voormalig hoofdkantoor Unilever

Op 1 januari 1930 ontstond uit een fusie tussen Van Den Bergh en Jurgens (dat was een onderneming die was ontstaan na een fusie in 1927 tussen het bedrijf van de Joodse Simon van den Bergh en het bedrijf van de katholieke Anton Jurgens) en Lever Brothers Unilever. Het bedrijf had twee hoofdkantoren, een in Londen, een in Rotterdam. Het gebouw, nu in gebruik door de Hogeschool Rotterdam, heeft zijn wortels in een Joods bedrijf.

Het voormalige hoofdkantoor, in het land van Hoboken, met adres Museumpark 40 / Rochussenstraat 78, werd in 1930/31 gebouwd naar een ontwerp van architect Herman Mertens (1865 – 1960). Unilever wilde graag op deze toplocatie zitten en dreigde de gemeente Rotterdam het hoofdkantoor te verplaatsen naar Den Haag als deze locatie niet beschikbaar kwam. De gemeente zwichtte voor Unilever en op het wigvormige terrein werd dit A-vormige gebouw gebouwd, optimaal gebruik makend van de ruimte. Aan de achterzijde is een monumentaal trappenhuis, ontworpen door Gispen. Er zijn drie glas-in-lood vensters aangebracht van Joep Nicolas. In de oorlog werd tijdens het bombardement dit gebouw gebruikt als vluchtplaats voor de binnenstadbewoners en kort erna een deel van het gebouw als ziekenhuis.

In 1992 vertrok Unilever uit dit gebouw, daarna is het in gebruik genomen door de Hogeschool Rotterdam. Unilever vestigde elders twee kantoorgebouwen in de stad en in 2020 besloot dit Brits-Nederlandse bedrijf om de Nederlandse hoofdkantoren te gaan afstoten en zich in Londen te vestigen.

 

 

bron:
‘Voormalig kantoor Unilever’, website wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Voormalig_kantoor_Unilever, 17 juli 2020.
‘Voormalig kantoor Unilever in Rotterdam’, website rijksmonumenten.nl. https://rijksmonumenten.nl/monument/513885/voormalige-kantoor-unilever/rotterdam/, 17 juli 2020.

illustratie:
© joodserfgoedrotterdam.nl mei 2023.

gepubliceerd:
7 april 2016

laatst bijgewerkt:
19 mei 2023