Rob de Vries

Rob de Vries werd op 9 juni 1918 in Rotterdam geboren en overleed op 9 juli 1969.

Rob de Vries was een groot acteur en zeer populair voor en na de Tweede Wereldoorlog. Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde Rob nog, met name in de Hollandse Schouwburg (in het begin van de oorlog nog gewoon een theater) in Amsterdam met sterren als Heintje Davids en Silvia Grohs.
Later in de Tweede Wereldoorlog werd Rob verliefd op Hannelore Cahn, een beeldschone Duits-Joodse vluchtelinge die na een razzia in Amsterdam in Westerbork terecht kwam en daar een baantje bij de revue kreeg. Deze liefde begon al in Amsterdam, achter het toneel van de Hollandse Schouwburg, waar ze beiden zaten, wachtend op hun transport naar Westerbork.
Rob, vermomd als treinmachinist, bevrijdde haar uit het kamp. Hannelore vluchtte naar Amsterdam en zat alleen in een kamertje en mocht vanwege de onderduik niemand zien. Dit was heel moeilijk voor haar. In Westerbork mocht ze in de revue spelen, was ze geliefd bij de kampleiding en voelde ze zich vrij. Ze keerde vrijwillig terug naar Westerbork, een besluit wat ze later betreurde want ze verloor haar grote liefde uit het oog.
Rob bleef actief in het verzet in Amsterdam en kwam zo onder anderen in contact met Eduard Veterman.

Na de oorlog speelde Rob de Vries weer toneel, zo heeft hij onder meer de rol van Otto Frank gespeeld in een toneeluitvoering van “Het Dagboek van Anne Frank”. Ter gelegenheid daarvan werd hij geschilderd als Otto, een schilderij dat lange tijd in het Nieuwe de la Martheater in Amsterdam heeft gehangen.

laatst bijgewerkt:
8 september 2019