Catharina (Dinnie) Frank – Brücker

Catharina werd geboren in Rotterdam in 1917 als dochter in een middenstandsgezin dat in de textiel zat. Haar vader was Mozes (Morit) Brücker die op 15 februari 1892 in Putna, Roemenië werd geboren, haar moeder was Rosetta Eijl die op 11 december 1896 in Rotterdam werd geboren. Het echtpaar Brücker had vier kinderen, Catharina, Isaak, Hennie en Beppie en alle kinderen overleefden de oorlog. Mozes en Rosetta werden op 6 maart 1944 in Auschwitz vermoord. Het gezin woonde op Plein Eendragt 27a te Schiedam, en hadden een textielzaak op de Hoogstraat 130 te Schiedam.

Catharina was verpleegster in het Joodse ziekenhuis op de Schietbaanlaan. In 1941 trouwde ze met Jacques Frank (Amsterdam, 11 april 1912) en na het huwelijk ging het echtpaar in onderduik in Amsterdam. Ze werden ontdekt en naar Westerbork gebracht.

Catharina was toen 6 maanden zwanger en in mei 1943 werd haar zoon Clarence in Kamp Westerbork geboren. Zijn vader heeft zijn zoon één keer gezien voordat hij getransporteerd werd naar Sobibor waar hij op 28 mei 1943 vermoord werd.
Catharina had dans gestudeerd toen zij tiener was en werd lid van het entertainment in het kamp. Een van de voorstellingen werd bijgewoond door Adolf Eichmann. Tijdens zijn aanwezigheid werd een selectie gehouden en Eichmann beloofde Catharina dat zij en haar zoon naar Theresienstadt gezonden zouden worden en daar mochten blijven tot het einde van de oorlog. Dat gebeurde en in het voorjaar van 1944 kwamen ze in Theresienstadt aan. Een baby in dat kamp was een grote bijzonderheid.

Bij de voorbereidingen voor een bezoek door het Rode Kruis werd Catharina verzocht om te poseren voor een schilderij dat in een van de administratiegebouwen opgehangen zou worden. Toen Eichmann dit schilderij zag, herkende hij Catharina en liet haar en haar zoon overbrengen naar een privévertrek waar ze ook extra voedsel kreeg van Deense gedeporteerden.

Clarence en Catharina overleefden de oorlog. Na de oorlog huwde Catharina met Bertie van den Berg en Clarences officiële naam werd Clarence van den Berg. Catharina overleed op 28 oktober 2001 in Murcia, Spanje.

 

bron:
bruckerfamilytree.blogspot.com,
yadvasjem.org,
joodsmonument.nl,
afbeelding embedded van yadvasjem.org

laatste aanpassing:
10 september 2019