Engelina Florina Hartlooper

Engelina Florina Hartlooper was in haar tijd een bekend toneelspeelster. Haar tijd was de negentiende eeuw. Wie was zij?

Veel informatie is er niet meer over Engelina te vinden. Wel de geboorteakte, in het stadsarchief van Breda. Daar kwam Levie Hartlooper, 28 jaar, toneelspeeler, op 12 december 1835 om 12 uur des middags zijn dochter Engelina Florina aangeven.
Levie kwam uit Amsterdam. Zijn dochter was op 11 december geboren, om half drie in de namiddag. Jeannette Boesnach, oud 24 jaar, uit Amsterdam, was zijn comparant en de akte werd in bijzijn van Pieter van Bavel, kleermaker en Adriaan van Bavel, kleermaker, getekend. Ook door vader Levie, zijn bibberige handtekening laat zien dat hij weinig schreef of las. En daarmee liet Engelina haar eerste sporen in de geschiedenis achter.

Waarom ze in Breda geboren werd in plaats van Amsterdam waar haar ouders vandaan kwamen? Waarschijnlijk omdat haar ouders van plaats naar plaats trokken om op te treden op de kermissen.
Vader Levie werd in 1806 geboren in Amsterdam. Hij trouwde met Jeannette Boesnach op 29 oktober 1828 te Amsterdam. Levie werd 63 jaar en overleed op 26 mei 1869 in Delfzijl.
Moeder Jeannette werd in Groningen geboren, in 1809, zij werd 75 jaar en overleed in Rotterdam op 23 december 1884.

Huwelijk
Engelina werd toneelspeelster. Een toneelspeelster in die jaren reisde van stad naar stad, vaak met een klein gezelschap, en heel vaak trad men op op kermissen. Engelina ontmoette Johannes Solser en trouwde met hem. Al voor het huwelijk is er sprake van een aantal kinderen die Engelina kreeg, maar dat betreft één bron die verder niet kon worden geverifieerd.
Met Johannes kreeg ze verschillende kinderen, Michiel, Jeanette Johanna, Engelina Adrienne en Abraham Lion. Haar kinderen hadden eveneens veel talent en verdienden hun sporen in de Nederlandse kleinkunst. Van Engelina Florina zijn verder niet veel sporen aanwezig. Ze overleed op 13 of 14 oktober 1920 en werd op 15 oktober 1920 begraven op de Joodse begraafplaats in Diemen.

Foto’s? Verdere gegevens?
Heeft u nadere gegevens? Wij zijn zeer geïnteresseerd.

 

 

gepubliceerd:
2 maart 2016

laatst bijgewerkt:
10 maart 2024