boymansstraat 1b en Stationsweg 4b en ook nog – waarschijnlijk in een andere periode – op Schiedamsesingel 15b) en in Middelburg.
Het bedrijf gebruikte voor die tijd de moderne communicatiemiddelen en dat karakteriseerde het bedrijf. In het filiaal aan het Damrak, tegenover de effectenbeurs, was een publieke hal met borden waarop de beurskoersen uit binnen- en buitenland werden aangegeven. Cliënten konden gebruik maken van de leeszaal en de “tikker”, waarmee op een soort ponsband informatie vanuit de beurszaal werd doorgegeven.

De effectenhandel stortte echter tijdens de crisis in en de kantoren buiten Amsterdam werden aan het einde van de dertiger jaren gesloten.