Virrie Cohen

Virrie Cohen was een verpleegster. Virrie Cohen was ook de dochter van een van de twee voorzitters van de Joodse Raad in Amsterdam, David Cohen. Virrie werkte op twee bijzondere plaatsen in de geschiedenis van de oorlog.

Virginia Rivka Cohen werd op 20 april 1916 geboren als een van de drie kinderen van David Cohen en Cornelia Slijper. De twee andere kinderen waren Mirjam en Herman.
In de jaren 30 volgde Virrie een opleiding tot kinderverzorgster in de crèche op de Plantage Middenlaan in Amsterdam en kreeg na het afronden van deze opleiding in Rotterdam een baan bij het Joods Weeshuis. Daar maakte ze het bombardement op de stad mee op 14 mei 1940.
Ruim voor de oorlog zaten er 30 kinderen in dit weeshuis, maar toen de Joodse vluchtelingenstroom op gang kwam nam het aantal kinderen in dit weeshuis sterk toe. Virrie was erg betrokken bij de kinderen en toen het weeshuis op 26 februari 1943 op transport werd gesteld ging ze met de kinderen mee naar Westerbork.
Dat kwam haar vader, David Cohen, ter ore en hij gebruikte zijn invloed om Virrie uit de trein te laten halen, wat lukte, overigens zeer tegen de zin van Virrie.

Haar vader zorgde dat Virrie in Amsterdam bleef, waar ze vanaf juli 1943 directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan werd, als opvolgster van Henriëtte Pimentel. Ze smokkelde tientallen baby’s en peuters naar het kantoor van de Joodse Gemeente aan de Plantage Parklaan en werd door haar moeder geholpen met het samenstellen van de lijsten om de kinderen op een onderduikplaats te krijgen.

Toen echter het grootste deel van de Joden uit Amsterdam gedeporteerd was, de Hollandse Schouwburg niet meer nodig was en de Joodse Raad werd opgeheven liep ook het leven van Virrie gevaar en ze ging in onderduik. Zo kwam ze in 1944 in Tienray terecht, waar ze als Virrie de Koning onderdook. Virrie overleeft de oorlog, net zoals haar ouders en broer en zus.
Na de oorlog werd in 1950 de crèche opnieuw geopend, nu onder een andere naam (Huize Henriëtte, ter ere van de omgekomen directrice Henriëtte Pimentel van de crèche) en op een andere locatie, op de Sarphatistraat. Virrie wordt in 1950 directrice van de crèche

Virrie trouwt met een Joodse Slager, Oudkerk en wordt in 1955 moeder van een zoon, Robert Herman. Deze zoon is de arts/politicus Rob Oudkerk.
Virrie overleed op 23 december 2008.

 

bron:
Somers, Erik, voorzitter van de Joodse Raad (Amsterdam 2010),
Joods Biografisch Woordenboek,
Oorlog in Tienray,
salomuller.nl.

laatste aanpassing: 
10 september 2019