Maison Van Teeffelen

damvanemmaizaak
Emma en Isaak van Dam. Foto met hun kleindochters Eleonore en Louise, dochters van Marianne van Dam en Isidor Stein, omstreeks 1936. © collectie L. Sorensen – Stein.

In Rotterdam had het bedrijf Maison van Teeffelen drie hoedenzaken. Naast de vestiging op de Jonker Fransstraat 134-136 waren er nog twee, op de Goudscherijweg 63 en Goudscherijweg 172.

De zaken waren het eigendom van Emma van Dam en Izaak van Dam (Rotterdam, – Sobibor, ). mma (Maria Anna) werd geboren in Antwerpen uit een Rotterdams-Joods gezin en trouwde op negentienjarige leeftijd op 20 juni 1900 in Rotterdam met haar neef, Izaak van Dam, die toen 28 was.
Drie maanden later, op 6 september 1900, werd hun dochter Marianne geboren. Op 5 januari 1903 kregen Emma en Izaak een zoon, Maurits (Mozes) en een dochter, Rosetta (Rotterdam, – Auschwitz, ).
Dochter Marianne trouwde op 15 juni 1922 met de Oostenrijker Isidor Stein. Isidor Stein zette in Rotterdam Bontmantelfabriek en groothandel I. Stein & Co op. Van 1928 – 1936 woonde het teeffelen2het gezin van Isidor en een deel van de familie op Bergweg 99.

Herinnering Louise Stein:
“Mijn grootmoeder Emma begon als hoeden ontwerpster en zij ontwikkelde zich als een zeer kundige zakenvrouw met een goed oog voor de mode en begrip van waar vraag naar was. Daarom reisde zij af en toe naar Parijs. Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat de rol van mijn grootvader was, ik vermoed dat hij zich voornamelijk bezig hield met de administratie van de zaak.
Grootmoeder Emma overleed in februari 1940 aan kanker, mijn grootvader Izaak is in 1943 in Sobibor vermoord. Mijn oom Maurits (hij bezat een damesmode import firma in Den Haag), zijn vrouw Rachel en dochtertje Emma Rosette zijn eveneens in Sobibor vermoord – Emmy was een van de bijna 1300 kinderen die op 6 Juni deel was van het beruchte kindertransport naar Sobibor. Mijn tante Rosetta van Dam is al op 3 augustus 1942 in Auschwitz vermoord”.indexvanteeffelen

 

 

 

 

 

bron:
Stadsarchief Rotterdam, digitale stamboom
met dank aan Gert van Engelen

met dank aan Louise Sorensen – Stein.

Illustratie:
met dank aan Louise Sorensen-Stein.

gepubliceerd:
9 maart 2016

Laatst bijgewerkt:
4 mei 2021