Esther Bannet

Kooplieden, artiesten, lompen en oude metalen, geleerden; dat zijn vaak de beroepen die gevonden worden bij Joodse mensen uit het verleden. Een zeeman, dat is een beroep dat minder vaak gevonden wordt. Maar, een Joodse zeeman als je uit Rotterdam komt, dat moet kunnen…..

Ellen Bannet rond 1948 met Lion van Dam en Vrouwtje van Dam-de Winter (haar oudtante)

Joseph Lion (Joop) Bannet werd geboren op 3 september 1903 in Rotterdam als zoon van Benjamin Levie Bannet en Antje de Winter. Hij gaat varen op de grote vaart en komt over de hele wereld. Hij is op de schepen blikslager en kajuitbediende. Terug in Nederland wordt hij kantoorbediende.
Hij komt in Chili, hij komt in de Verenigde Staten en ontmoet -in Nederland- zijn latere vrouw Blume Israelsky, geboren in Mogilew in Rusland (Nu Mogilev, Wit Rusland) op 10 maart 1899. Blume woonde in Nederland tussen 15 oktober 1923 en tot ze emigreerde naar de Verenigde Staten op 24 december 1926. In New York trouwen ze op 18 februari 1929. Al voor hun huwelijk wordt hun dochter Esther geboren in New York op 14 oktober 1928.
Ze komen in 1929 terug naar Nederland en Joseph en Esther wonen in Rotterdam op verschillende adressen, waaronder de Van Waerschutlaan 24a, West Kruiskade 45b en Lischplein 8b. (Uiteindelijk gaan in de oorlog Joseph en zijn dochter op Diamantstraat 55b in Amsterdam wonen en Joseph geeft bij zijn arrestatie Transvaalstraat 129hs op.)
Blume wordt kort na haar komst in Nederland opgenomen in Maasoord in Poortugaal, ze is ernstig ziek geworden. Vanaf Maasoord, waar ze 10 jaar woont, gaat ze in 1939 naar het Apeldoornse Bosch vanwaar ze in de nacht van 21 op 22 januari 1943 gedeporteerd wordt naar Auschwitz en bij aankomst op 25 januari 1943 werd vermoord.

blikslager
blikslager

Joseph wordt samen met zijn dochter Esther op 8 oktober 1942 in de Van Woustraat in Amsterdam gearresteerd door agenten Oude Wolbers en Stenvert van Bureau Joodsche Zaken. Joseph wordt gearresteerd vanwege het zich schuldig maken aan verschillende feiten: zonder Jodenster in het openbaar begeven, vals persoonsbewijs hebben, zonder vergunning bij zijn ouders in Rotterdam verblijven, en zonder reisvergunning op-en-neer reizen tussen Amsterdam en Rotterdam. Joseph wordt vermoord in concentratiekamp Vught op 17 februari 1943. Volgens de rapporten die toen zijn opgemaakt woonde Esther op Frederikplein 4 in Amsterdam.

Esther
Esther werd ook gearresteerd maar aangezien ze in 1928 in de Verenigde Staten geboren was was ze Amerikaans staatsburger. Dat beschermde haar voor verdere vervolging en redde haar leven. De rest van de oorlog kon ze openlijk doormaken, ze werd door vrienden in Rotterdam in huis genomen. Op 6 februari 1946 staat in de Sydney Morning Herald, een krant uit Los Angeles, dat de dan inmiddels 17-jarige Esther Bannet in Hollywood aankomt om geadopteerd te worden door Philip Dorn. bannetesther

Philip en Marianne
Philip Dorn was het alias van de Nederlandse acteur Hein van der Niet (in Nederland gebruikte hij de acteursnaam Frits van Dongen), geboren op 30 september 1901 in Scheveningen. Philip en zijn vrouw Marianne Dorn-van Dam (ook een actrice, geboren op 28 februari 1903) adopteerden Esther omdat Marianne’s moeder Vrouwtje een zus is van Antje de Winter, de grootmoeder van Esther. (Marianne was de dochter van Leon van Dam en zijn vrouw Vrouwtje van Dam-de Winter waardoor Marianne de achternicht was van Esther).

Philip vertrok kort voor de oorlog uitbrak, met zijn vrouw en schoonouders Leon en Vrouwtje, naar Los Angeles toen hij een contract bij MGM aangeboden kreeg. De bekendste Nederlandse film waar Philip in meespeelt is “Op Hoop Van Zegen” uit 1934.
Philip overleed in Los Angeles op 9 mei 1975, zijn vrouw Marianne overleed op bijna 95-jarige leeftijd in 1997.

Ellen
Op 19 juni 1949 trouwt Esther, die zich nu Ellen noemt, met Bert Zilversmit. Ze ontmoette Bert kort nadat ze in Californië is gaan wonen. Bert en Ellen krijgen twee kinderen, een dochter en een zoon. Bert en hun dochter wonen in de buurt van San Francisco, hun zoon is jaren geleden door een misdadiger in de garage van zijn flat vermoord.
Esther is in het voorjaar van 2011 overleden. Ze is al de jaren blijven zoeken naar informatie over haar moeder, Blume Israelsky, die zo kort na aankomst in Maasoord werd opgenomen.

Connecties
Leon van Dam, de overgrootvader van Esther, was de broer van Izaak van Dam. Izaak en zijn vrouw Maria Anna (Emma) waren de eigenaars van Maison van Teeffelen op Bergweg 99.

bron:
gezinskaart stadsarchief rotterdam,
joodsmonument.nl,
communityjoodsmonument.nl,
wikipedia,
Sydney Morning Herald 6 feb 1946 met dank aan Ed van Rijswijk.
Aanvullingen over hoe het met Esther na de arrestatie verging door en met dank aan E Sorensen-Stein

Illustraties
Foto 1946 met dank aan E Sorensen-Stein.

laatst aangepast:
3 september 2019