recensies

Gids van Joods erfgoed in nederland

Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno hebben een nieuw standaardwerk voor Joods Nederland op de markt gebracht. Al tal van jaren zijn zij bezig om het Joods culturele erfgoed in kaart te brengen en hun eerste boek op dit pas was het boek Joods Amsterdam.  Dat boek verscheen ook in het Engels en Duits en heeft inmiddels al de zesde editie bereikt.

Zo’n 20 jaar geleden verscheen Joods Nederland.  Ook dit boek was van een uitzonderlijke kwaliteit en met de huidige gids is de uitsmijter geproduceerd. Het is een gedegen naslagwerk geworden over de veel sporen van het Joodse leven in Nederland. Hoewel Amsterdam een belangrijke plaats in neemt is er er veel aandacht voor het Joodse leven in de Mediene.

Is de gids volledig? De gids is het meest volledige naslagwerk op dit moment. De vele eeuwen Joods leven in Nederland hebben een enorme hoeveelheid sporen achter gelaten, maar zelden heb ik er zoveel bijeen gezien als in deze gids. Het is een goed en helder geschreven boek en is van harte aan te bevelen. Het boek is te koop bij de betere boekhandel.