Sint Franciscus Gasthuis

Sint Franciscus Gasthuis 1935. Collectie Stadsarchief Rotterdam beeldbank 4029_PBK-6291

Het Sint Franciscus Gasthuis werd in 1892 opgericht door pater Hubertus Kusters van de Rosaliekerk aan de Leeuwenstraat in de Zandstraatbuurt. De eerste locatie van het ziekenhuis was aan de Oppert 129.

Bij het bombardement in mei 1940 bleef het ziekenhuis, toen op de Schiekade 64, gespaard. De grens van de verwoesting liep precies over de Schiekade, via de Roo Valkstraat, op een steenworp afstand van het ziekenhuis naar de Teilingerstraat. Het ziekenhuis zou gespaard zijn gebleven omdat “zuster Norbertine tijdens het bombardement een Mariabeeld op het dak had gezet”. Op 15 februari 1941 werd het ziekenhuis wel getroffen door brandbommen van de Britse luchtmacht. Er vielen vijf doden en een aantal gewonden en de bovenverdieping werd ernstig beschadigd.
Het Sint Franciscus heeft in de bezetting het verzet en onderduikers actief ondersteund. Een van de manieren was het uitdelen van eten, maar in de kelder van het gebouw zaten onderduikers verborgen. Zij werden tijdens razzia’s als patiënt in bed gelegd en vielen op die manier niet op.
In het ketelhuis van het ziekenhuis werd een illegale krant De Wacht gestencild.

 

bron:
rotterdampuntuit.nl
diverse bronnen

foto:
Sint Franciscus Gasthuis 1935. Collectie Stadsarchief Rotterdam beeldbank 4029_PBK-6291

gepubliceerd:
26 februari 2016

laatst bijgewerkt:
21 november 2022